Wednesday, July 4, 2012

Yasunari Kawabata – Snow Country


Μια ασυνήθιστη ιστορία αγάπης μας αφηγείται στο Snow Country ο διάσημος συγγραφέας.

Αν μπορούσαμε να περιγράψουμε αυτό το βιβλίο με λίγες μόνο λέξεις θα λέγαμε ότι πρόκειται για μια μελέτη χαρακτήρων. Οι βασικοί πρωταγωνιστές είναι τρεις: Ο πλούσιος και αργόσχολος Σιμαμούρα, που επισκέπτεται τρεις φορές σε διάστημα δύο χρόνων ένα ορεινό θέρετρο, το οποίο φιλοξενεί αποκλειστικά άντρες, η γκέισα Κομάκο που δουλεύει εκεί και η Γιόκο, μια νεαρή γυναίκα που προκαλεί στον πρώτο το ενδιαφέρον, κυρίως γι’ αυτά που κάνει.

Με δεδομένα τα πιο πάνω θα περίμενε κανείς ότι το μυθιστόρημα θα ασχολείτο αποκλειστικά με ένα κλασικό ερωτικό τρίγωνο, αλλά δεν έχουν έτσι ακριβώς τα πράγματα, και ο λόγος είναι απλός: και οι τρεις ήρωές του είναι από ιδιόρρυθμοι μέχρι εκκεντρικοί.

Ο Σιμαμούρα είναι ένας άντρας μονόχνοτος που απλά ξοδεύει το χρόνο και τα λεφτά του όπως όπως και για τον οποίο η ιδέα και μόνο του έρωτα φαντάζει κάτι το άπιαστο. Η Κομάκο μοιάζει φευγάτη και ονειροπόλα, της αρέσει αυτό που κάνει, ζει την κάθε μέρα όπως της έρχεται και απολαμβάνει πολύ το ποτό και τα πάρτι, όπου συνήθως κλέβει την παράσταση. Τέλος, η Γιόκο από τη δική της πλευρά, δεν μοιάζει να έχει τίποτα κοινό με κανένα απ’ τους πιο πάνω. Απλά φροντίζει ένα νέο άντρα που πάσχει από μια ανίατη ασθένεια και ονειρεύεται να ταξιδέψει κάποια μέρα μέχρι και την πρωτεύουσα και να βρει δουλειά σαν νοσοκόμα.

Αν είναι κάτι που μοιράζονται αυτοί οι τρεις χαρακτήρες είναι το τοπίο: ένα τοπίο χιονισμένο τις πλείστες φορές και πάντα κρύο. Η παγωνιά που απλώνεται στο γύρω τους χώρο μοιάζει να επηρεάζει όχι μόνο το έξω αλλά και το μέσα τους. Τους κάνει πιο σκληρούς, τους κάνει να νιώθουν πιο μόνοι. Ίσως γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο νιώθει στο στοιχείο του εκεί ο Σικαμούρα. Ίσως για τούτο αφήνεται δίχως δεύτερη σκέψη στις ορμές της η Κομάκο. Σίγουρα γι’ αυτό θέλει να ξεφύγει από ένα κατεψυγμένο μέλλον η Γιόκο.

Ο συγγραφέας δεν συμπεριφέρεται με το γάντι στους ήρωές του. Τους ξεγυμνώνει δίχως δισταγμό στα μάτια του αναγνώστη, σαν να θέλει να του πει: να, αυτή είναι η ανθρώπινη κατάσταση.

Αν κάποιος διαβάσει αυτό το βιβλίο ζητώντας ψυχαγωγία μάλλον θα απογοητευτεί. Αλλά αν το διαβάσει σκεφτόμενος ότι ίσως βρει εδώ μέσα κάτι που λιγότερο ή περισσότερο τον εκφράζει, κάτι που να μιλά στην ψυχή του, ίσως και να τα καταφέρει.

No comments: