Wednesday, July 18, 2012

Βιβλιο-νέα


Διχασμένοι είναι οι κριτικοί στον αγγλοσαξωνικό τύπο σε ό,τι αφορά το βιβλίο του Mitch Winehouse Amy, My Daughter. Λογικά θα κρύβεται κάποιος συγγραφέας-φάντασμα πίσω απ' αυτή τη βιογραφία, και ίσως γι' αυτόν ακριβώς το λόγο είναι που οι κριτικοί δεν στέκονται στις λογοτεχνικές της αρετές. Εκείνο που επισημαίνουν οι περισσότεροι είναι την προσπάθεια του Μιτς να πει στο κοινό ότι γι' αυτά που συνέβηκαν στην κόρη του φταίνε μόνο οι άλλοι. Σίγουρα μπορούν να ειπωθούν πολλά για την τραγουδίστρια, αλλά κανείς δεν θα έλεγε ότι υπήρξε ακριβώς... άγια.

Ο Ντάνιελ Ράντκλιφ που έγινε διάσημος σαν Χάρι Πότερ στη μεγάλη οθόνη, το πάει από διασκευή βιβλίου σε διασκευή βιβλίου σε ό,τι αφορά την καριέρα του. Έτσι μετά τις περιπέτειες του μικρού μάγου, έπαιξε στο The Woman in Black της Σούζαν Χιλ, ενώ τώρα, όπως διαβάζω θα αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του βιβλίου του Joe Hill Horns.

Μια και είμαστε στα χωράφια των κινηματογραφικών μεταφορών οφείλω να αναφέρω ότι ο ταλαντούχος κύριος Πίτερ Τζάκσον, που θα φέρει τα Χριστούγεννα στις μεγάλες οθόνες το πρώτο μέρος της διασκευής του Χόμπιτ, ανακοίνωσε ότι στη σκέψη του κόβει βόλτες η ιδέα του να γυρίσει και τρίτη ταινία, χρησιμοποιώντας κάποιο υλικό που θα μείνει έξω από το τελευταίο, αλλά και τις σημειώσεις του Τόλκιεν από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Βρήκε την κότα που γεννά τα χρυσά αυγά ο άνθρωπος.

Τα κείμενα του Τσαρλς Μπουκόφσκι γίνονται μιούζικαλ, ή όχι ακριβώς. Ο όρος που διαβάζουμε στον ξένο τύπο είναι "Μουσικό Κολάζ". Μια θεατρική ομάδα από την Καλιφόρνια θα πάρει την ποίηση του Μπουκόφσκι, θα την ντύσει με τη μουσική και θα την εμπλουτίσει με κάποιους στίχους του Στίβεν Σοντχάιμ, φτιάχοντας μια ιδιόρρυθμη παράσταση που θα μιλά για... τις μαλακίες της ζωής, τουλάχιστον σύμφωνα με τους δημιουργούς.

Flash Fact: Ένας συγγραφέας μεγαλώνει στο Μπρούκλιν. Παραφράζω τον τίτλο του γνωστού βιβλίου, απλά για να αναφέρω ότι εδώ και κάποια χρόνια οι συγγραφείς συρρέουν ομαδικά στην εν λόγω περιοχή της Νέας Υόρκης. Μάλιστα κάποιοι λένε αστειευόμενοι πώς ότι για να μετακομίσει κανείς εκεί, απαιτείται πρώτα να έχει γράψει ένα βιβλίο. Τελευταία άφιξη διάσημου στην περιοχή; Αυτή του Μάρτιν Έιμις.

Στο Κέρας της Αφρικής, σε μια περιοχή της Σομάλιλαντ όπου δεν υπάρχει ούτε ένας κινηματογράφος ή θέατρο, ανθεί εδώ και πέντε χρόνια ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ βιβλίου στην Αφρική. Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ.

Η μάγισσα πάει Επίδαυρο. Η ηθοποιός Φιόνα Σω, την οποία σίγουρα πολλοί γνωρίζουν από το πέρασμά της από την τηλεοπτική σειρά True Blood, όπου υποδύθηκε τη μάγισσα Μάρνι Στόουνμπρουκ, θα καταφθάσει στο αρχαίο θέατρο σε λίγο καιρό, όπου θα απαγγείλει το The Rhyme of the Ancient Mariner του Coleridge.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών σε ότι αφορά το χώρο του βιβλίου. Το σεξ άρχισε πια να πουλάει πολύ κι έτσι οι εκδότες είπαν να το εκμεταλλευτούν. Γι' αυτό και ζήτησαν από διάφορους συγγραφείς να ξαναγράψουν κάποια κλασικά βιβλία, προσθέτοντάς τους κάποιες πικάντικες σκηνές. Τα θύματά του θα είναι πολλά και διάφορα: από τον Έρωτα και Προκατάληψη μέχρι την Τζέιν Έιρ, από τον Σέρλοκ Χολμς μέχρι το Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα. Τώρα θ' αρχίσουν όλοι να διαβάζουν κλασική λογοτεχνία.

No comments: