Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος μας προσκαλεί σε μια συναρπαστική βόλτα στο παρελθόν με σκοπό να μάθουμε για τις ημέρες και τα έργα της Πάπισσας Ιωάννας, μιας μοναχής που κρύβοντας το φύλο της καταφέρνει να γίνει ο αντιπρόσωπος του Θεού επί της γης.
Τα γεγονότα που μας αφηγείται ο συγγραφέας συμβαίνουν στην καρδιά του ευρωπαϊκού Μεσαίωνα, τότε που η Ιερά Εξέταση είναι στα πάνω της και η Καθολική Εκκλησία ψάχνει να βρει την ταυτότητά της.
Η Ιωάννα είναι η κόρη μιας φτωχής κοπέλας κι ενός ακαμάτη που βίασε τη μάνα της, αλλά μεγαλώνει κάτω από τις φροντίδες και την καθοδήγηση ενός ιερωμένου που παντρεύεται την πρώτη. Η μικρή θα γαλουχηθεί με τις χριστιανικές αξίες και όταν κάποτε οι γονείς της πεθάνουν θα καταφύγει σε ένα γυναικείο μοναστήρι. Εκεί θα τη συναντήσει, γυναίκα πια, ένας μοναχός από κάποιο ανδρικό μοναστήρι, και οι δυο τους θα ερωτευτούν παράφορα. Στο τέλος τέλος θα την πείσει να μεταμφιεστεί σε άντρα και να πάει να ζήσει μαζί του. Την ψεύτικη αυτή ταυτότητα θα την κρατήσει ως το τέλος της ζωής της, που είναι όντως συναρπαστική.
Θα έλεγε κανείς ότι η Ιωάννα είναι ένα από εκείνα τα άτομα που είναι σημαδεμένα από τη μοίρα. Ικανή να δημιουργήσει μίσος αλλά και αγάπη, ευαίσθητη αλλά και αδίστακτη. Μια γυναίκα από εκείνες που δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα στην προσπάθεια να πετύχουν τους στόχους τους. Κι ο στόχος της Ιωάννας είναι μοναδικός: να ανέβει ψηλά, τόσο ψηλά όσο δεν ανέβηκε ποτέ γυναίκα, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι παίζει με την αυτοκαταστροφή της.
Τα όνειρά της θα πραγματοποιηθούν, αλλά το τίμημα θα είναι ακριβό, καθώς στην πορεία θα σκορπίσει μίσος και θάνατο, θα ερωτευτεί παράφορα και τον καρπό αυτού του έρωτα θα τον πληρώσει με την ίδια της τη ζωή.
Το ταξίδι αυτό που μας προτείνει στο παρελθόν ο Ραπτόπουλος είναι άκρως διαφωτιστικό, αλλά και συγκλονιστικό. Ένα μικρό - σε όγκο - ιστορικό μυθιστόρημα που σε κάνει να χαίρεσαι μόνο και μόνο επειδή το διαβάζεις. Ο συγγραφέας το αφιερώνει: “Στον Εμμανουήλ Ροΐδη - χωρίς την Πάπισσα Ιωάννα του, το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας δεν θα υπήρχε”.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.
Από το αρχείο
No comments:
Post a Comment