Monday, July 23, 2012

Βιβλιο-νέα


Η συγγραφέας Denise Mina κέρδισε το Theakstons Old Peculier crime novel of the year award, για το βιβλίο της The end of the wasp season. Στο βιβλίο αυτό η έγκυος ντετέκτιβ Άλεξ Μόρροου διερευνά μια βάρβαρη δολοφονία που έλαβε χώρα σ' ένα πλούσιο προάστιο της Γλασκώβης, κι η οποία με κάποιο τρόπο συνδέεται με μια αυτοκτονία στο Κεντ.

Όπως φαίνεται είναι αδύνατο να περάσει μια βδομάδα δίχως κάποια είδηση που να σχετίζεται με το Fifty Shades of Grey. Όπως διαβάζω λοιπόν η επιτυχία του συγκεκριμένου βιβλίου οδήγησε στην επαναφορά στην εκδοτική πραγματικότητα του μυθιστορήματος του Thomas Hardy Tess of the d'Urbervilles, στο οποίο γίνονται εκτενείς αναφορές στο πρώτο. Να αναφέρω ότι ο Μάικλ Γουϊντερμπότομ, γυρίζει αυτή τη στιγμή την κινηματογραφική μεταφορά του Τες στην Ινδία, χρησιμοποιώντας, μάλλον για λόγους που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση του έργου, τον τίτλο Trishna.

Η Val McDermid "προσλήφθηκε", αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό τον όρο, για να διασκευάσει, ή μάλλον να αναβιώσει το λιγότερο επιτυχημένο βιβλίο της Τζέιν Ώστεν Northanger Abbey, δίνοντάς του μάλιστα τη μορφή θρίλερ. Το κοινό στο οποίο θα απευθύνεται; Το... τρέντι εφηβικό.

Ο Bret Easton Ellis έγραψε ένα κινηματογραφικό σενάριο με τίτλο The Canyons, που περιγράφεται σαν ένα ακόμη νουάρ του Λος Άντζελες και το οποίο ανέλαβε να σκηνοθετήσει ο Paul Schrader. Πρωταγωνιστές θα είναι η Λίντσι Λόχαν (αν δεν συλληφθεί) και ο πορνοστάρ, Τζέιμς Ντιν ( αν δεν...).

Οι γιαπωνέζοι μπαίνουν επιτέλους στην αγορά των ηλεκτρονικών αναγνωστών. Μόλις ανακοινώθηκε η κυκλοφορία μιας συσκευής με όνομα Ρακούτεν (προφανώς εμπνευσμένο από το όνομα της κατασκευάστριας εταιρίας), η οποία θα διατίθεται στην τιμή των 99 δολαρίων. Ας ελπίσουμε τώρα ότι οι εκδόσεις Kodansha, που έχουν στην κατοχή τους τα δικαιώματα των περισσοτέρων γιαπωνέζων συγγραφέων, θ' αρχίσουν επιτέλους να διαθέτουν περισσότερους τίτλους σε ξένες γλώσσες.

No comments: