Thursday, November 3, 2011

Tess Gerritsen – Freaks


Πρωταγωνίστριες και σ’ αυτό το διήγημα της Τες Γκέριτσεν, που κυκλοφορεί μοναχά σε eBook είναι η ντετέκτιβ Τζέιν Ριζόλι και η -«Βασίλισσα των νεκρών»- ιατροδικαστής Μάουρα Άισλς.
     Τα γεγονότα της υπόθεσης διαδραματίζονται στη διάρκεια ενός παγωμένου χειμώνα στη Βοστώνη, όταν η αστυνομία ανακαλύπτει στο κτήριο μιας εγκαταλειμμένης εκκλησίας το πτώμα μιας νέας γυναίκας. Πρόκειται για τη δεκαεπτάχρονη Κίμπερλι Ράινερ, που μοιάζει υποσιτισμένη, και που σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις στραγγαλίστηκε. Καθώς οι δύο γυναίκες παρατηρούν το θύμα, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο, στον οποίο δεσπόζει ένα ανοικτό φέρετρο, αντιλαμβάνονται ότι πέρα από τους αστυνομικούς, υπάρχει και ένα άλλο πρόσωπο στο χώρο, ένας τρομοκρατημένος νεαρός, ο οποίος σύντομα το βάζει στα πόδια, κυνηγημένος από την Τζέιν. Με το που τον συλλαμβάνει φυσικά μετατρέπεται στο βασικό ύποπτο για τη δολοφονία της κοπέλας, κι ας υποστηρίζει ότι είναι αθώος. Ο Λούκας Χένρι, όπως είναι το όνομά του, επιμένει ότι αγαπούσε την Κίμπερλι, ότι στ’ αλήθεια ήταν αδελφές ψυχές, και πώς έκανε ό,τι μπορούσε για να τη βοηθήσει. Βλέποντας δίπλα δίπλα κανείς τους δύο τους, δεν θα μπορούσε παρά να πιστέψει τα λεγόμενά του, αφού ήταν και οι δύο σχεδόν σκελετωμένοι και χλωμοί, αλλά και επειδή, όπως λέει ο νεαρός ήταν δεδηλωμένοι βρικόλακες. Όχι πώς επιτίθεντο στους ανθρώπους και έπιναν το αίμα τους, αλλά να: τρέφονταν μοναχά με… αέρα και αίμα, που προμηθεύονταν είτε από κάποιο κρεοπώλη ή που τους έφερναν φίλοι και γνωστοί από μια τράπεζα αίματος.
     Η ιστορία του ακούγεται όντως κουφή και παρατραβηγμένη, αλλά η αστυνομία, περά από την παρουσία του στο χώρο του εγκλήματος, δεν έχει κανένα άλλο στοιχείο εναντίον του, έτσι τον αφήνει ελεύθερο. Εξάλλου, η Μάουρα πιστεύει ότι οι δυο τους, η Κίμπερλι και ο Λούκας δηλαδή, έπασχαν από μια διαγεγνωσμένη ασθένεια, που τους προκαλούσε κοινές παραισθήσεις.
     Αν δεν είναι όμως ο τελευταίος αυτός που σκότωσε την κοπέλα, τότε ποιος το έκανε; Καθώς τα γεγονότα παίρνουν μια δραματική τροπή, που θα φέρει την Τζέιν πρόσωπο με πρόσωπο με τον κίνδυνο, η Μάουρα θα βρει, όπως πάντα μέσω της επιστήμης, τη λύση στο γρίφο: μια λύση που κάθε άλλο παρά συνηθισμένη μοιάζει.
     Μια καλογραμμένη ιστορία που σίγουρα θα ικανοποιήσει τους φίλους αυτού του λίγο πολύ αντισυμβατικού διδύμου.

No comments: