Friday, June 22, 2012

Βιβλιο-νέα


Θα αρχίσω με την είδηση της χρονιάς!!! (Ναι, με τρία θαυμαστικά). Μόλις προσλήφθηκα στο Εγκληματικό Στοιχείο, μια αμερικανική ιστοσελίδα που ασχολείται με την αστυνομική λογοτεχνία και το πρώτο μου άρθρο, που είναι αφιερωμένο στον Πέτρο Μάρκαρη, έχει ήδη ανέβει. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Με δεδομένο το πιο πάνω αναγκαστικά από βδομάδας θα αρχίσω να δίνω περισσότερο βάρος στο αγγλόφωνο μπλογκ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψω αυτό το χώρο.

Κάτι εντελώς πρωτότυπο αποφάσισε να δημιουργήσει ο αμερικανός συγγραφέας θρίλερ Jeffery Deaver. Έτσι το τελευταίο του βιβλίο, που μόλις κυκλοφόρησε και φέρει τον τίτλο XO, δεν είναι μόνο ένα θρίλερ, αλλά κατά κάποιο τρόπο και ένα βιβλίο για τη μουσική κάντρι. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε κάθισε και έγραψε μια σειρά από τραγούδια, τα οποία αποτελούν το νέο άλμπουμ της νεαρής και πολύ ταλαντούχας τραγουδίστριας Treva Blomquist. Αναζητείστε την στο YouTube και σας υπόσχομαι ότι θα εκπλαγείτε ευχάριστα. Να προσθέσω ότι η τραγουδίστρια, μαζί με τον Ντίβερ που είναι επίσης μουσικός, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε περιοδεία στις ΗΠΑ. Όσο για το βιβλίο, το έχω ήδη διαβάσει και θα το παρουσιάσω με την πρώτη ευκαιρία.

Η αμερικανίδα, τιμημένη με το βραβείο Πούλιτζερ, συγγραφέας Alice Walker δεν έδωσε τη συγκατάθεσή της για την έκδοση του μυθιστορήματος The Color Purple στο Ισραήλ, λόγω της πολιτικής κατάστασης στη χώρα, την οποία κατηγορεί για ρατσισμό και καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Δεν διστάζει μάλιστα να συγκρίνει την ισραηλινή κυβέρνηση με το καθεστώς του απαρντχάιντ, που επικρατούσε στη Νότιο Αφρική.

Όσο κι αν προσπαθώ να αποφεύγω τις αναφορές στο Fifty Shades of Grey πρόκειται για εκδοτικό φαινόμενο τόσο μεγάλου μεγέθους, που απλά δεν γίνεται να το κάνω αυτό. Σύμφωνα λοιπόν με τα ρεπορτάζ που μας φθάνουν από τη Βρετανία οι χαρτόδετες εκδόσεις της τριλογίας της έχουν φτάσει τα 2,750,000 εκεί. Ο πρώτος τόμος μάλιστα έχει πωλήσει σε λιγότερο από δύο μήνες 765 χιλιάδες αντίτυπα, αριθμό που χρειάστηκε έξη μήνες για να φτάσει το Da Vince Code.

Πού και πού διαβάζω κάποια εξαιρετικά άρθρα στο ίντερνετ που αφορούν φυσικά το βιβλίο. Ένα τέτοιο ήταν κι αυτό που φιλοξένησε πρόσφατα το The Millions και το οποίο μιλούσε για τη σχέση της συγγραφής και της ανάγνωσης με τη νύχτα. Απλά απολαυστικό.

No comments: