Friday, July 27, 2012

Lee Child – Deep Down


Το Deep Down που μόλις κυκλοφόρησε είναι ένα ακόμη ebook single, όπως τα αποκαλούν οι αμερικανοί – ένα διήγημα δηλαδή που κυκλοφορεί μονάχα σε ηλεκτρονική μορφή και, συνήθως τώρα πια, βγαίνει δυο-τρεις μήνες πριν από το νέο μυθιστόρημα κάποιου συγγραφέα, ώστε να το προδιαφημίσει.

Σ’ αυτή την ιστορία, όπως και στα δύο προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα, συναντάμε μια νεανική εκδοχή του θρυλικού πια ήρωά του, Τζακ Ρίτσερ. Τα γεγονότα της υπόθεσης διαδραματίζονται στην Ουάσιγκτον το 1986, όταν ο νέος τότε στρατονόμος Ρίτσερ, ανακαλείται επειγόντως στην πόλη από τη Γερμανία, όπου είναι το πόστο του.

Ο άμεσος προϊστάμενος του συνταγματάρχης Κορνήλιους Κρίστοφερ θέλει να του αναθέσει μια κατεπείγουσα μυστική αποστολή: ν’ ανακαλύψει τον προδότη ή μάλλον την προδότρια, που σύμφωνα με όλα τα στοιχεία προσπαθεί να μεταδώσει κάποιες πληροφορίες σχετικά μ’ ένα νέο ντουφέκι ελεύθερου σκοπευτή σε κάποιον στο εξωτερικό – κυβέρνηση ή εταιρία, ακόμη κανείς δεν γνωρίζει.

Στον Ρίτσερ δεν αρέσει και τόσο η ιδέα του να κάνει αυτό που του ζητούν, επειδή, πάνω απ’ όλα, πρόκειται για ένα σχέδιο της στιγμής, το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη του καμιά από τις παραμέτρους, και που σίγουρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα οδηγήσει στην καταστροφή. Ωστόσο δεν μπορεί παρά να υπακούσει στις διαταγές που του δίνουν αφού: «Έχουμε πολιτικούς που πρέπει να ευχαριστήσουμε, οι οποίοι έχουν χρηματοδότες που πρέπει να προστατεύσουν», όπως λέει το αφεντικό.

Έτσι από τη μια μέρα στην άλλη αλλάζει ρόλο και βαθμό στο στράτευμα και βάζει πλώρη για το Καπιτώλιο, όπου μια επιτροπή εξετάζει την έγκριση ή μη της κατασκευής του εν λόγω ντουφεκιού. Ο Ρίτσερ ξέρει τι πρέπει να κάνει για να ανακαλύψει ποια από τις τέσσερις γυναίκες είναι η προδότρια, αλλά όλα ανατρέπονται όταν η βασική ύποπτος σκοτώνεται σ’ ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίας.

Τώρα πρέπει να βρει τρόπο να προσεγγίσει όσο διακριτικά μπορεί τις άλλες γυναίκες, για να δει μήπως είχε κάνει λάθος στις αρχικές εκτιμήσεις του. Ο θάνατος της βασικής υπόπτου του προσφέρει την ευκαιρία που ζητά για να το κάνει αυτό. Το μόνο που απομένει πια είναι να λύσει το γρίφο και αν χρειαστεί να ρίξει και μερικές γροθιές για να σώσει τη ζωή του.

Μια ακόμη καλογραμμένη ιστορία, που διαβάζεται γρήγορα και ευχάριστα. Ο Ρίτσερ μας θυμίζει και πάλι κάποιον ήρωα της κλασικής νουάρ λογοτεχνίας, τον οποίο τίποτα δεν τον εκπλήσσει και που μπροστά σε τίποτα δεν σταματά ώστε να φέρει εις πέρας την αποστολή του.

Στο τέλος του διηγήματος προδημοσιεύονται τα δύο πρώτα κεφάλαια από το επόμενο μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον ίδιο, A Wanted Man, που θα κυκλοφορήσει στις 11 Σεπτεμβρίου.

No comments: