Tuesday, June 26, 2012

Gillian Flynn – Gone Girl


Το καλύτερο αστυνομικό βιβλίο της χρονιάς, τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα.

Δεν διάβασα κάποιο από τα προηγούμενα βιβλία της συγγραφέως, αλλά θυμάμαι καλά ότι όταν κυκλοφόρησαν πήραν πολύ καλές κριτικές και σημείωσαν εμπορική επιτυχία. Έτσι όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσω το Gone Girl, αποφάσισα να την εκμεταλλευτώ. Κι όπως μπορείτε να μαντέψετε από την πρώτη γραμμή αυτού του κειμένου, δεν απογοητεύτηκα.

Αυτή είναι η ιστορία της Έιμι και του Νικ, μια κάθε άλλο παρά συνηθισμένη ιστορία. Ο Νικ ξόδεψε πολλά χρόνια από τη ζωή του στη Νέα Υόρκη, όπου εργαζόταν σαν δημοσιογράφος. Έγραφε για το σινεμά, την τηλεόραση και τα βιβλία και ζούσε μια σχετικά ανέμελη ζωή. Μέχρι που γνώρισε την Έιμι, τη γυναίκα που ήταν ακριβώς ό,τι ονειρευόταν. Την ερωτεύτηκε, τον ερωτεύτηκε, παντρεύτηκαν και έζησαν λίγα ευτυχισμένα χρόνια μαζί, υπό τη σκιά όμως των γονιών της τελευταίας, αυτών που της χάρισαν ζωή και που της την έκαναν μαρτύριο.

Πώς; Απλά ήταν συγγραφείς και έγραψαν μαζί μια σειρά από βιβλία με τις περιπέτειες της Καταπληκτικής Έιμι. Η Έιμι των βιβλίων ήταν όμως ότι ακριβώς δεν μπορούσε να είναι η πραγματική. Κι η Έιμι των βιβλίων της έκανε τη ζωή ποδήλατο, αφού χάρη σ’ αυτήν έγινε στόχος: αξιαγάπητος στόχος, αλλά στόχος.

Προτού γνωρίσει τον Νικ ένιωθε απόλυτα μόνη. Έχοντάς τον όμως πια δίπλα της έγινε το «κουλ κορίτσι» που ονειρευόταν. Την απελευθέρωσε. Η ευδαιμονία της όμως δεν θα κρατούσε για πάντα.

Πρώτα ήρθε η οικονομική κρίση, που οδήγησε τους γονείς της στη χρεοκοπία. Ύστερα ήρθε η απόλυση του Νικ απ’ τη δουλειά. Και τέλος η μετακόμιση από τη Νέα Υόρκη στη μικροσκοπική πόλη της Βόρειας Καρθάγης, από όπου καταγόταν ο Νικ.

Και η ευτυχία μεταμορφώθηκε σε δυστυχία. Κι ο επιτυχημένος γάμος σε πλήρη αποτυχία. Τη θέση της χαράς και του γέλιου πήραν τα νεύρα και η ένταση. Έπιασαν πάτο.

Ωστόσο εκείνη ήθελε να γίνουν όλα όπως παλιά. Και έκανε κάποιες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Προτού όμως αυτές ευοδωθούν, εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Πού πήγε; Την απήγαγε κάποιος ή το έσκασε; Μήπως είναι νεκρή; Κι αν ναι, ποιος τη σκότωσε;

Οι υποψίες ως συνήθως πέφτουν στο σύζυγο. Ο Νικ επιμένει ότι είναι αθώος, αλλά η συμπεριφορά του κρίνεται από την πλειοψηφία των ανθρώπων από παράξενη μέχρι ύποπτη.

Ποιος ήταν όμως στ’ αλήθεια ο Νικ; Και πώς ήταν στην πραγματικότητα; Ποια ήταν η Έιμι; Πώς έμοιαζε η γυναίκα που έκρυβε επιμελώς πίσω από την άσπιλη εικόνα της;

Η συγγραφέας μας ταξιδεύει στους ξεχωριστούς κόσμους των ηρώων της, μέσα από ημερολόγια, σκέψεις και συζητήσεις. Ο Νικ και η Έιμι λέει ο καθένας τη δική του ιστορία. Κι η Έιμι κι ο Νικ, κρύβουν περισσότερα απ’ αυτά που λένε.

Όσο περνούν οι σελίδες τόσο το μυστήριο μεγαλώνει και άλλο τόσο αυξάνονται οι εκπλήξεις. Τίποτα δεν μοιάζει να είναι αυτό που φαίνεται και όλα τα στοιχεία οδηγούν τους πάντες από αδιέξοδο σε αδιέξοδο.

Η τελική λύση είναι πλήρως ανατρεπτική, αλλά αυτό που απολαμβάνει κάποιος κυρίως διαβάζοντας αυτό το βιβλίο είναι το ταξίδι. Και είναι ένα ταξίδι, από κάθε άποψη, καταπληκτικό, όπως ακριβώς κι η Έιμι.

No comments: