Tuesday, August 25, 2009

Ντανιέλ Κάλβο Πλατερό - Η αλήθεια της Μήδειας

Σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν μας προσκαλεί η γαλλίδα Ντανιέλ Κάλβο Πλατερό, η οποία αναλαμβάνει να μας διηγηθεί ξανά απ’ τη δική της οπτική γωνία τη γνωστή ιστορία της Μήδειας.
Η συγγραφέας χάρη στον πλούτο των γνώσεών της, τις γλαφυρές περιγραφές και τη ρέουσα γλώσσα της καταφέρνει να καθηλώσει τον αναγνώστη, κρατώντας το ενδιαφέρον αμείωτο απ’ την πρώτη ως την τελευταία σελίδα.
Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Η νεαρή μάγισσα Μήδεια, πιστή ιέρεια της θεάς Εκάτης, κόρη του βασιλιά της Κολχίδας Αιήτη, ζει αμέριμνη στο παλάτι του πατέρα της και είναι αφοσιωμένη στη λατρεία της θεάς και στη διαφύλαξη του θησαυρού του βασιλείου, του περίφημου Χρυσόμαλλου Δέρατος.
Την πεποίθησή της ότι σε όλη της τη ζωή θα υπηρετεί τη Μεγάλη Θεά και θα είναι αφοσιωμένη κόρη του Αιήτη έρχεται να ανατρέψει η αποβίβαση στην Κόλχιδα του Ιάσονα και των συντρόφων του από τη θεσσαλική Ιωλκό, ο οποίος απροκάλυπτα δηλώνει ότι θέλει να πάρει το Χρυσόμαλλο Δέρας. Θαμπωμένη από την παρουσία του, λαβωμένη από τα βέλη του έρωτα, βοηθάει τον άγνωστο γοητευτικό άντρα να πάρει το Χρυσόμαλλο Δέρας και φεύγει μαζί του στην Ελλάδα.
Ύστερα από δέκα χρόνια ζωής κοντά στον Ιάσονα και αφού του χάρισε δυο γιους, μην μπορώντας να αντέξει την προδοσία του και την ένωσή του με την κόρη του βασιλιά της Κορίνθου Κρέοντα, μεταχειρίζεται και πάλι τις μαγικές της ικανότητες για να σκοτώσει την καινούρια αγαπημένη που της τον έκλεψε και στη συνέχεια και τα δυο παιδιά της, για να τα απαλλάξει από μια ζωή γεμάτη δυστυχία και πόνο. Αφού η ίδια μετά από τόσες θυσίες για το χατίρι του αγαπημένου της πληγώθηκε τόσο πολύ, φαίνεται ότι η παραμονή στη ζωή μόνο πόνο και εγκατάλειψη τους επιφυλάσσει. Είναι σίγουρη ότι ενεργεί με πλήρη διαύγεια πνεύματος και είναι μόνο για το καλό των παιδιών της που τα εμποδίζει να ζήσουν.
Καθώς ετοιμάζει το τελευταίο φονικό της σκέφτεται: “Να εννοήσεις την Αλήθεια, ν’ ανακαλύψεις την κρυμμένη κάτω από τα επιφαινόμενα πραγματικότητα, αυτό το χάρισμα μου δόθηκε. Τρομερό προνόμιο να έχεις απελευθερωθεί από κάθε αυταπάτη”.
Από τα Νέα Σύνορα-Λιβάνη.

Από το αρχείο

No comments: