Wednesday, August 19, 2009

Wilbur Smith – Assegai


Αγορά από το Book Depository

Κάποτε θα συνέβαινε κι αυτό: θα συναντιόντουσαν δηλαδή οι δύο «ιστορικές» οικογένειες των μυθιστορημάτων του Γουίλμπουρ Σμιθ, οι Κόρτνις και οι Μπάλανταϊνς – εκτός κι αν έχει ήδη συμβεί και σαν γέρο-χούφταλο δεν το θυμάμαι.
Όπως και νάχει, το Assegai, το τελευταίο βιβλίο του συγγραφέα, που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, είναι μια ακόμη χορταστική περιπέτεια που μας μιλά για την Αφρική και τα πάθη της, για πολιτικούς, στρατιωτικούς και τυχοδιώκτες.
Η ιστορία αυτή τη φορά διαδραματίζεται στην Κένυα, πριν την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Βασικός πρωταγωνιστής είναι ο Λίον Κόρτνι, ένας αξιωματικός του βρετανικού στρατού, που έπειτα από μία περιπέτεια -που λίγο έλειψε αρχικά να του στοιχίσει τη ζωή και μετά να τον στείλει στη φυλακή- και με τη μεσολάβηση του θείου του, πιάνει δουλειά σαν διοργανωτής σαφάρι για πλούσιους και διάσημους ευρωπαίους και αμερικανούς επισκέπτες. Η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς ο εν λόγω θείος, ο Πένροντ Μπάλανταϊν, είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του στρατού, ειδικός στα θέματα κατασκοπείας, και θέλει τον ανιψιό του να γίνει τα μάτια και τ’ αυτιά του, καθώς ανάμεσα στους επισκέπτες του αναμένεται να είναι και κάποιοι γερμανοί, αξιωματούχοι και μη, που ίσως γνωρίζουν πολλά για τα σχέδια του Κάιζερ. Έτσι, καθώς τα σύννεφα του πολέμου αρχίζουν να πυκνώνουν πάνω από την Ευρώπη, ο Λίον καταφέρνει, ουσιαστικά χωρίς τη θέλησή του, να βρίσκεται στο επίκεντρο των γεγονότων, όπως αυτά διαδραματίζονται στη μαύρη ήπειρο.
Για μια ακόμη φορά, με αφορμή μια πραγματική ιστορία, ο Σμιθ μας ταξιδεύει με τρόπο μαγικό στην Αφρική, μας μιλά για τους ανθρώπους της, τις προλήψεις και τις παραδόσεις τους. Ταυτόχρονα υφαίνει μια ερωτική ιστορία, που μοιάζει στην αρχή να ασφυκτιά κάτω από ένα σωρό μυστικά και ψέματα, για να εξελιχθεί στη συνέχεια ραγδαία σ’ ένα φαινομενικά δίχως αύριο έρωτα. Και για μια ακόμη φορά μας προσφέρει μέσα από το μύθο του πλήθος γνώσεων, χωρίς να καταφέρνει ποτέ να γίνεται βαρετός. Έτσι μαθαίνουμε για τα πρώτα τζιπ που κατασκευάστηκαν στη Γερμανία, τα πρώτα πολεμικά αεροπλάνα, για την ιστορία της Νοτίου Αφρικής και τις διάφορες ανίερες συμμαχίες, που στηρίχτηκαν καθαρά στο συμφέρον.
Πόθοι, πάθη, προδοσίες, όνειρα που πραγματοποιούνται και καταστρέφονται, σκοτεινές προφητείες και φωτεινές προβλέψεις, αυτά είναι τα κυρίαρχα στοιχεία σ’ αυτό το βιβλίο. Εκείνοι ωστόσο που του δίνουν χρώμα, εκείνοι που το κάνουν λίγο πιο ανάλαφρο, είναι οι δύο Μασάι σύντροφοι του Λίον, οι Μανυόρο και Λοικότ, με το αστείρευτό τους χιούμορ και την αγάπη τους για την περιπέτεια και τη γη.
Με λίγα λόγια μια καλογραμμένη ιστορία που διαβάζεται γρήγορα και ευχάριστα. Ωστόσο κάτι μας λέει ότι με το επόμενό του βιβλίο ο Σμιθ θα επιστρέψει στην Αίγυπτο και το Μάγο Τάιτα, αφού οι περιπέτειες των αγαπημένων του οικογενειών, μετά απ’ αυτή τη συνάντηση, μοιάζουν να έχουν φτάσει πια στο τέλος τους.

3 comments:

Unknown said...

Πολύ καλό βιβλίο, όπως και όλα τα βιβλία του Γουίλμπερ Σμιθ που διάβασα. Οι ιστορίες των Κόρτνεϊ και των Μπαλαντάιν της Αφρικής, όπως και ο κύκλος των βιβλίων του για την Αίγυπτο είναι ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ περιπέτειες που διάβασα. Καταιγιστικός, απολαυστικός, γνώστης ιστορίας των λαών και εθίμων, all time best seller!!! Συγκλονιστικότερα από τα βιβλία του, ο Μουσώνας Οι Πειρατές, Τα πέτρινα γεράκια, Ο θεός ποταμός, κ.ά., ενώ συγκλονιστικό βιβλίο του τόσο σε γράψιμο όσο και σε πλοκή και περιπέτεια θεωρώ την Κατάρα του Νείλου!! Όσοι διαβάσουν ένα βιβλίο του Σμιθ, πραγματικά θα δυσκολευτούν να διαβάσουν άλλες ψευτοπεριπέτειες και ψευτομυστήρια άλλων "συγγραφέων" της σειράς. Παράλληλα, θα θέλουν να διαβάσουν όλα του τα βιβλία - που ευτυχώς είναι πολλά! Καλό διάβασμα!

Unknown said...

Γιατί δεν υπάρχουν πλέον τα βιβλία του? Έχω φάει τον τόπο τα βρω κάποια άλλα όλα έχουν εξαντληθεί

Unknown said...

Μπαμπης Τσιτσιριδης.Ο αγαπημενος μου συγγραφεας.Μετα απο πολυ κοπο,και πολυ ψαξιμο,καταφερα να μαζεψω και να διαβασω ολα του τα βιβλια,τα οποια ειναι πια συλλεκτικα,και μπορω να πω οτι το ενα ειναι καλυτερο απ το αλλο.περιτο να πω οτι τα εχω διαβασει ολα,τουλαχιστον απο δυο φορες το καθενα,και ειναι και αρκετα.πρεπει να ειναι πανω απο τριαντα.τριαντα δυο με τριαντα τρια πρεπει να ειναι στο συνολο,και τα περισσοτερα επειδη ειναι πολυ παλια,τα βρηκα σε παλαιοβιβλιοπωλεια.Απο τα πιο αγαπημενα ειναι ο θεος ποταμος,ο εβδομος παπυρος,και γενικα ολη ησειρα της αιγυπτου,και η τριλογια,κουρσαροι,μουσωνας,και γαλαζιος οριζοντας.Δεν εχω παει στην αφρικη,αλλα την εχω αγαπησει,μεσα απο τα βιβλια του Γουιλμπουρ Σμιθ,και θαθελα καποια στιγμη να τη παω,και να τη γνωρισω απο κοντα.να ειναι καλα παντα,και να μας χαρισει και αλλα τετοια αριστουργηματα.