Sunday, August 9, 2009

Μαρλένα Πολιτοπούλου - Ο κύριος Μάριος μετάνιωσε αργά

Πρόκειται για ένα είδος βιβλίου που δε γνωρίζει και μεγάλη επιτυχία στην ελληνική αγορά: ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Οι έλληνες αναγνώστες δεν έχουν ακόμη αγαπήσει αυτό το είδος λογοτεχνίας, αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ανοδική τάση στην κυκλοφορία τίτλων.
“Παράξενο τούτο το ταξίδι στο νησί των ανέμων. Μήπως επειδή κρύβει μια δύσκολη και παράξενη ερωτική ιστορία που εξελίσσεται σε δράμα κι έτσι περνάει τα σύνορα του έρωτα για να φτάσει σ’ αυτά της αστυνομίας και της δικαιοσύνης;”.
Στο νησί των ανέμων, λοιπόν, διαδραματίζονται τα γεγονότα αυτής της ιστο-ρίας. Στη βρύση ενός χωριού του νησιού εντοπίζεται νεκρός κάποιος κύριος Μάριος, δολοφονημένος με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο. Μια και στο χωριό συχνάζουν διάφο-ροι επώνυμοι - καλλιτέχνες, συγγραφείς, εκδότες -, οι οποίοι ετοιμάζονται να το εγκα-ταλείψουν για να επιστρέψουν στην Αθήνα, η διελεύκανση της μυστηριώδους δολο-φονίας πρέπει να γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μια και δεν μπορούν να κρατούν όλο εκείνο τον κόσμο εκεί για πολύ. Έτσι σπεύδει στο νησί ο αστυνόμος Γιατζόγλου, που με τη βοήθεια του φίλου του Παύλου Γ. θα προσπαθήσει να λύσει το μυστήριο και να συλλάβει τους ενόχους. Το μόνο που η ιστορία αυτή είναι πιο πολύ-πλοκη απ’ ό,τι αρχικά φαίνεται. Όλοι φαίνονται να έχουν κάτι να κρύψουν, και έτσι όλοι είναι ύποπτοι για τη δολοφονία. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν βρίσκεται δολοφονημένος και ένας από τους μόνιμους κατοίκους του νησιού…
Ο Παύλος Γ. είναι εκείνος που θα δώσει τελικά τη λύση στο μυστήριο, χάρη στην οξυδέρκεια και την παρατηρητικότητά του. Ίσως ο ένοχος να μην είναι εκείνος που νομίζει ο αναγνώστης, αλλά κάποιο άτομο υπεράνω υποψίας…
Η Πολιτοπούλου έχει γράψει μια ενδιαφέρουσα ιστορία, που κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, κρατώντας το αμείωτο μέχρι το τέλος. Ίσως να μη φτάνει στα λογοτεχνικά ύψη των σπεσαλίστων του είδους, αλλά σαν πρώτη απόπειρα είναι σίγουρα αξιόλογη. Περιμένουμε με ανυπομονησία τη συνέχεια.
Από τις εκδόσεις Νέα Σύνορα - Λιβάνη.

Από το αρχείο

No comments: