Friday, July 6, 2012

Βιβλιο-νέα


Οι περισσότεροι ίσως να μην το γνωρίζουν αλλά η Νόρα Έφρον, που πέθανε πριν από λίγες ημέρες, δεν ήταν μόνο επιτυχημένη σεναριογράφος και σκηνοθέτις (When Harry Met Sally, Sleepless in Seattle) αλλά και συγγραφέας. Έγραψε μια σειρά από βιβλία, από δοκίμια μέχρι μυθιστορήματα και έχει μάλιστα αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές. Την περασμένη βδομάδα ο αγγλοσαξωνικός τύπος την τίμησε με μια σειρά από αφιερώματα.

Αν και κάποιοι από εσάς δεν το γνωρίζουν εδώ και ένα χρόνο οι αναγνώστες στη Βρετανία "παλεύουν" με τα δημοτικά συμβούλια που στα πλαίσια των περικοπών αποφάσισαν να κλείσουν αρκετές βιβλιοθήκες. Μερικές απ' αυτές τις μάχες έχουν κερδηθεί, κάποιες έχουν χαθεί, αλλά τόσο οι αναγνώστες όσο και κάποιοι συγγραφείς δεν το βάζουν κάτω. Έτσι τώρα ζητούν από την κυβέρνηση τη ψήφιση νόμου που να υποχρεώνει όλα τα σχολία να διατηρούν στις εγκαταστάσεις τους βιβλιοθήκη. Χλωμό το βλέπω, αλλά η προσπάθεια μετράει.

Αν είναι ένα πράγμα που γνωρίζουν καλά οι αναγνώστες και πολύ καλύτερα οι συγγραφείς είναι ότι οι εκδότες κάθε άλλο παρά άγιοι είναι. Δικαστήριο λοιπόν στη Βρετανία επέβαλε στις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις της Οξφόρδης πρόστιμο ύψους 2,4 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς τις βρήκε ένοχες στην κατηγορία της δωροδοκίας κυβερνητικών αξιωματούχων στην Κένυα και την Τανζανία, ώστε να τους παραχωρηθούν κάποια ζουμερά συμβόλαια. Μπράβο παίδες!

Παραμένοντας στην Αφρική να αναφέρουμε ότι ο νιγηριανός συγγραφέας Ροτίμι Μπαμπατούντε κέρδισε το ύψους δωδεκάμιση χιλιάδων ευρώ βραβείο Κέιν για την Αφρικανική Γραφή με το διήγημά του Bombay's Republic, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Ο Πίτερ Χουκ, μπασίστας του συγκροτήματος Τζόι Ντιβίζιον, ανακοίνωσε ότι θα γράψει ένα βιβλίο για την ιστορική μπάντα. Με την ευκαιρία "αποκήρυξε" τα βιβλία όλων των συγγραφέων που έχουν ασχοληθεί με το θέμα σαν ανακριβή, γεμάτα ψέματα και επινοήσεις. Ας διαβάσουμε λοιπόν το δικό του παραμύθι.

No comments: