Thursday, October 13, 2011

Jamil Ahmad – The Wandering Falcon

Αγορά από το Book Depository

Το The Wandering Falcon είναι ένα εκείνα τα μυθιστορήματα που μπορούν να διαβαστούν και σαν παραμύθια. Εδώ που τα λέμε έχει όλα τα στοιχεία ενός καλού παραμυθιού: μιλά για συνήθειες, έθιμα και παραδόσεις και για τη μυστηριώδη Ανατολή και προσπαθεί να εξηγήσει μέσα από την αφήγηση κάποια πράγματα τα οποία εμείς οι δυτικοί, όσο κι αν προσπαθούμε δεν μπορούμε να κατανοήσουμε.
     Ο βασικός πρωταγωνιστής σ’ αυτή την ιστορία είναι ο Τορ Μπαζ, το δημιούργημα ενός μεγάλου πλην παράνομου έρωτα. Γεννήθηκε σ’ ένα στρατιωτικό φυλάκιο στη μέση της ερήμου και μεγάλωσε, όσο πρόλαβε να μεγαλώσει, ανάμεσα στους στρατιώτες και τους μόνιμα τρομοκρατημένους του γονείς. Τους δίκαια τρομοκρατημένους του γονείς, θα έπρεπε μάλλον να πω, αφού κάποια μέρα οι χειρότεροί τους φόβοι θα γίνονταν πραγματικότητα: αυτοί που τους κυνηγούσαν θα τους εντόπιζαν και το νήμα της ζωής τους θα κοβόταν έτσι στα ξαφνικά. Πέφτοντας νεκροί, θύματα εκείνων των οποίων την τιμή είχαν προσβάλει, θα άφηναν πίσω τους ένα παιδί που θα ήταν αδύνατον να επιβιώσει μόνο. Η τύχη ωστόσο θα του χαμογελούσε, αφού σύντομα θα το ανακάλυπτε ένας στρατιωτικός, ο οποίος θα το έθετε υπό την προστασία του. Ο μικρός Τορ θα ταξίδευε μαζί του προς μια μακρινή πόλη, όπου θα ανακάλυπτε ένα θαυμαστό καινούριο κόσμο: τον κόσμο των γραμμάτων και της αρχαίας αλλά και νέας γνώσης. Δάσκαλός του, ο ιδιόρρυθμος μουλάς Μπαρεράι, ένας άντρας που στο μέλλον θα είχε να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην ιστορία της περιοχής. Καθώς οι καιροί άλλαζαν και νέες πραγματικότητες διαμορφώνονταν, καθώς «κάποιες αξίες και ένας τρόπος ζωής έπρεπε να πεθάνουν», αυτός όφειλε να κάνει ό,τι περνούσε απ’ το χέρι του ώστε να προστατέψει τους ανθρώπους από το χειρότερό εαυτό τους, να αποτρέψει τα μεγαλύτερα κακά.
     Ο Τορ και ο Μπαρεράι, με μοναδικά όπλα τη γνώση και την πονηριά τους θα χάραζαν στο μέλλον διαφορετικές πορείες στον κόσμο, αλλά τα μονοπάτια τους δεν θα έπαυαν ποτέ να συναντιόνται, είτε στα λημέρια της μνήμης είτε στις ερημιές του κόσμου. Μέσα από τις περιπέτειές τους έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε κόσμους αλλιώς κι αλλιώτικους, όπου οι αξίες των ανθρώπων είναι πολύ διαφορετικές από τις δικές μας, όπου οι αφορισμοί τους ακούγονται στ’ αυτιά μας σχεδόν αποκρουστικοί: «Η συνείδηση μοιάζει σαν ένας φτωχός συγγενής που ζει στο σπίτι ενός πλούσιου άντρα». Καθώς θα περιφέρονται ανάμεσα στα αόρατα στην αρχή και όλο και πιο απτά στη συνέχεια σύνορα ανάμεσα στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, θα γνωρίσουν -και θα μας γνωρίσουν- πολλούς ανθρώπους, θα δουν και θα μάθουν και θα διδάξουν πολλά.
     Αυτό είναι ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα, αλλά όχι από τα συνηθισμένα. Ο συγγραφέας του δεν μοιάζει να πειραματίζεται, αλλά απλά φαίνεται να προσπαθεί να πει μια ιστορία. Μια ιστορία που προκύπτει μέσα από θραύσματα, μέσα από στιγμιότυπα ζωής. Μια ιστορία για ένα κόσμο βαθιά βυθισμένο στα απόνερα της παράδοσης και ανίκανο να προσαρμοστεί στις νέες πραγματικότητες. Για ένα κόσμο ανδροκρατούμενο, με μια ιδιόρρυθμη ηθική, που αποδέχεται κάποια πράγματα όπως τις απαγωγές και το φόρο του αίματος, ακόμη και το εμπόριο γυναικών σαν κάτι εντελώς φυσιολογικό, κι ας η μνήμη ενός από τους δευτερεύοντες χαρακτήρες ήταν «μια θάλασσα από πρόσωπα γυναικών, και το μικρό του κορμί έτρεμε από ένταση κάθε φορά που έβλεπε ένα ακόμη πρόσωπο που προοριζόταν για πώληση».
     Το Περιπλανώμενο Γεράκι είναι μια ιστορία που έχει να πει πολλά και η οποία, παρά τις όποιες σκοτεινές πτυχές της, διαβάζεται γρήγορα και ευχάριστα, αφήνοντας ωστόσο στο τέλος πίσω της μια γεύση γλυκόπικρη – κάτι που θυμίζει εμπειρία ζωής. Αξίζει τον κόπο να διαβαστεί απ’ τον καθένα.

No comments: