Thursday, August 20, 2009

Harlan Coben – The Final Detail

 
Αγορά από το Book Depository

Είχα διαβάσει δυο-τρία βιβλία του Χάρλαν Κόμπεν πριν μερικά χρόνια και θυμάμαι, κάπως αόριστα, ότι μου άρεσαν. Έτσι αφού εξάντλησα τους Ντέιβιντ Μπαλτάτσι, Μάικλ Κόνελι και Τζέφρι Ντίβερ, και μια και βρίσκομαι στην Τσιανγκ Μάι όπου τα μεταχειρισμένα βιβλία μπορεί να τ’ αγοράσει κανείς με το τσουβάλι, είπα τώρα ν’ ασχοληθώ εκτεταμένα μ’ αυτό το συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων. Και δεν απογοητεύτηκα.
Το The Final Detail είναι ένα από εκείνα τα βιβλία που διαβάζονται μονορούφι, τόσο επειδή δεν είναι και πολύ μεγάλο (344 σελίδες), όσο κι επειδή είναι γραμμένο με κινηματογραφικούς ρυθμούς και η δράση είναι ασταμάτητη.
Ο βασικός πρωταγωνιστής εδώ, ο Μάιρον Μπολιτάρ, κάπου θυμίζει τον ντετέκτιβ Μπος του Μάικλ Κόνελι, αφού και οι δύο μοιάζουν πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να φτάσουν στην αλήθεια και ν’ αποδώσουν δικαιοσύνη. Αλλά οι ομοιότητες σταματάνε εδώ, καθώς ο Μπολιτάρ δεν είναι ντετέκτιβ, αλλά αθλητικός ατζέντης.
Στην ιστορία μας. Ο Μπολιτάρ γνωρίζει τυχαία μια γυναίκα και αποφασίζει στη στιγμή, παρατώντας τα όλα, να δραπετεύσει μαζί της σ’ ένα νησί των τροπικών, χωρίς να πει τίποτα, σε κανένα. Στη διάρκεια της απουσίας του όμως θα συμβούν κάποια συνταρακτικά γεγονότα, που θα τον γεμίσουν με ενοχές: Ένας φίλος και πελάτης του θα βρεθεί δολοφονημένος και σα βασική ύποπτη θα συλλάβουν τη συνέταιρό του, Εσπεράντζα, ενώ ο πατέρας του, ανήσυχος για την εξαφάνιση του γιου του, θα παρουσιάσει προβλήματα με την καρδία του.
Επιστρέφοντας στη Νέα Υόρκη ο Μάιρον, με τη βοήθεια του πλούσιου πολύ και αμφιλεγόμενου φίλου του Γουίν, θα επιδοθεί σ’ ένα αγώνα δρόμου για ν’ ανακαλύψει τον πραγματικό ένοχο, αφού είναι σίγουρος ότι η Εσπεράντζα δεν έχει καμία σχέση με τη δολοφονία. Όπως θα αποδειχτεί στην πορεία, τα μυστικά και τα ψέματα είναι τα κυρίαρχα στοιχεία σ’ αυτή την υπόθεση, που δεν άρχισε να ξετυλίγεται στο σήμερα, όπως νομίζει εκείνος, αλλά πολλά χρόνια πριν. Καθώς η ιστορία, ανατροπή μετά την ανατροπή θα προχωρεί, και ο Μάιρον θα παίζει καθημερινά παρτίδες σκάκι με το θάνατο, τα πράγματα θα γίνονται όλο και πιο περίπλοκα.
Πλούσιοι κληρονόμοι και μαφιόζοι, τραβεστί και γυναίκες παλαιστές, απεγνωσμένες χήρες και απατεωνίσκοι γιατροί, εκδικητές της κακιάς ώρας και εκβιαστές: όλοι αυτοί παρελαύνουν -άλλος πιο συχνά, άλλος πιο αραιά- μέσα από το κείμενο, χαρίζοντάς του ένα στακάτο ρυθμό, που κρατά μέχρι και το τέλος.
Ο συγγραφέας με αφορμή τη δολοφονία μας ξεναγεί στον «αγγελικό» κόσμο του επαγγελματικού αθλητισμού στις ΗΠΑ, όπου τα χτυπήματα κάτω από τη μέση μοιάζουν ν’ αποτελούν τον κανόνα, και όπου ο υπόκοσμος παίζει σημαίνοντα ρόλο στα τεκταινόμενα. Ένα καλογραμμένο θρίλερ με πολλά διαλείμματα χιούμορ, που του δίνουν μια νότα λίγο ανάλαφρη.

No comments: