Saturday, July 14, 2012

Βιβλιο-νέα


Μόλις κυκλοφόρησε σε ηλεκτρονική μορφή ένα βιβλίο με 371 μικροδιηγήματα με τίτλο Tweet Stories. Τη συλλογή επιμελήθηκε ο Γιάννης Φαρσάρης και όπως καταλαβαίνετε η κάθε ιστορία είναι γραμμένη σε περίπου 140 χαρακτήρες. Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το βιβλίο από εδώ.

Αυτές τις μέρες έγινε πια της μόδας το να επιστρέφουν στη ζωή κάποιοι ήρωες κλασικών μυθιστορημάτων. Ο τελευταίος από αυτούς είναι ο Ταρζάν, που μόλις εκμοντερνίστηκε και πού τώρα έχει να τα βάλει με τα καθάρματα των νέων καιρών. Αυτά συμβαίνουν στο μυθιστόρημα του Andy Briggs Tarzan: The Jungle Warrior, που μόλις κυκλοφόρησε.

Ο Νιλ Γκάιμαν είναι πολυάσχολος αυτό τον καιρό, αφού δεν έχει μόλις υπογράψει συμβόλαιο για την έκδοση μιας σειράς βιβλίων για μικρά παιδιά, αλλά ανακοίνωσε κιόλας ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει και κάποια τομίδια με τις προηγούμενες (prequel το λένε οι αγγλοσάξωνες) περιπέτειες ενός από τους πιο γνωστούς ήρωες των κόμικς, του Sandman. Όπως δήλωσε, ένιωθε από πάντα, ότι δεν είχε ξεμπερδέψει μ' αυτή την ιστορία, και τώρα, 25 χρόνια μετά είπε επιτέλους να την ολοκληρώσει.

Ο αδελφός του διάσημου λατινοαμερικανού συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκέζ, Τζέιμι, ανακοίνωσε σε κάποιους φοιτητές σε πανεπιστήμιο της Καρθαγένης στην Κολομβία, ότι η λογοτεχνική καριέρα του Γκάμπο έχει φτάσει στο τέλος της, μια και ο τελευταίος πάσχει από προχωρημένης μορφής άνοια.

Η ποιήτρια Κάρολ Αν Ντάφι τιμήθηκε με το βραβείο PEN/Pinter. Σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής ο τρόπος που σκέφτεται και ενεργεί η ποιήτρια και οι πού και πού εκρηκτικές αντιδράσεις της σ' αυτά που συμβαίνουν γύρω της, συνάδουν απόλυτα με το πνεύμα του Χάρολντ Πίντερ, εις τιμή του οποίου καθιερώθηκε το βραβείο.

Ο σκηνοθέτης Τζο Κόρνις προσελήφθηκε για να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη διασκευή του κόμικ επιστημονικής φαντασίας του Royden Lepp Rust.

Πολλές φορές κάποιοι συγγραφείς μαγεύονται από τον κόσμο της μεγάλης οθόνης και κάνουν μερικά, μεγαλύτερα ή μικρότερα περάσματα μπροστά από κάποια κάμερα. Το καλό ηλεκτρονικό περιοδικό The Millions έφτιαξε ένα αφιέρωμα γι' αυτούς το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

No comments: