Tuesday, August 4, 2009

Αλέξης Σταμάτης - Μπαρ Φλωμπέρ

Καταπληκτικό… Έτσι θα αποκαλούσαμε μονολεκτικά το μυθιστόρημα αυτό του Αλέξη Σταμάτη. Ένα μυθιστόρημα έξυπνο, κοσμοπολίτικο, μυστηριώδες, περιπετειώδες, φανταστικό. Ο συγγραφέας μας χαρίζει μια από τις καλύτερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας.
Υπερβολές; Όχι, οπωσδήποτε όχι! Εδώ έχουμε ένα από εκείνα τα μεθυστικά μυθιστορήματα που έτσι και τα πάρει κανείς στα χέρια του δεν τα αφήνει με τίποτα, ένα μυθιστόρημα που συναρπάζει τον αναγνώστη, που τον καθηλώνει με την έξυπνη πλοκή του, που του μεταδίδει την αγωνία του ήρωά του. Στο “Μπαρ Φλωμπέρ” συναντήσαμε το τρίτο κορυφαίο μυθιστόρημα της χρονιάς. Μαζί με την “Ανατροπή” και το “Εργοστάσιο των μολυβιών”, μας αποδεικνύει ότι η καλή ελληνική πεζογραφία είναι ζωντανή και σε καλά χέρια.
Το βιβλίο αυτό όμως, εκτός από τα μυστήρια που κρύβει, είναι κι ένα οδοιπορικό σε τρεις πόλεις: τη Βαρκελώνη, τη Φλωρεντία και το Βερολίνο, αλλά και σε τέσσερα χωριά της ορεινής Αρκαδίας. Κι ακόμη κρύβει μέσα του πολλές γνώσεις τις οποίες μεταδίδει με μαγευτικό τρόπο στον αναγνώστη.
Ο Σταμάτης έγραψε ένα μυθιστόρημα από εκείνα που θα ζήλευε ο κάθε συγγραφέας, γεμάτο φαντασία και δράση, έρωτα και απογοήτευση και μια κορύφωση άκρως ανατρεπτική. Τα λογοπαίγνια δίνουν και παίρνουν, το ένα μυστήριο διαδέχεται το άλλο, και όλοι φαίνονται να έχουν κάτι να κρύψουν.
Πως αρχίζουν όλα; Όταν ο Γιάννης Λουκάς, γιος ενός κριτικού λογοτεχνίας και επιμελητή εκδοτικού οίκου, αναλαμβάνει να γράψει τη βιογραφία του πατέρα του. Μια μέρα ενώ ψάχνει το αρχείο του τελευταίου ανακαλύπτει ένα χειρόγραφο κάποιου άγνωστου συγγραφέα με τίτλο “Μπαρ Φλωμπέρ”. Ο Γιάννης διαβάζει το χειρόγραφο και, στην κυριολεξία, παθιάζεται μ’ αυτό, αφού εκεί μέσα συναντάει και τις πιο κρυφές του σκέψεις. Κάποια στιγμή αποφασίζει να συναντήσει το συγγραφέα του το Λουκά Ματθαίου, αλλά ο πατέρας του τού λέει ότι δε γνωρίζει τίποτα γι’ αυτόν, ενώ τα ίχνη του φαίνονται αδύνατο να εντοπιστούν. Τελικά η τύχη με κάποιο τρόπο τον βοηθά, αλλά μέχρι να φθάσει στον τελικό του στόχο θα αναγκαστεί να περιπλανηθεί σε τρεις πόλεις της Ευρώπης, να αντιμετωπίσει κινδύνους, να ερωτευτεί, να αποκτήσει γνώσεις, να λύσει γρίφους.
Όμως όσα και να γράψουμε γι’ αυτό το βιβλίο θα είναι λίγα. Απλά σας λέμε: διαβάστε το, είναι ένα… φοβερό μυθιστόρημα!
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Από το αρχείο

1 comment:

Γ. said...

Συμφωνώ. Μόλις το διάβασα κι εγώ και δηλώνω ενθουσιασμένος!