Friday, July 13, 2012

Richard Castle – A Raging Storm


Ο δεύτερος ηλεκτρονικός τόμος του μυθιστορήματος με πρωταγωνιστή τον Ντέρρικ Στορμ, A Raging Storm, αρχίζει μ’ αυτά τα λόγια: «Είχε το πτώμα ενός αμερικανού γερουσιαστή στα χέρια του».

Καλή αρχή, ε; Όπως αναφέραμε στην παρουσίαση του A Brewing Storm, ο Ντέρρικ Στορμ, πρώην πράκτορας, επέστρεψε εσπευσμένα στο πόστο του, έπειτα από απαίτηση του φίλου και μέντορά του Τζεντάια Τζόουνς. Ο Στορμ θα βοηθούσε στη διάσωση του γιου ενός γερουσιαστή ονόματι Θέρστον Γουΐνσλου, ο οποίος είχε απαχθεί από αγνώστους.

Τελικά τα πράγματα πήγαν τόσο στραβά που και ο νεαρός πέθανε, αλλά και ο γερουσιαστής έπεσε νεκρός από τα πυρά ενός ελεύθερου σκοπευτή. Οι τελευταίες λέξεις που είπε στον Στορμ, προτού ξεψυχήσει ήταν: «Μίδας. Ο Τζεντάια Τζόουνς ξέρει».

Ο ήρωάς μας έμεινε αποσβολωμένος για μια στιγμή, αλλά μια και δεν διέθετε την πολυτέλεια του χρόνου, έπιασε αμέσως δουλειά. Βάλθηκε στο κυνήγι του δολοφόνου, που όπως φαίνεται πυροβόλησε τον γερουσιαστή από την ταράτσα του αρχηγείου της αστυνομίας στην Ουάσιγκτον.

Τα πράγματα όμως θα πάνε και πάλι στραβά κι ο Στορμ, παρέα με την πράκτορα του FBI, Έιπριλ Σάουερς, θα μείνουν ξανά με άδεια χέρια. Ωστόσο δεν θα μείνουν ανενεργοί, καθώς τα αφεντικά τους θα τους στείλουν στο Λονδίνο για να μιλήσουν με τον Ιβάν Πετρόβ, ένα αυτοεξόριστο ρώσο ολιγάρχη και ορκισμένο εχθρό του ρώσου προέδρου Όλεγκ Μπαρκόβσκι.

Ο Μπαρκόβσκι, όπως περιγράφεται από το συγγραφέα, μοιάζει μ’ ένα πιστό αντίγραφο του Πούτιν: λαϊκιστής, αυταρχικός και αποφασισμένος να γυρίσει τη χώρα στις ένδοξες ημέρες της Σοβιετικής Ένωσης, επιτρέποντας ωστόσο τη διεξαγωγή εκλογών και την ελεύθερη αγορά. Η ρητορική του συχνά στρέφεται κατά των ξένων οι οποίοι, όπως λέει, προσπαθούν να καταργήσουν τις παραδοσιακές αξίες των ρώσων.

Οι αμερικάνοι και οι βρετανοί δεν είναι εχθροί πια, αλλά ούτε κι ακριβώς καλοί φίλοι με τους ρώσους. Έτσι, με υπόγειο έστω τρόπο, με τρόπο δηλαδή που αν αποκαλυφθεί η ανάμιξή τους, θα μπορούν να αρνηθούν τα πάντα, προσπαθούν να βοηθήσουν τον Πετρόβ να προχωρήσει με τα σχέδιά του για υπονόμευση των σχεδίων του Μπαρκόβσκι.

Φτάνοντας λοιπόν στο Λονδίνο, οι Στορμ και Σάουερς θα πέσουν με τα μούτρα στη δουλειά. Και σύντομα θ’ ανακαλύψουν ότι κάποιος σαμποτάρει την αποστολή τους εκ των ένδον. Δεν είναι μόνο ότι η άφιξη της Σάουερς αποκαλύπτεται στην τηλεόραση, είναι και το ότι κάποιοι βάζουν κοριούς στα δωμάτιά τους, τους ακολουθούν παντού, και οι άνθρωποι με τους οποίους μιλούν μοιάζουν να τους κρύβουν περισσότερα απ’ αυτά που τους λένε.

Ο Στορμ, σ’ αυτό το παιχνίδι είναι πολύ πιο έμπειρος από τη συνάδελφό του, αλλά στη διάρκεια των ημερών που θ’ ακολουθήσουν θα έρθουν, θέλοντας και μη παρέα, κατ’ επανάληψη πρόσωπο με πρόσωπο με διπλούς πράκτορες, εκπαιδευμένους δολοφόνους και προδότες, και θα προσπαθήσουν να διασώσουν ό,τι μπορεί να διασωθεί. Το μεγάλο τους πρόβλημα ωστόσο είναι ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν κανένα.

Η συνέχεια και το τέλος τον ερχόμενο μήνα με την κυκλοφορία του A Bloody Storm.


Παρουσιάσεις βιβλίων του ίδιου:

Naked Heat
Heat Rises

No comments: