Monday, July 9, 2012

Hermann – Afrika


Αυτό είναι το πρώτο από μια σειρά από γκράφικ νόβελς ή κόμικς, που θα αρχίσουν από τώρα και στο εξής να κάνουν την εμφάνισή τους εδώ.

Η συγκεκριμένη κατηγορία βιβλίων είναι κατά πολύ υποτιμημένη από τους έλληνες κριτικούς, οι οποίοι ασχολήθηκαν ουσιαστικά σοβαρά μαζί της, για μία και μοναδική φορά, όταν έβγαλε το Logicomix ο Απόστολος Δοξιάδης.

Ο δημιουργός του Afrika, Hermann, κατάγεται από το Βέλγιο και σ’ αυτό το βιβλίο αφηγείται την ιστορία του Ντάριο Φερρέρ, ενός προστάτη άγριων ζώων, που ζει και εργάζεται στην Τανζανία.

Εκεί ακριβώς είναι που τον συναντά η Σαρλότ, μια κάπως αδαής δημοσιογράφος, την οποία του έστειλε «πακέτο» ο κοινός τους γνωστός, Γιαν Λεφόρτ.

Ο Φερρέρ, είναι η αλήθεια, παίρνει ανάποδες όταν τη συναντά, αφού αυτή δεν έχει ιδέα για τις εκεί πραγματικότητες. Στην αρχή μάλιστα του τη λέει για τον τρόπο που χειρίζεται τις διάφορες καταστάσεις.

Όσο περνά ο καιρός όμως τόσο θ’ αρχίσει ν’ αντιλαμβάνεται τις δικές του αλήθειες και ν’ ανακαλύπτει την πραγματικότητα του τόπου που επισκέπτεται. Ενός τόπου όπου η διαφθορά είναι εκτεταμένη, όπου η λαθροθηρία δίνει και παίρνει και όπου οι ντόπιοι αξιωματούχοι ενδιαφέρονται μόνο για τις μπίζνες.

Τελικά ο Φερρέρ είναι ο μοναδικός που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην εξολόθρευση ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού των άγριων ζώων. Και όπως θα αποδειχτεί στη συνέχεια είναι και ο μόνος που μπορεί να τη σώσει, καθώς οι εχθροί θα στείλουν στο κατόπι τους ένα επαγγελματία δολοφόνο, που θα τους κάνει τη ζωή ποδήλατο.

Ο Χέρμαν μας παραδίδει ένα μικρό μα γνωστικό τόμο για τις τραγικές συνέπειες της λαθροθηρίας στην Αφρική, αλλά και ένα εξαιρετικά δημιουργημένο ήρωα. Ο Φερρέρ έχει τις αξίες και τα πιστεύω του και είναι πρόθυμος να πολεμήσει και να πεθάνει γι’ αυτά. Πιο χαρντκόρ δεν γίνεται. Ωστόσο δεν είναι υπερήρωας, έχει κι αυτός τις αδυναμίες του, κι αυτές ακριβώς είναι που τον κάνουν κάπως πιο ανθρώπινο.

Στην τελευταία σκηνή του βιβλίου τον παρακολουθούμε καθώς συνεχίζει απτόητος το έργο του κάπου αλλού και μυστικά ευχόμαστε να υπήρχαν στ’ αλήθεια ήρωες σαν κι αυτόν. Μπορεί να είναι βίαιος, αλλά αυτό δεν πάει να πει ότι δεν είναι δίκαιος.

Οι περίφημες ζωγραφιές, οι διάλογοι και οι σιωπές, όλα λειτουργούν σωστά και συμπληρώνουν το ένα το άλλο σ’ αυτό τον τόμο. Εξαιρετικό.

No comments: