Monday, November 7, 2011

Βιβλιοπαρουσιάσεις: Marina Sonkina - Lucia’s Eyes and Other Stories, Yoani Sánchez – Havana Real, Tessa Afshar – Pearl in the Sand

Τους τελευταίους μήνες διαβάζω μανιωδώς κι έτσι τα βιβλία που θέλω να παρουσιάσω αυξάνονται ολοένα. Το μόνο που η όρεξή μου για ανάγνωση δεν βρίσκει το αντίστοιχό της στην όρεξη για συγγραφή, με αποτέλεσμα πολλά από τα αναγνώσματά μου να μην βγαίνουν στο φως. Γι’ αυτό και αποφάσισα, κάθε τόσο, να ανεβάζω μαζικές βιβλιοπαρουσιάσεις (εφημερίδα κατάντησα). Φυσικά ο όρος «μαζικές» είναι σχετικός αφού η καθεμιά απ’ αυτές θα φιλοξενεί τρεις τίτλους. Σήμερα γίνεται η αρχή με μια συλλογή διηγημάτων, μια προσωπική μαρτυρία και ένα ιστορικό-θρησκευτικό-ερωτικό μυθιστόρημα. Πάμε λοιπόν:

Marina Sonkina - Lucia’s Eyes and Other Stories


Αγορά από το Book Depository
 
 Έξι ιστορίες φιλοξενεί αυτή η αξιόλογη συλλογή. Η πρώτη που φέρει τον τίτλο The Eyes of Santa Lucia καταπιάνεται με την ιστορία του Αντόν, ενός αγοριού που μεγαλώνει με τον πατέρα του κάπου στη Ρωσία -προτού αυτός συλληφθεί σαν εχθρός του κράτους- και που είναι ερωτευμένος με την σπανιόλα Λουσία. Στο ποιητικό Runic Alphabet ένας άντρας θρηνεί με το δικό του τρόπο το χαμό της αγαπημένης του Αριάδνα. Μια πολύ λυπητερή ιστορία είναι και αυτή της Τρακτορίνα, στο Tractirona’s Travels. Σ’ αυτήν η γυναίκα με το πρωτότυπο όνομα πέφτει θύμα μιας απάτης που θα της στερήσει τα πάντα. Θύτης; Ο γιος του μακαρίτη του άντρα της, κάτι που δεν είναι και τόσο παράξενο αφού όπως διαβάζουμε: «Με την περεστρόικα οι άνθρωποι έχασαν τον ηθικό τους προσανατολισμό». Στην Carmelita συναντάμε έναν άντρα που ξόδεψε τη ζωή του αόρατος, μέχρι που τον βρίσκει μια κληρονομιά που τον κάνει ορατό. Τότε αποφασίζει να ταξιδέψει στο Μεξικό όπου και γνωρίζει μια ζωγράφο που «ήταν όλα αυτά που ποτέ δεν είχα», αλλά κι αυτά που βρήκε μόνο και μόνο για να τα χάσει. Στο Μόντρεαλ του Καναδά διαδραματίζεται το Christmas Tango, το οποίο αφηγείται την ιστορία ενός ντροπαλού άντρα, εκεί γύρω στα τριάντα που, κάλλιο αργά παρά ποτέ, ανακαλύπτει το μεγάλο πάθος του, που δεν είναι άλλο από το Ταγκό. Σιγά σιγά θα γίνει μάστορας σ’ αυτό και θ’ αρχίσει να χορεύει με διάφορες γυναίκες που έμοιαζαν «με χίμαιρες, ακριβώς όπως και η ζωή». Με μια ακόμη λυπητερή ιστορία κλείνει η συλλογή, το Angels Ascending, Angels Descending. Είναι η ιστορία της Άσια, μιας γυναίκας εξήντα δύο χρόνων που έχει καρδιολογικά προβλήματα και η οποία για να επιβιώσει πρέπει να κάνει εγχείρηση. Καθώς βρίσκεται στο κρεβάτι του πόνου θυμάται τα νιάτα της, αυτά που ξόδεψε άδικα στην αναζήτηση της πραγματικής αγάπης, ενός μεγάλου έρωτα.

Yoani Sánchez – Havana Real

Αγορά από το Book Depository
 
 Αυτό το βιβλίο περιέχει κάποια από τα κείμενα που ανήρτησε στο μπλογκ της η Υοάνι Σάντσεζ, η πιο γνωστή κουβανή μπλόγκερ, και τα οποία σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό διαλύουν τις ψευδαισθήσεις όλων αυτών στη δύση που ακόμη επιμένουν να βλέπουν την Κούβα σαν το σοσιαλιστικό παράδεισο που δεν είναι. Η Σάντσεζ θα λέγαμε ότι είναι η φωνή της γενιάς Υ (του ελληνικού Υ και όχι του λατινικού, όπως η ίδια διευκρινίζει), αφού μέσω των αναρτήσεών της στο διαδίκτυο κατάφερε να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στην άλλη πλευρά της χώρας της, σ’ αυτήν που οι σύντροφοι της δύσης προτιμούν να αγνοούνε. Γράφει λοιπόν για την καταπίεση, τη φτώχεια, τη διαφθορά, τις πρακτικές εκφοβισμού, την κατάρρευση του κράτους προνοίας και της παιδείας και τις ελλείψεις ακόμη και των πιο βασικών για τη επιβίωση αγαθών, και προσκαλεί/προκαλεί αυτούς που λένε ότι συμπάσχουν με τον κουβανικό λαό: «Ελάτε εδώ και ζήστε μια βδομάδα σαν κουβανοί… Και μετά τα λέμε». Το μάντρα της είναι (παραφράζοντας τον Ομπάμα) «Ναι, θέλουμε». Και θέλουν τα βασικά: ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Σε μια χώρα όπου κάποιος μπορεί να καταλήξει στη φυλακή για… προεγκληματική επικινδυνότητα. Το 1984 είναι εκεί.

Tessa Afshar – Pearl in the Sand

Αγορά από το Book Depository
 
 Αυτό το βιβλίο θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε με δυο λόγια σαν ρομάντζο εποχής. Τα γεγονότα της ιστορίας διαδραματίζονται στην Παλαιστίνη την εποχή του Μωυσή, εκεί όπου γεννιέται και μεγαλώνει η Ραχάμπ, η οποία στα δεκαπέντε της χρόνια πωλείται, ή μάλλον ενοικιάζεται, σ’ ένα πλούσιο έμπορα από τον πατέρα της, ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωση της οικογένειάς της. Όταν απελευθερώνεται από τα δεσμά της αποφασίζει να γίνει πόρνη, έτσι ώστε και χρήμα να έχει, αλλά και να μπορεί να επιλέγει η ίδια τους εραστές της. Τα χρόνια που περνούν την κάνουν πλούσια και διάσημη, αλλά ό,τι και να κάνει δεν μπορεί να γεμίσει το κενό που νιώθει μέσα της. Μέχρι που οι καιροί αλλάζουν. Μέχρι που ο Μωυσής αρχίζει την επέλασή του σ’ εκείνη τη γη και φέρνει μαζί του τον σκληροτράχηλο Σαλμόν και «το αδύνατο συμβαίνει». Οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι αυτό δεν είναι ένα βιβλίο για όλα τα γούστα ή μάλλον ότι απευθύνεται αποκλειστικά στο γυναικείο αναγνωστικό κοινό. Ξεκινά σαν ιστορικό μυθιστόρημα αλλά καταλήγει σε ερωτική ιστορία. Δεν γνωρίζω τόσο καλά την ιστορία της εποχής (ή μάλλον τη μυθολογία της) ώστε να μπορέσω να πω με σιγουριά ότι η συγγραφέας την αναπαριστά πιστά μπροστά στα μάτια μας, αλλά έτσι κι αλλιώς αυτό δεν έχει σημασία, αφού αυτή απλά αποτελεί το φόντο στον καμβά της μυθοπλασίας. Ένα βιβλίο… ευανάγνωστο.

No comments: