Wednesday, February 8, 2012

Βιβλιο-νέα


Ο σύντροφος Φιδέλ Κάστρο έκανε πρόσφατα μία από τις όλο και πιο σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του στην Αβάνα, θέλοντας να προβάλει το καινούριο του βιβλίο, μια αυτοβιογραφία. Ως συνήθως, και παρά τα γηρατειά, χάρισε ένα εξάωρο... ρεσιτάλ στο κοινό. Το δίτομο έργο, μήκους χιλίων σχεδόν σελίδων, καταγράφει τη ζωή του από την παιδική του ηλικία μέχρι και τον Δεκέμβριο του 1958, παραμονές δηλαδή του θριάμβου της επανάστασης. Με δεδομένα τα πιο πάνω, μάλλον έχουμε να περιμένουμε περισσότερα από αυτόν τον ζωντανό, πλην ξεπερασμένο απ' τους καιρούς, θρύλο.

Το Goodreads, η καλή ιστοσελίδα για του κόσμου τα βιβλία, τα έσπασε με την Άμαζον. Κι αυτό επειδή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, αν και τα δεδομένα που παρέχει η τελευταία είναι δωρεάν, έρχονται με πολλούς περιορισμούς, γεγονός που δεν εξυπηρετεί τους διακηρυγμένους σκοπούς της σελίδας. Στο μεταξύ, με δεδομένο το πιο πάνω κάποιοι καλοί φίλοι του ελληνικού βιβλίου προσπαθούν να μεταφέρουν τα υπάρχοντα δεδομένα της Άμαζον στο Goodreads. Αν είστε μέλη ρίξτε μια ματιά σ' αυτό το σύνδεσμο. Αν όχι καλό θα ήταν να γραφτείτε, αφού πρόκειται για μια εξαιρετικά... ζωντανή κοινότητα, που αγαπά πολύ αυτό που κάνει.

Game Change. Αυτός είναι ο τίτλος ενός βιβλίου από τους John Heilemann και Mark Halperin, το οποίο έχει να κάνει με τη Σάρα Πέιλιν, το φρούτο των Ρεπουπλικάνων, που μπορούσε να δει τη Ρωσία από το παράθυρό της. Το βιβλίο αυτό λοιπόν έχει γίνει ταινία από το HBO, η οποία θα προβληθεί τον Μάρτιο.

Ένα άλλο αμερικανικό κανάλι, στο μεταξύ, το NBC, ανακοίνωσε ότι εισέρχεται στον κόσμο του ηλεκτρονικού βιβλίου. Σύμφωνα με τους ιθύνοντες της πρωτοβουλίας η επιτυχία είναι εγγυημένη, αφού οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στη δημιουργία διαδραστικών βιβλίων, που θα συνδυάζουν δηλαδή κείμενα και βίντεο.

Νέες ανακαλύψεις της βδομάδας: Δύο σελίδες για τους φίλους της ξένης λογοτεχνίας:  Bookforum και Book Riot.

No comments: