Saturday, February 11, 2012

Βιβλιο-νέα


Απ' ό,τι φαίνεται του Γκάντι οι απόγονοι δεν τα πάνε καθόλου, μα καθόλου καλά. Έτσι μετά τις απαγορεύσεις στον Ρούντι, τον εκφοβισμό της Αρουντάτι Ρόι και τη λογοκρισία στο The Girl with the Dragon Tattoo, που δεν τους πέρασε, τώρα αποφάσισαν να τα βάλουν και με μια συγγραφέα από το Μπανγκλαντές ονόματι Τασλίμα Νασρίν, η οποία θα εμφανιζόταν στο Φεστιβάλ Βιβλίου της Καλκούτας για να παρουσιάσει την αυτοβιογραφία της. Σύμφωνα με τους διώκτες της το βιβλίο της ζωής της στρέφεται κατά του Ισλάμ. Και οι πολιτικοί, αντί να βάλουν τους λογοκρίτες στη θέση τους, σκέφτονται τα ψηφαλάκια. Στη φωτογραφία διαδηλωτές-υποστηρικτές της συγγραφέως.

Οι ανταγωνιστές του Άμαζον πληρώνουν τον γίγαντα του ηλεκτρονικού και μη βιβλίου, με το ίδιο νόμισμα. Έτσι η μία μετά την άλλη οι μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων στις ΗΠΑ και στον Καναδά, αρνούνται να τοποθετήσουν στα ράφια τους τα βιβλία που εκδίδει η εταιρεία. Η εκδίκηση γλυκιά, αλλά η μονοκρατορία ακόμη καλά κρατεί. Διαβάστε περισσότερα στον Γκάρντιαν.

Σάλος ξέσπασε στις ΗΠΑ αφού η Μπάφι, το κορίτσι που σφάζει βρικόλακες, στο νέο τόμο κόμικς με τις περιπέτειές της καταπιάνεται με ένα θέμα ταμπού: αυτό των εκτρώσεων. Κι αυτό σε μια χώρα όπου το ένα-τρίτο περίπου των γυναικών έχει ήδη κάνει ή πρόκειται να κάνει έκτρωση στο μέλλον. Στα αμερικανάκια αρέσει προφανώς πολύ να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους.

Οι εγγλέζοι αγαπούν τους ποιητές τους. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι την 1η του Μάρτη θα κυκλοφορήσουν σε... βινύλιο, κάποια άγνωστα μέχρι τώρα ποιήματα του Φίλιπ Λάρκιν. Μπράβο τους.


No comments: