Monday, October 10, 2011

Richard Castle – Heat Rises

Αγορά από το Book Depository

Ο Richard Castle επιστρέφει με τον τρίτο τόμο με τις περιπέτειες της ντετέκτιβ Νίκι Χιτ και του δημοσιογράφου/συγγραφέα Τζέιμσον Ρουκ, με τίτλο Heat Rises, αλλά το ερώτημα παραμένει: ποιος είναι ο Κάσολ (και όχι Κασλ). Στην αρχή σκέφτηκα ότι μάλλον είναι κάποιος από τους «συνάδελφούς» συγγραφείς με τους οποίους παίζει πόκερ στην τηλεοπτική σειρά ο πρωταγωνιστής: ο Τζέιμς Πάτερσον, ο Μάικλ Κόνελι ή ο Ντένις Λεχέιν (σίγουρα δεν είναι ο Στίβεν Κανέλ, αφού έχει πεθάνει), αλλά στο νέο τόμο πιστεύω ότι εντόπισα κάποια γυναικεία «αγγίγματα», οπότε έφτασα και πάλι σε αδιέξοδο.
     Όπως και νάχει, το Heat Rises, όπως και τα Heat Wave και Naked Heat (παρουσίαση εδώ) που προηγήθηκαν, είναι ένα απολαυστικό ανάγνωσμα. Και θα λέγαμε ότι μ’ ετούτο ο συγγραφέας ανεβαίνει ένα επίπεδο. Κι αυτό επειδή παίζει το παιχνίδι της παραπλάνησης του αναγνώστη καλύτερα από ποτέ. Τον παρασύρει από τον ένα τόπο στον άλλο, από τον έναν ύποπτο στον επόμενο, του κεντρίζει το ενδιαφέρον με διάφορες κορυφώσεις και του κλείνει περίτεχνα τα μάτια.
     Όλα αρχίζουν όταν ανακαλύπτεται το πτώμα ενός ιερωμένου ονόματι Τζέραλντ Γκραφ, σε ένα υπόγειο καταγώγιο, το Pleasure Bound (λογοπαίγνιο: απόλαυση και δεσμά) όπου διάφορα μέλη της υψηλής και μη κοινωνίας επιδίδονται σε σαδομαζοχιστικά παιχνίδια. Οι υποψίες στην αρχή, όπως είναι φυσικό, πέφτουν πάνω στην ιδιοκτήτρια του κλαμπ, Ροξάν Παλτζ και στις γυναίκες που δουλεύουν εκεί, αλλά δεν υπάρχουν κάποια στοιχεία εναντίον τους πέρα από το γεγονός ότι το πτώμα ανακαλύφθηκε στο χώρο.
     Η υπόθεση αυτή  λοιπόν κρύβει άλλες διαστάσεις και όπως σύντομα θ’ ανακαλύψει η Χιτ τα πάντα καλύπτουν διάφορες στρώσεις από μυστικά και ψέματα. Κι όπως θα αποδειχτεί ο νεκρός διατηρούσε στενές σχέσεις με ύποπτα άτομα από την Κολομβία, τα οποία ίσως να κρύβονται πίσω από τη δολοφονία.
     Στο μεταξύ τα πράγματα κάθε άλλο παρά απλά είναι και στην προσωπική της ζωή. Από τη μια είναι η αγωνία της για την εν αναμονή προαγωγή της, από την άλλη είναι η συμπεριφορά του αρχηγού του τμήματος και μέντορά της, Μοντκόμερι, που όλο και περισσότερο την ξενίζει τώρα τελευταία, ή μάλλον της κινά τις υποψίες ότι παίζει κάποιο ύποπτο παιχνίδι, και τέλος είναι η απουσία του Ρουκ, σε μια μυστική αποστολή στο εξωτερικό, που της κλέβει κάτι από την καθημερινή χαρά της ζωής. Ωστόσο όσο περνούν οι μέρες τα πράγματα αντί να ξεκαθαρίζουν γίνονται όλο και πιο περίπλοκα. Τα νέα σε ό,τι αφορά το θέμα της προαγωγής είναι ενθαρρυντικά, αλλά σε ότι αφορά τους άντρες, κάποια στιγμή νιώθει προδομένη κι από τους δύο. Και από τη στιγμή που πήρε φόρα, σύντομα θα έπαιρνε και την κατηφόρα. Μια κατηφόρα που θα την οδηγούσε στην αποπομπή της μέχρι νεωτέρας από το αστυνομικό σώμα. Τώρα, νιώθοντας μόνη και κυνηγημένη, στρέφεται θέλοντας και μη στον μοναδικό άνθρωπο, πέρα από τους στενούς της συνεργάτες Ράιλι και Οτσόα, που μπορεί να εμπιστευτεί: τον επανακάμψα Ρουκ. Οι δυο τους λοιπόν ξεκινούν μια μοναχική σταυροφορία που θα τους φέρει κατ’ επανάληψη πρόσωπο με πρόσωπο με τον κίνδυνο και που θα κάνει τη σχέση τους ακόμη πιο δυνατή. Στη διάρκεια αυτής της μεγάλης περιπέτειας, που διαδραματίζεται εν μέσω του πιο σκληρού χειμώνα που γνώρισε η Νέα Υόρκη τα τελευταία εκατό χρόνια, η Χιτ θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλη τη σωματική και πνευματική της δύναμη για να αντεπεξέλθει, αλλά και για να φτάσει σε μια σημαντική απόφαση, η οποία θα καθορίσει την υπόλοιπή της τη ζωή. Κι ο Ρουκ θα βρίσκεται δίπλα της την κάθε στιγμή, θα την ακολουθεί, θα τη βοηθά, θα την καθοδηγεί.
     Όπως είπαμε και πιο πάνω, αυτή είναι μια απολαυστική περιπέτεια που σίγουρα θα ικανοποιήσει τους φίλους του είδους. Οι κριτικές που πήρε από τους αναγνώστες είναι κατά το πλείστον διθυραμβικές και εγώ προσωπικά περιμένω με ανυπομονησία να διαβάσω τον επόμενο τόμο της σειράς, που υποθέτω θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2012.

No comments: