Thursday, June 7, 2012

Βιβλιο-νέα


Λόγω κάποιων καταστάσεων τις τελευταίες βδομάδες το μπλογκ δεν ανανεωνόταν. Ελπίζω σύντομα να μπορέσω και πάλι να πιάσω "ρυθμούς" ώστε να συνεχίσω να σας ενημερώνω για το τι συμβαίνει στο χώρο του βιβλίου, κυρίως, στο εξωτερικό. Πάμε με τα πιο πρόσφατα νέα λοιπόν:

Ο κόσμος της επιστημονικής φαντασίας ειδικότερα και του βιβλίου γενικά από χθες θρηνεί για το θάνατο του διάσημου συγγραφέα Ρέι Μπραντμπέρι. Ο καλός συγγραφέας πέθανε στην Καλιφόρνια σε ηλικία 91 χρόνων και μέχρι την τελευταία στιγμή εξακολουθούσε να γράφει. Διαβάστε το τελευταίο του άρθρο στο New Yorker, το οποίο δημοσιεύτηκε λίγες μόνο μέρες πριν, καθώς κι αυτό το Αφιέρωμα του Γκάρντιαν, μαζί με ένα Άρθρο από τον εξίσου διάσημο Νιλ Γκέιμαν.

Ο πολύς Στίβεν Κινγκ αποφάσισε να μη βγάλει στην κυκλοφορία ταυτόχρονα τις έντυπες και την ηλεκτρονική έκδοση του νέου του βιβλίου που φέρει τον τίτλο Joyland. Ο συγγραφέας, στον οποίο αρέσει πολύ να προηγείται των γεγονότων ή μάλλον να διαμορφώνει τάσεις, ήταν ο πρώτος που είχε κυκλοφορήσει βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή το 2000. Το επόμενό του μυθιστόρημα ωστόσο, το οποίο θα είναι η συνέχεια του διάσημου Shining θα βγει ταυτόχρονα τόσο στα ράφια των βιβλιοπωλείων όσο και στα ηλεκτρονικά. Όπως φαίνεται ο Κινγκ περνάει μια ιδιαίτερα δημιουργική φάση αφού δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από την έκδοση του τελευταίου του βιβλίου The Wind Through the Keyhole, που αποτελεί ένα ένθετο τόμο στη σάγκα του Σκοτεινού Πύργου.

Ο Ίαν Ράνκιν, δεν άντεξε και πολύ μακριά από το αγαπημένο του δημιούργημα, τον ιδιόρρυθμο ντετέκτιβ Τζον Ρέμπους, τον οποίο αποφάσισε να επιστρατεύσει για τις ανάγκες του νέου του μυθιστορήματος με τίτλο Standing in Another Man's Grave, που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο. Εκεί θα συναντήσει το νέο ήρωα του Ράνκιν, Μάλκολμ Φοξ, με τον οποίο θα βρει το μπελά του.

Ο Χάρι Πότερ δεν πεθαίνει ποτέ. Από τη μια είναι το επιχειρηματικό δαιμόνιο της δημιουργού του, Τζ.Κ. Ρόουλινγκ και από την άλλη το γεγονός ότι έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο "είδωλο" της σύγχρονης ποπ κουλτούρας, που έφτασε στο σημείο να απασχολεί στα σοβαρά ακόμη και κάποιους ακαδημαϊκούς. Έτσι, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο του Αγίου Αντρέα στο Εδιμβούργο, μαζεύτηκαν καμιά πενηνταριά καθηγητές, οι οποίοι επιδόθηκαν σε ομιλίες, συζητήσεις και αναλύσεις αυτού του φαινομένου. Στο μεταξύ η δημιουργός του αναζητεί όλο και περισσότερους τρόπους ώστε να κρατήσει το παιδί της στην επικαιρότητα. Πρόσφατα λοιπόν ανακοίνωσε ότι η σύνταξη της εγκυκλοπαίδειας του Χάρι Πότερ συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, ενώ σε συνεργασία με τη Sony δημιούργησε ένα διαδραστικό παιχνίδι, το οποίο, αν κατάλαβα καλά, θα περιλαμβάνεται στο PlayStation 3 και που θα φέρει τον τίτλο Book of Spells. Σκέτη μαγεία, ε;

Κλείνοντας αυτή την πρώτη, μετά από καιρό έκδοση, θα ήθελα να σας συστήσω ένα βιβλίο: το Gone Girl της Gillian Flynn. Είναι με διαφορά το καλύτερο θρίλερ που διάβασα φέτος, και πιστέψτε με διάβασα πολλά. Θα κάνω αναφορά σ' αυτά στο σύντομο μέλλον.


No comments: