Friday, February 3, 2012

Βιβλιο-νέα


Ο Πολ Όστερ (φώτο) άνοιξε τους ασκούς του αιόλου στην Τουρκία όταν αρνήθηκε να την επισκεφθεί λόγω της έλλειψης ελευθερίας του λόγου και του εγκλεισμού στις φυλακές της χώρας εκατόν και πλέον συγγραφέων και δημοσιογράφων. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Νταγίπ Ερντογάν, αναρωτήθηκε: "Τι είχαμε, τι χάσαμε;" και επιτέθηκε στο συγγραφέα για την άρνησή του να μιλήσει για το όσα συμβαίνουν στις κατεχόμενες από το Ισραήλ περιοχές στην Παλαιστίνη. Εκείνος ανταπάντησε ότι τουλάχιστον στο Ισραήλ υπάρχει ελευθερία του λόγου. Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον.

Στο μεταξύ ένας από τους φυλακισμένους διανοούμενους της γειτονικής χώρας είναι και ο εκδότης Ρατζίπ Ζαρακολού, ο οποίος είχε βγάλει στην κυκλοφορία βιβλία τα οποία μιλούσαν για τη γενοκτονία των αρμενίων στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Εφτά σουηδοί βουλευτές τον πρότειναν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ο πολύς Πάουλο Κοέλιο με μήνυμά του στους αναγνώστες τους καλεί να "κατεβάζουν" πειρατικά τα βιβλία του από το ίντερνετ. Για να δείξει ότι το εννοεί κιόλας έκλεισε συνεργασία με το Pirate Bay. Οι πρώτες αντιδράσεις του κοινού ήταν ενθαρρυντικές και όπως μεταδίδεται πολλοί αναγνώστες έγραψαν για να τον συγχαρούν. Φυσικά όταν είσαι πολυεκατομμυριούχος μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι κάποιοι από τους πολλούς συγγραφείς που με το ζόρι βγάζουν τα προς το ζην θα σπεύσουν να τον μιμηθούν. Ωστόσο, θα ήθελα να επισημάνω κάτι που δεν είδα να δημοσιεύεται πουθενά στον ελληνικό τύπο: Σύμφωνα λοιπόν με τις έρευνες των αρμοδίων φορέων στις ΗΠΑ, η πειρατεία των βιβλίων κάνει καλό... στην υγεία των αναγνωστών, αλλά και στην τσέπη των συγγραφέων. Σήμερα διαβάζονται περισσότερα βιβλία παρά ποτέ άλλοτε και οι πωλήσεις των λεγόμενων πανόδετων τόμων έχουν πάρει την άνω βόλτα. Οι πωλήσεις των χαρτόδετων είναι πεσμένες, αλλά αυτό οφείλεται απλά στο γεγονός ότι οι συνήθεις αγοραστές τους στράφηκαν προς το ηλεκτρονικό βιβλίο. Ίσως λοιπόν τα βιβλιοπωλεία να μειώνονται, αλλά το βιβλίο δεν πεθαίνει. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δημιουργούνται μονοπωλιακές καταστάσεις και κάποιος πρέπει να βάλει φρένο σ' αυτά τα φαινόμενα προτού να είναι απελπιστικά αργά.

Το στερνό της αντίο είπε προχθές η βραβευμένη με Νόμπελ πολωνή ποιήτρια Wisława Szymborska. Ο λογοτεχνικός τύπος από άκρη σε άκρη της Ευρώπης, αλλά και στην απέναντι άκρη του Ατλαντικού της χάρισε μεγάλα αφιερώματα σαν αποχαιρετισμό.

Ο Τζέιμς Πάτερσον είναι ο συγγραφέας του οποίου τα βιβλία δανείζονται περισσότερο από τις βιβλιοθήκες οι βρετανοί. Ιδού οι πρώτοι δέκα στον σχετικό κατάλογο συγγραφείς:

1. James Patterson
2. Daisy Meadows
3. Nora Roberts
4. Jacqueline Wilson
5. Francesca Simon
6. Danielle Steel
7. Julia Donaldson
8. MC Beaton
9. Mick Inkpen
10. Clive Cussler

No comments: