Saturday, June 16, 2012

Βιβλιο-νέα


Σήμερα γιορτάζεται παγκοσμίως από τους φίλους της αγγλόφωνης λογοτεχνίας και μη η Bloomsday, εμπνευσμένη από εκείνη τη μεγάλη βόλτα του ήρωα στον Οδυσσέα του Τζέιμς Τζόις στο Δουβλίνο. Οι περισσότερες εκδηλώσεις θα γίνουν φυσικά σ' αυτή την πόλη. Το βρετανικό Radio 4 θα αφιερώσει ολόκληρη το πρόγραμμα της ημέρας στο βιβλίο και σε εφτά δόσεις και διάρκεια πεντέμιση ωρών θα μεταδώσει εκτενή αποσπάσματα από αυτό. Αργά το βράδυ μάλιστα θα ακουστούν στον αέρα και κάποια από τα πλέον... πικάντικα κομμάτια από το λιγότερο διαβασμένο αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Η εφημερίδα Γκάρντιαν φιλοξενεί κάθε Σάββατο κάποιον άνθρωπο του λόγου στον οποίο επιτρέπει να μιλήσει για τον δικό του λογοτεχνικό ή μη ήρωα. Ο σημερινός φιλοξενούμενος είναι ο ποιητής David Harsent και ο ήρωας αυτού ο Γιάννης Ρίτσος. Διαβάστε το σχετικό άρθρο εδώ.

Μια από τις αγαπημένες μου ξένες ιστοσελίδες για το βιβλίο είναι η The Millions, που χθες δημοσίευσε ένα εξαιρετικό άρθρο για το μυθιστόρημα του Κόρμακ ΜακΚάρθι Suttree και την επίδρασή του στην καθημερινή ζωή κάποιων ανθρώπων. Πώς ένα βιβλίο αλλάζει τον κόσμο γύρω του...

Το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας Snow Crash του Neal Stephenson έχει αναλάβει να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ο σκηνοθέτης Joe Cornish, του οποίου η προηγούμενη ταινία Attack the Block δεν τα πήγε και πολύ καλά, αλλά κατάφερε να αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές. Για να δούμε αν θα τα καταφέρει καλύτερα, σε ό,τι αφορά το εμπορικό κομμάτι, αυτή τη φορά.

No comments: