Monday, June 11, 2012

Charlaine Harris – Deadlocked


Η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα να διαβάσω αυτό το βιβλίο. Κι η ακόμη πιο πικρή αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να μου αρέσει. Η αδυναμία μου ωστόσο στο να συγκεντρωθώ σε κάτι λίγο πιο «σοβαρό», αλλά και η επιθυμία μου να επανέλθω μετά από ένα σχετικά μεγάλο διάστημα στην ανάγνωση έκαμψαν το πείσμα μου. Και δεν το μετάνιωσα.

Το Deadlocked είναι ο δωδέκατος τόμος με τις περιπέτειες της γνωστής πλέον, και από την τηλεοπτική σειρά True Blood που μόλις επανήλθε, Σούκι Στακχάουζ. Η Σούκι είναι μια από εκείνες τις ηρωίδες που θέλοντας και μη τις συμπαθείς, αν μη τι άλλο επειδή πάντα προσπαθούν να κάνουν το καλό και πάντα τους συμβαίνουν τα χειρότερα, ή στη δική της συγκεκριμένα περίπτωση, τα πλέον ευτράπελα.

Τι συμβαίνει σ’ αυτό το βιβλίο; Ο Φελίπε ντε Κάστρο, ο βασιλιάς των βρικολάκων της Λουιζιάνα, επισκέπτεται την περιοχή του Μπον Τεμπς, την οποία διοικεί ο Έρικ Νόρθμαν, εκείνος ο εκκεντρικός Βίκινγκ και εραστής της Σούκι. Οι δύο άντρες δεν πολυσυμπαθούν ο ένας τον άλλο, όμως παραμένουν πιστοί στο πρωτόκολλο που τους θέλει να συνεργάζονται έστω και με μισή καρδιά. Ο βασιλιάς θέλει να διερευνήσει κάποια περιστατικά που έχουν συμβεί στην περιοχή και ο Έρικ είναι υποχρεωμένος να κάνει ό,τι μπορεί για να τον βοηθήσει. Ή ίσως και όχι, αφού για τα εν λόγω περιστατικά την ευθύνη λίγο πολύ φέρει ο ίδιος.

Προτού όμως οι δυο τους μπουν για τα καλά στο ζουμί της ιστορίας, να αρχίσουν δηλαδή να συζητούν για τα συμβάντα, καταφθάνει στο σπίτι του Έρικ η αστυνομία, που μετά από ανώνυμη καταγγελία, ανακάλυψε στην αυλή το πτώμα μιας νέας γυναίκας, από την οποία λίγο πριν είχε «τραφεί» ο Έρικ. Όλες οι υποψίες φυσικά πέφτουν πάνω του.

Τώρα η Σούκι, με τη βοήθεια του παλιού της αγαπημένου, Μπιλ, σερίφη της περιοχής πέντε, είναι αναγκασμένη να κάνει ό,τι μπορεί για να αποδείξει την αθωότητα του καλού της. Αλλά αυτό δεν θα αποδειχθεί και τόσο εύκολο, αφού δεν της φτάνουν όλ’ τ’ άλλα πρέπει να τρέχει και ξοπίσω απ’ τη φίλη της Τάρα που είναι έγκυος, να προσπαθεί να επιλύσει τις διαφορές των συγγενών της ξωτικών, αλλά και να προστατεύσει τον φίλο της Σαμ από τη σχιζοφρενή του αγαπημένη.

Ως συνήθως το ένα «κουφό» γεγονός ακολουθεί το άλλο, η Σούκι ταξιδεύει από επικίνδυνη κατάσταση σε επικίνδυνη κατάσταση και οι εκπλήξεις είναι διαδοχικές. Τι είχαμε, τι χάσαμε, δηλαδή.

Ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω ότι αυτό το βιβλίο είναι πολύ καλύτερο από το προηγούμενο της σειράς, το οποίο με είχε κάνει να σκεφτώ ότι έφτασε πια ο καιρός η Σούκι να βγει στη σύνταξη. Η συγγραφέας, δίνοντας σ’ αυτό το μυθιστόρημα κάποιου είδους αστυνομική πλοκή, κατάφερε να χαρίσει νέα ζωή στην ηρωίδα της, και είμαι σίγουρος ότι η πλειοψηφία των φαν δεν θα το λατρεύσει.

No comments: