Friday, October 21, 2011

George Pelecanos – The Cut

 Αγορά από το Book Depository

Στο The Cut βασικός πρωταγωνιστής είναι ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Σπύρο Λούκας, ένας σκληροτράχηλος πρώην στρατιωτικός, που είναι φανατικός με τη γυμναστική και που του αρέσει να διορθώνει την… πορεία των πραγμάτων όταν αυτά πάνε στραβά. Ο Σπύρο δεν είναι ούτε πλούσιος ούτε φτωχός, αλλά για να διατηρήσει το επίπεδο ζωής του σταθερό, κάνει ό,τι δουλειά του ανατεθεί, κυρίως για λογαριασμό του μεγαλοδικηγόρου Τομ Πέτερσεν. Είναι στη διάρκεια μιας τέτοιας δουλειάς που θα βρει για τα καλά τον μπελά του.
     Ο Πέτερσεν τον καλεί στο γραφείο και του αναθέτει να ξελασπώσει τον δεκαπεντάχρονο γιο ενός από τους πελάτες του, του Ανουάν Χόπκινς, που βρίσκεται στη φυλακή αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για εμπορία ναρκωτικών. Ο μικρός, μαζί με ένα φίλο του, αποφάσισαν να πάνε βόλτα μ’ ένα αμάξι, το οποίο στη συνέχεια τράκαραν, με αποτέλεσμα να συλληφθούν. Ο Σπύρο, εκμεταλλευόμενος κάποιες τυπικές λεπτομέρειες, αλλά και τα λάθη του μπάτσου που τους συνέλαβε, τους ξελασπώνει στο πι και φι, κάτι που εντυπωσιάζει τον Χόπκινς, ο οποίος του ζητά να τον επισκεφθεί στη φυλακή. Εκείνος, που σκέφτεται ότι δεν έχει τίποτα να χάσει, και όντας καλός μισθοφόρος, το κάνει και δίχως ενδοιασμούς συμφωνεί να εκτελέσει μία ακόμη αποστολή για τον άντρα: να ανακαλύψει ένα κιβώτιο με μαριχουάνα που έχει χαθεί.
     Αυτή η αποστολή δεν θα αποδειχτεί τόσο απλή, αφού ο Σπύρο σύντομα θα βρει τον εαυτό του μπλεγμένο μέσα σ’ ένα ιστό φτιαγμένο με μυστικά και ψέματα, και σ’ ένα κόσμο όπου η λέξη ηθική δεν έχει καμία θέση. Στη διάρκεια της μακράς περιπέτειάς του θα τα βάλει με έμπορους ναρκωτικών, βαποράκια και βρώμικους μπάτσους και θα παραβεί πολλούς κανόνες, όχι μόνο για να μείνει πιστός στο λόγο του, αλλά και για να προστατεύσει την οικογένειά του, μα και κάποιους άλλους ανθρώπους από τον κίνδυνο που μοιάζει να παραμονεύει σε κάθε γωνία.
     Ο Σπύρο δεν θα λέγαμε ότι είναι ένας άνθρωπος με πλεόνασμα συναισθημάτων, μάλιστα όταν το απαιτούν οι περιστάσεις δεν διστάζει να σκοτώσει, αλλά είναι κάποιος που μπορεί και ξεχωρίζει τι είναι σωστό και τι λάθος και που είναι ικανός να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για τους δικούς του ανθρώπους: για τη μαμά Ελένη, την οποία επισκέπτεται συχνά, και για τον ετεροθαλή αφροαμερικανό αδελφό του που διδάσκει σ’ ένα υποβαθμισμένο σχολείο στα περίχωρα της Ουάσινγκτον, της πόλης όπου διαδραματίζεται η ιστορία.
     Για μια ακόμη φορά ο Πελεκάνος με όχημα του τη γραφή μας ταξιδεύει στα επικίνδυνα μονοπάτια του υπόκοσμου της πρωτεύουσας, αλλά μας περιγράφει κιόλας τη σύγχρονη πραγματικότητα της αμερικανικής κοινωνίας. Μια πραγματικότητα ζοφερή, όπου η μοναξιά, οι διακρίσεις και το έγκλημα βασιλεύουν, και όπου τα όνειρα φυτοζωούν. Ένα εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα.
     Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον Σπύρο Λούκας και την οικογένειά του δεν έχετε παρά να διαβάσετε την ιστορία Chozen, που φιλοξενείται στο τέλος αυτού του βιβλίου. Μέσα εκεί θα βρείτε τα πάντα για τον πατριάρχη Ευάγγελο (Βαν) και τη μαμά Ελένη, για το μοναδικό τους βιολογικό παιδί, την Ειρήνη, και για τους υιοθετημένους Δημήτριο, Λεωνίδα και Σπύρο. Μια ιστορία τραγική και όμορφη πολύ.

No comments: