Thursday, August 6, 2009

David Baldacci – First Family

 
 Αγορά από το Book Depository

Ο Ντέιβιντ Μπαλτάτσι αρέσκεται στο να φτιάχνει ιστορίες που έχουν συχνά-πυκνά να κάνουν με την «Πρώτη Οικογένεια» στις ΗΠΑ, αλλά και τις μυστικές υπηρεσίες. Τον είδαμε να το κάνει στο Absolute Power, στο The Poet, αλλά και στο Divine Justice, τον βλέπουμε να το κάνει κι εδώ.
Το First Family είναι ένα καταιγιστικό θρίλερ, απ’ αυτά στα οποία ο συγγραφέας είναι ένας μεγάλος μάστορας. Όλα αρχίζουν με την απαγωγή της ανιψιάς του προεδρικού ζεύγους από κάποιους άγνωστους. Στη σκηνή του εγκλήματος βρίσκονται κατά τύχη οι Σον Κινγκ και Μισέλ Μάξουελ, δύο δηλαδή από τους ήρωες φετίχ του Μπαλτάτσι, οι οποίοι δεν καταφέρνουν να εμποδίσουν τους απαγωγείς. Μετά από παράκληση της Πρώτης Κυρίας της χώρας οι ντετέκτιβ αναλαμβάνουν σε συνεργασία με το FBI και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας ν’ ανακαλύψουν τη μικρή Γουίλα και να της σώσουν τη ζωή.
Ο Κινγκ, που γνωρίζει τη γυναίκα του προέδρου από το παρελθόν, και την οποία εκτιμά απεριόριστα, πέφτει με τα μούτρα στην υπόθεση, συμπαρασύροντας και τη Μισέλ, η οποία ωστόσο σύντομα θα έρθει αντιμέτωπη με τους δικούς της προσωπικούς δαίμονες, καθώς η μάνα της θα βρεθεί νεκρή, θύμα δολοφονίας από άγνωστο.
Οι δυο τους, κινούμενοι ανάμεσα στις δύο υποθέσεις, ταξιδεύοντας από πόλη σε πόλη, από κηδεία σε κηδεία, αναμετρώμενοι με το παρόν και το παρελθόν τους, θα βρεθούν πιο κοντά παρά ποτέ, και θ’ ανακαλύψουν πόσο ανάγκη στ’ αλήθεια έχει ο ένας τον άλλο, πόσο αγαπά ο ένας τον άλλο.
Το καλό και το κακό σ’ αυτή την ιστορία είναι δυσδιάκριτα. Ο εγκληματίας έχει τα (μεγάλα) δίκια του και τα θύματα τα δικά τους. Στο τέλος θα βιώσει ο καθένας τη δική του τραγωδία.
Ο Μπαλτάτσι για μια ακόμη φορά σπέρνει με μαεστρία περισσή πτώματα στο πέρασμα των ηρώων του, τους βάζει συχνά πυκνά τρικλοποδιές, τους κάνει ν’ αναγνωρίσουν ποια είναι τελικά τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή και τους αναγκάζει να πληρώσουν για τις αμαρτίες τους. Κανείς αθώος, κανείς αλώβητος.
Ένα μεγάλο σε μέγεθος μυθιστόρημα που κυλάει σαν ταινία, με ασταμάτητη δράση, πολλές ανατροπές, μεγάλα ψέματα, πικρές αλήθειες και το φευγαλέο άγγιγμα του έρωτα. Διαβάζεται γρήγορα και ευχάριστα.

No comments: