Friday, June 15, 2012

Βιβλιο-νέα


Ο βρετανός συγγραφέας Πάτρικ Νες τιμήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά με το βραβείο Carnegie για βιβλία παιδικής λογοτεχνίας για το μυθιστόρημά του A Monster Calls. Για το ίδιο βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο εικονογράφησης ο Τζιμ Κέι.

Ο Τόμας Πίντσον, ένας από τους πλέον ιδιόρρυθμους και μοναχικούς συγγραφείς στον κόσμο υπέκυψε τελικά στα... σημεία των καιρών και έδωσε τη συγκατάθεσή του στους εκδότες για την κυκλοφορία των βιβλίων του σε μορφή eBook. Σύμφωνα με την Ανν Γκόντοφ, που είναι επικεφαλής των εκδόσεων Πέγκουιν, ο συγγραφέας πήρε αυτή την απόφαση για τον απλούστατο λόγο ότι θέλει η δουλειά του να φτάσει στα χέρια όσο περισσότερων αναγνωστών μπορεί.

Μιλώντας για eBooks να πούμε ότι σύντομα θα κυκλοφορήσουν στην ελληνική ΜΗ αγορά δύο εκδόσεις που θα διατεθούν δωρεάν στους αναγνώστες. Η μία θα περιλαμβάνει ατάκες ή αν προτιμάτε αποφθέγματα από διάφορους έλληνες συγγραφείς και η άλλη tweet stories, ιστορίες δηλαδή των 140 χαρακτήρων.

Σε δύσκολους καιρούς για το βιβλίο, αλλά όχι για την ανάγνωση, κάποιοι προχωρούν σε "ανίερες" συμμαχίες σε μια προσπάθεια να προωθήσουν τη δουλειά τους. Αλλά εδώ μιλάμε για μια υπόθεση που θυμίζει το απόφθεγμα: το ένα χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο. Διάφοροι βρετανοί ποιητές "συμμάχησαν" με κάποιους δημιουργούς αρωμάτων, με θεμιτά και για τους δύο αποτελέσματα. Διαβάστε την πλήρη είδηση στον Γκάρντιαν.

Το ξέρατε ότι οι χαρακτήρες του Δρ. Γκρέγκορι Χάουζ και του Τζέιμς Γουίλσον στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά House MD, που έχει λάβει τελευταίον ασπασμόν, ήταν βασισμένοι στους γνωστούς μας Σέρλοκ Χολμς και Τζον Γουάτσον; Όχι; Ούτε κι εγώ. Και όταν το έμαθα τραβούσα τα λιγοστά μαλλιά που δεν το κατάλαβα από μόνος μου. Διαβάστε ένα διαφωτιστικότατο άρθρο στο Εγκληματικό Στοιχείο.

No comments: