Friday, June 8, 2012

Βιβλιο-νέα


Με κάποια λογοτεχνικά βραβεία, με τις προσπάθειες μιας εκ νέου επιβολής της λογοκρισίας στη Νότιο Αφρική, αλλά και με το "πορνό της μαμάς" θα καταπιαστεί σήμερα η στήλη.

Αρχή κάνουμε με το Διεθνές Βραβείο Φρανκ Ο' Κόνορ, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο σε μια συλλογή διηγημάτων. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ το πρώτο φαβορί για την κατάκτησή του είναι ο Nathan Englander με το βιβλίο που βλέπετε πιο πάνω. Έκπληξη θεωρείται η απουσία του Ντον ΝτεΛίλο και της συλλογής του The Angel Esmeralda, αλλά όχι κατ' εμέ αφού σε αυτήν περιλαμβάνονταν τουλάχιστον τρεις πολύ μέτριες μέχρι κακογραμμένες ιστορίες. Ο νικητής, που θα λάβει το ποσό των 25 χιλιάδων ευρώ, θα ανακοινωθεί στις 5 Ιουλίου. Τα υποψήφια βιβλία είναι:

Jonathan Englander - What We Talk About When We Talk About Anne Frank
Kevin Barry - Dark Lies the Island
Etgar Keret - Suddenly a Knock on the Door
Sarah Hall - The Beautiful Indifference
Lucia Perillo - Happiness is a Chemical in the Brain
Fiona Kidman - The Trouble with Fire


Ο Τέρι Πράτσετ (φώτο) τιμήθηκε με το βραβείο Bollinger Wodehouse για το βιβλίο του με τίτλο Snuff. Το βραβείο αυτό, ένα γουρούνι, απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα βιβλίο που ξεχωρίζει για το χιούμορ του. Αν δεν κάνω λάθος αυτό το βραβείο, μαζί με τα Έντγκαρς, στα οποία οι νικητές λαμβάνουν από ένα αγαλματάκι του Έντγκαρ Άλαν Πόε, είναι τα πλέον πρωτότυπα. Φυσικά στη Βρετανία υπάρχει και το βραβείο για Νέες Λεσβείες Συγγραφείς, το οποίο, αν και χρηματικό, δεν πάει και τόσο καλά όπως διαβάζω στο βρετανικό τύπο.

Συνεχίζοντας με τα βραβεία να πούμε ότι ο πολύς Φίλιπ Ροθ τιμήθηκε με το βραβείο Αστούριας της Ισπανίας το οποίο απονέμεται σε συγγραφείς που έχουν προσφέρει πολλά στην παγκόσμια λογοτεχνία και το οποίο συνοδεύει το χρηματικό ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ. Στο ευχαριστήριο μήνυμά του ο συγγραφέας τίμησε με τη σειρά του τον Κάρλος Φουέντες, τον καλό του φίλο που πέθανε τον περασμένο μήνα, και έναν από τους καλύτερους συγγραφείς της ισπανόφωνης λογοτεχνίας.

Η Ναντίν Γκόρντιμερ και ο Τζ.Μ. Κούτσι, δύο από τους κορυφαίους συγγραφείς της Νοτίου Αφρικής, ήρθαν σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση της χώρας, που προσπαθεί να επαναφέρει από την πίσω πόρτα τη λογοκρισία. Η πρώτη που είδε τα βιβλία της να μπαίνουν στη λίστα με τα απαγορευμένα την εποχή του άπαρντχαϊντ, δήλωσε αποφασισμένη να κάνει ότι περνά από το χέρι της ώστε να εμποδίσει τη ψήφιση αυτού του νόμου. Η λογοκρισία δεν ξεχωρίζει φυλές και πρόσωπα.

Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στην τριλογία της κας EL James Fifty Shades of Grey. Ναι, ξέρω ότι μιλάμε για ροζ λογοτεχνία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε κιόλας να κάνουμε με ένα εκδοτικό φαινόμενο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια ο Ντέιβιντ Μπαλτάτσι δεν κατάφερε να ανέβει στην πρώτη θέση της λίστας με τα μπεστ σέλερς των New York Times, μια λίστα στην οποία δεσπόζει με τέσσερις αναφορές (τρία ebooks και μια έντυπη έκδοση) η εν λόγω κυρία. Να πούμε ότι τη μοίρα του Μπαλτάτσι ακολούθησαν οι Τζέιμς Πάτερσον, Νόρα Ρόμπερτς και Τζον Σάντφορντ. Σημεία των καιρών;

Ενώ είχα ήδη ανεβάσει τη στήλη πληροφορήθηκα το θάνατο του επιτυχημένου και βραβευμένου με Μπούκερ συγγραφέα Μπάρι Άνσγουερθ, σε ηλικία 81 χρόνων. Διαβάστε περισσότερα στον Γκάρντιαν.

No comments: