Thursday, June 14, 2012

Βιβλιο-νέα


Μια κάποια ποικιλία παρουσιάζει η σημερινή έκδοση των "νέων".

Αρχή κάνουμε με την είδηση της απονομής του ιδιαίτερα γενναιόδωρου (100 χιλιάδες ευρώ) βραβείου Impac στο συγγραφέα Jon McGregor για το τρίτο του μυθιστόρημα Even the Dogs, το οποίο αφηγείται την ιστορία ενός αλκοολικού που πεθαίνει ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και των, επίσης εξαρτημένων από τη μια ή την άλλη ουσία, φίλων του.

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών έχει γίνει παιχνίδι Λέγκο (φωτογραφία) και από δω κι από εκεί διαβάσαμε εξαιρετικές κριτικές για τη δουλειά των δημιουργών του. Αν μη τι άλλο αυτά τα παιχνίδια δημιουργούν νέους αναγνώστες.

Ο συγγραφέας Μπρεντ Ίστον Έλις που αρέσκεται να κόβει βόλτες στο Τουίτερ και να πλασάρει ιδέες στο κοινό, πρόσφερε δημόσια τις υπηρεσίες του στους ιδιοκτητές των κινηματογραφικών δικαιωμάτων του Fifty Shades of Grey, αφού όπως υποστηρίζει, είναι ο ιδανικός άνθρωπος για να γράψει το σενάριο. Για να δούμε, αν θα δούμε.

Ένας άλλος συγγραφέας, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία γράφοντας βιβλία επιστημονικής φαντασίας αλλά και ιστορική λογοτεχνία, ο Neal Stephenson, αποφάσισε ν' αφήσει στην άκρη για λίγο καιρό το στυλό (λες και γράφει πια κανείς μ' αυτό) και να δημιουργήσει ένα διαδραστικό παιχνίδι, στο οποίο οι παίκτες θα ξιφομαχούν. Ήδη έχει μαζέψει, μέσω ίντερνετ, ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό, έτσι μπορεί να προχωρήσει με την ιδέα του.

Η Natasha Trethewey, μια 46χρονη αφροαμερικανή από την Ατλάντα, διορίστηκε στη θέση της Poet Laureate, στις ΗΠΑ. Η δαφνοστεφής ποιήτρια είναι μόλις η δεύτερη αφροαμερικανή που διορίζεται σ' αυτή τη θέση και έχει βραβευτεί στο παρελθόν με ένα Πούλιτζερ για τη συλλογή Native Guard.

Here Comes Everybody τιτλοφορείται το βιβλίο του James Fearnley, που κυκλοφόρησε πρόσφατα και το οποίο αφηγείται την ιστορία του, αν μη τι άλλο ιδιόρρυθμού, συγκροτήματος των Pogues.

Μια πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 90% των βιβλίων που παρουσιάζονται στους New York Times είναι γραμμένα από λευκούς συγγραφείς, που σε συντριπτική πλειοψηφία είναι άντρες. Κι αυτό για κάποιο λόγο θεωρείται είδηση...

No comments: