Tuesday, November 15, 2011

Βιβλιοπαρουσιάσεις: John Connolly – The Burning Soul, Georges Simenon – The Train, Ninni Holmqvist – The Unit

Τρία μυθιστορήματα που είναι πολύ διαφορετικά το ένα από το άλλο σας παρουσιάζουμε σήμερα, ενώ οι συγγραφείς τους κατάγονται από διαφορετικές χώρες επίσης: τις ΗΠΑ, το Βέλγιο και τη Σουηδία. Αλλά ας πάρουμε τα βιβλία ένα ένα:

John Connolly – The Burning Soul

Αγορά από το Book Depository

Πρωταγωνιστής σ’ αυτό το μυθιστόρημα είναι ο Τσάρλι Πάρκερ, ένας από τους αγαπημένους, ή μάλλον ο αγαπημένος του συγγραφέα. Ο Τσάρλι λοιπόν, που δουλεύει λίγο πολύ σαν ιδιωτικός ντετέκτιβ, προσλαμβάνεται για να βοηθήσει κάποιον πρώην κατάδικο ώστε να ξεφύγει από τις δαγκάνες του νόμου. Όχι φυσικά επειδή υποστηρίζει την παρανομία, αλλά απλά και μόνο επειδή ο πελάτης του είναι, όπως όλα δείχνουν, αθώος. Όλα αρχίζουν όταν ένα κορίτσι δεκατεσσάρων χρόνων ονόματι Άννα Κορ εξαφανίζεται. Οι αρχές πιστεύουν ότι πίσω από την απαγωγή κρύβεται κάποιο διεστραμμένο άτομο που απήγαγε το κορίτσι ώστε να πραγματοποιήσει τις σεξουαλικές του φαντασιώσεις. Εκείνο που δεν γνωρίζουν είναι ότι στην περιοχή του Πάστορς Μπέι, όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα, ζει με ψεύτικο όνομα, αλλά όχι πλαστή ταυτότητα, ένας άντρας που καταδικάστηκε στα δεκατέσσερά του χρόνια σαν συνένοχος σε ένα παρόμοιο έγκλημα. Αυτόν ακριβώς τον άνθρωπο καλείται να προστατεύσει ο Πάρκερ, αλλά στην προσπάθειά του να κάνει αυτό θέλοντας και μη θα μπει στα χωράφια των τοπικών αρχών, που δεν τον βλέπουν και με το καλύτερο μάτι. Τότε θα καταλάβει ότι ο μόνος τρόπος για να βοηθήσει τον πελάτη του είναι ν’ ανακαλύψει ο ίδιος το εξαφανισμένο κορίτσι. Την ίδια ώρα όμως έχει να αντιμετωπίσει και τους προσωπικούς του δαίμονες που δεν τον αφήνουν να ησυχάσει ούτε στιγμή, αφού τα κρίματά του τον ακολουθούν παντού και πάντα. Ένα καλογραμμένο θρίλερ από το οποίο δεν απουσιάζει και το στοιχείο του μεταφυσικού.

Georges Simenon – The Train

Αγορά από το Book Depository

Ο Ζορζ Σιμενόν έχει γίνει πλατιά γνωστός για τα αστυνομικά του μυθιστορήματα με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Μαιγκρέ (ρίξτε μια ματιά σ’ αυτή την παρουσίαση). Το Τρένο ωστόσο δεν είναι ένα αστυνομικό βιβλίο, αλλά μια κοινωνική-ερωτική ιστορία, η οποία διαδραματίζεται στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πρωταγωνιστής μας, ο Μαρσέλ Φερόν, ζει με την οικογένειά του στη μικρή πόλη Φουμάι όταν αρχίζει η εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων. Θέλοντας και μη όλοι ή σχεδόν όλοι αποφασίζουν να επιβιβαστούν σε κάποιο τρένο με προορισμό τη Γαλλία. Οι υπεύθυνοι ωστόσο τοποθετούν τον Μαρσέλ σε ένα βαγόνι και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του σε άλλο, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή στη διαδρομή να καταλήξουν σε διαφορετικούς συρμούς και να χαθούν. Στη διάρκεια του ταξιδιού που θα ακολουθήσει και το οποίο θα οδηγήσει τον Μαρσέλ στο γαλλικό νότο, αυτός θα γνωρίσει μια μυστηριώδη γυναίκα, που είναι ντυμένη στα μαύρα και ακούει στο όνομα Άννα, με την οποία θ’ αρχίσει μια κάπως περίεργη ερωτική σχέση. Η Άννα, η «οποία δεν χρειάζονταν τις λέξεις, δεν της άρεσαν» είναι φανερό ότι του κρύβει πολλά μυστικά, αλλά αυτός δεν νοιάζεται και πολύ να τα ανακαλύψει. Εξάλλου θεωρεί τη συνάντησή τους κάτι σαν ραντεβού με τη μοίρα. Ωστόσο όλα τα καλά ή κακά πράγματα κάποτε τελειώνουν και ο κάθε κατεργάρης επιστρέφει στον πάγκο του. Κι ο Μαρσέλ επιστρέφει στο δικό του, όχι λυπημένος, όχι ηττημένος, αλλά χαμογελαστός και αισιόδοξος, αφού κατάφερε να ζήσει μια μεγάλη περιπέτεια και να επιβιώσει. Όμορφη γραφή, ταξιδιάρικο πνεύμα, πλούσια συναισθήματα.

Ninni Holmqvist – The Unit

Αγορά από το Book Depository

Η Μονάδα της σουηδής συγγραφέως Νίννι Χόλμκβιστ είναι ένα δυστοπικό μυθιστόρημα, που μας περιγράφει ένα κόσμο βγαλμένο λες από κάποιο καφκικό εφιάλτη. Πρωταγωνίστρια σ’ αυτό είναι η Ντορίτ Βέγκνερ, μια γυναίκα πενήντα χρόνων, που δεν θεωρείται πλέον χρήσιμη στη κοινωνία, αφού δεν μπορεί να παράγει τίποτα, κι έτσι μεταφέρεται σε μια πολυτελή μονάδα, σ’ ένα τεράστιο κτήριο που μοιάζει με μικρόκοσμο, όπου θα ξοδέψει τις τελευταίες μέρες της. Αυτές οι μέρες θα είναι λίγες ή ίσως και πολλές, κανείς δεν μπορεί ακριβώς να πει, κι αυτό επειδή όλοι όσοι ζουν εκεί αποτελούν ουσιαστικά ανθρώπινα πειραματόζωα. Οι υπεύθυνοι της μονάδας σε αντάλλαγμα για τις ευκολίες που παρέχουν στους τροφίμους, τους χρησιμοποιούν για πολλά, διαφορετικά, και λίγο πολύ τρομακτικά πειράματα. Έτσι ο ένας από τη μια στιγμή στην άλλη μετατρέπεται σε δωρητή οργάνων, ο άλλος στα καλά καθούμενα αρχίζει να υπόκειται σε χημειοθεραπεία και κάποιος τρίτος ενώ είναι εντελώς υγιής πεθαίνει, απλά και μόνο για να επιβεβαιώσει μια θεωρία. Ο κόσμος που αντικρίζει όταν φτάνει εκεί η Ντορίτ είναι φωτεινός, μοιάζει σαν ένα τροπικό νησί εν μέσω του χειμώνα, αλλά όσο περνά ο καιρός και αρχίζει να χάνει τους φίλους της τον ένα μετά από τον άλλο οι ψευδαισθήσεις διαλύονται, και τώρα πρέπει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να δραπετεύσει. «Όλοι είναι περιττοί» είναι το μάντρα των υπευθύνων κι αυτή είναι αποφασισμένη να τους διαψεύσει. Θα τα καταφέρει όμως; Ένα πολύ δυνατό μυθιστόρημα που μας παρουσιάζει ένα κόσμο που ίσως και να μη διαφέρει πολύ απ’ αυτόν του μέλλοντος. Οι φίλοι του Κάφκα αναμφίβολα θα το λατρεύσουν.

No comments: