Friday, July 20, 2012

Mickey Spillane and Max Allan Collins – Skin


Ένα ακόμη βιβλίο που κυκλοφορεί μοναχά σε ηλεκτρονική μορφή.

Το Skin ωστόσο δεν είναι μυθιστόρημα αλλά ένα εκτενές διήγημα, παρμένο από τα αρχεία του δημοφιλούς συγγραφέα νουάρ αναγνωσμάτων Μίκι Σπιλέιν. Ο Σπιλέιν, πριν πεθάνει το 2006, είχε αφήσει ρητές οδηγίες στη σύζυγό του να παραδώσει τα κατάλοιπά του στον φίλο και συνεργάτη του, Μαξ Άλλαν Κόλλινς. Οι δυο τους στη διάρκεια της μακρόχρονης συνεργασίας τους δούλεψαν μαζί στη δημιουργία διάφορων ανθολογιών και ταινιών, ακόμη και μιας σειράς κόμικς.

Ο Κόλλινς μετά το θάνατό του φίλου του άρχισε να επεξεργάζεται τα κείμενα που άφησε μισοτελειωμένα φεύγοντας ο τελευταίος. Ένα από αυτά τα κείμενα είναι και το Skin, μια ιστορία με πρωταγωνιστή τον ήρωα-σήμα κατατεθέν του Σπιλέιν, Μάικ Χάμμερ, έναν θρυλικό πρώην μπάτσο, που μετά την αφυπηρέτησή του, άρχισε να δουλεύει σαν ιδιωτικός ντετέκτιβ.

Ο Χάμμερ λοιπόν, επιστρέφοντας ένα απόγευμα του Σεπτέμβρη στην πόλη από μια συνάθροιση στα βόρεια περίχωρα, ανακαλύπτει στην άκρη του δρόμου ένα διαμελισμένο πτώμα. Από τη στιγμή που δεν ανήκει πια στο αστυνομικό σώμα, κάνει αυτό που θεωρεί πιο σωστό: επικοινωνεί με τον αρχηγό του τμήματος ανθρωποκτονιών της Νέας Υόρκης, Πατ Τσέιμπερς, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην εν λόγω συνάθροιση. Εκείνος με τη σειρά του καλεί τους ντόπιους αστυνομικούς στο χώρο του εγκλήματος που δεν αργούν να καταφθάσουν, με μια νεαρή δημοσιογράφο, ονόματι Μέλοντι Άντερσον, στο κατόπι τους.

Η Μέλοντι μοιάζει κάπως σοκαρισμένη από το θέαμα, αλλά είναι σκληρό καρύδι. Το ίδιο όμως δεν μπορεί να ειπωθεί και για τον κάμεραμαν Τζέισον, ο οποίος με το που αντικρίζει το σκηνικό αδειάζει εκκωφαντικά τα περιεχόμενα του στομαχιού του. Καθώς συμβαίνουν αυτά ο Χάμμερ αναλογίζεται το θύμα: «Ήσουν κάποιος», σκέφτεται. «Στο διάολο, κάποτε ήμουν κι εγώ κάποιος», συμπληρώνει.

Όπως θ’ αποδειχτεί τα διασπαρμένα μέλη ανήκουν σε περισσότερα από ένα άτομα, ωστόσο το μοναδικό που μπορούν να αναγνωρίσουν είναι αυτό του παραγωγού του Broadway, Βίκτορ Κινγκ, του οποίου η εξαφάνιση είχε καταγγελθεί στην αστυνομία μια βδομάδα πριν.

Ο Χάμμερ, θέλει να αφήσει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της και να μην αναμιχθεί καθόλου ο ίδιος στην υπόθεση, αλλά κάτι οι παλιές συνήθειες, κάτι οι συγκύριες, δεν του επιτρέπουν να το κάνει αυτό. Καταρχήν η νεαρή, πολύ νεαρή, χήρα του Κινγκ θέλει να τον προσλάβει για να διερευνήσει την υπόθεση, μετά τον παίρνει τηλέφωνο η Μέλοντι που του λέει ότι έχει ανακαλύψει κάτι και μετά είναι το… κουνούπι – αυτό που επιμένει να τον κεντρίζει μέχρι να λύσει το μυστήριο.

Τα πράγματα ωστόσο σύντομα θα γίνουν ακόμη πιο περίπλοκα, καθώς ο σαδιστής δολοφόνος, όποιος κι αν είναι αυτός, θα χτυπήσει ξανά, και ο Χάμμερ θ’ αποφασίσει να χρησιμοποιήσει την ψυχρή λογική και το ένστικτό του για να τον ανακαλύψει και να του δώσει ένα σκληρό μάθημα με τον ειδικό, δικό του τρόπο.

Μια καλογραμμένη ιστορία που σίγουρα θα ικανοποιήσει τους φίλους των νουάρ αναγνωσμάτων, με όλες τις μοιραίες γυναίκες και τους μη συμβατικούς ήρωές της.

No comments: