Wednesday, February 1, 2012

Βιβλιο-νέα


Το 2012 θα είναι μια πολύ καλή χρόνια σε ό,τι αφορά τις βιογραφίες μουσικών, όπως διαβάζουμε στον ξένο τύπο. Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η πρόσφατη βιογραφία του Κιθ Ρίτσαρντς των Ρόλινγκ Στόουνς οι εκδότες έσπευσαν να κλείσουν συμφωνίες με κάποια άλλα μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής. Ανάμεσα σ' αυτούς που θα μας χαρίσουν τα απομνημονεύματά τους, αληθινά ή μη, αυτό το χρόνο θα είναι οι Νιλ Γιανγκ (φώτο), Μόρισεϊ, Πιτ Τάουνσεντ, Ροντ Στιούαρντ και Τζον Τέιλορ (Ντουράν Ντουράν).

Απ' ό,τι φαίνεται η Ινδία το έχει πάρει απόφαση -παρά το γεγονός ότι αυτοδιαφημίζεται σαν η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο- πως η λογοκρισία κάνει... καλό στην υγεία. Έτσι μετά την -ουσιαστικά- απαγόρευση της εισόδου στη χώρα του Σάλμαν Ρούσντι για συμμετοχή στο λογοτεχνικό φεστιβάλ του Τζαϊπούρ, λόγω των αντιρρήσεων κάποιου Μουλά, τώρα θέλησε να λογοκρίνει και την αμερικανική εκδοχή της ταινίας "Το κορίτσι με το τατουάζ του δράκου". Ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Φίντσερ ωστόσο, δεν δέχτηκε να κόψει σκηνές, κι έτσι η ταινία αποφασίστηκε να μην προβληθεί ποτέ στη χώρα. Και εις ανώτερα, δημοκράτες μου.

Ο πολύς Αλέν ντε Μποτόν, συγγραφέας-γκουρού-ξερόλας, προτίθεται να ξοδέψει ένα κάρο λεφτά για να οικοδομήσει ένα σύχρονο ναού του αθεϊσμού στο Λονδίνο και ο έτερος άθεος Ρίτσαρντ Ντόκινς του την είπε, και με το δίκιο του, αφού οι πόροι αυτοί θα μπορούσαν να διατεθούν για τη δημιουργία σχολείων και άλλους κοινωφελείς σκοπούς. Όταν προσπαθείς να μιμηθείς αυτούς που μια ζωή επικρίνεις, τότε δεν γίνεσαι ένα μ' αυτούς;



Την Πρωταπριλιά αρχίζει η προβολή στις ΗΠΑ του δεύτερου μέρους της εφταλογίας του George R.R. Martin "A Song of Ice and Fire" και το HBO έχει μόλις ρίξει στο ίντερνετ ένα τρέιλερ (δείτε το από πάνω). Το βιβλίο με τον οποίο καταπιάνεται ο νέος κύκλος είναι το A Clash of Kings, την ανάγνωση του οποίου ολοκλήρωσα πριν λίγες μέρες, και το οποίο ελπίζω να παρουσιάσω σύντομα.

No comments: