Tuesday, November 1, 2011

Joyce Carol Oates - The Corn Maiden and Other Nightmares

Αγορά από το Book Depository

Δύο είναι θα λέγαμε τα κυρίαρχα στοιχεία σ’ αυτή τη συλλογή διηγημάτων, που κυκλοφορεί σήμερα στην Αμερική: η αγωνία και η μελαγχολία. Η αγωνία για του τι επιφυλάσσει το μέλλον, η μελαγχολία για όλα αυτά που έζησαν ή ζούνε οι πρωταγωνιστές τους, για της ζωής τα ποικίλα αδιέξοδα.
     Η πρώτη ιστορία της συλλογής The Corn Maiden είναι όχι μόνο η καλύτερη, αλλά και η μεγαλύτερη σε μέγεθος και στα μέρη μας θα μπορούσε να πλασαριστεί ακόμη και σαν μυθιστόρημα. Εδώ παρακολουθούμε τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίζονται στη ζωή μιας απελπισμένης γυναίκας, αλλά δια μέσου της αφήγησης ρίχνουμε κιόλας μια ενδελεχή ματιά στα σκοτάδια που κρύβουν οι άνθρωποι μέσα τους, ανεξάρτητα από φύλο, εποχή, ηλικία. Όλα αρχίζουν όταν η εντεκάχρονη Μαρίσσα, ένα κορίτσι με προβλήματα προσαρμογής εξαφανίζεται. Οι υποψίες στρέφονται προς το πρόσωπο ενός καθηγητή της, ο οποίος όμως έχει άλλοθι, κι έτσι δεν μπορούν να κρατήσουν στη φυλακή. Η Λέα, η μητέρα του κοριτσιού, πιστεύει και αυτή ότι είναι αθώος και σιγά σιγά οι δυο τους αρχίζουν να έρχονται κοντά ο ένας στον άλλο, καθώς πιστεύουν ότι έπεσαν θύματα μιας σκοτεινής συνομωσίας. Σ’ αυτό δα δεν έχουν και άδικο, κάτι που γίνεται ξεκάθαρο στον αναγνώστη από την αρχή. Ωστόσο όταν το δράμα φτάνει στην κορύφωσή του, σ’ εκείνη που θα τους οδηγήσει στη σωτηρία ή στην καταστροφή, τα πράγματα παίρνουν μια διαφορετική τροπή, μια τροπή ανατρεπτική, που δεν θα ήταν σωστό να σας αποκαλύψουμε εδώ.
     Beersheeba είναι ο τίτλος της δεύτερης ιστορίας και σ’ αυτή πρωταγωνιστούν ένας μυστηριώδης άντρας που ακούει στο όνομα Μπραντ Σίφτκε και μια έφηβη κοπέλα, η Στέισι Λιν. Ο Μπραντ ζει στην Καρθάγη της Νέας Υόρκης, όπου και τον επισκέπτεται η νεαρή Στέισι, η οποία όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια είναι η κόρη της δεύτερης γυναίκας του. Η κοπέλα θεωρεί ότι αυτός φέρει την ευθύνη για το θάνατο της μητέρας της και τώρα είναι αποφασισμένη να τον εκδικηθεί.
     Η μικρή Τζέσικα είναι η βασική πρωταγωνίστρια στο Nobody Knows My Name. Αυτή και η οικογένειά της βρίσκονται σ’ ένα σπίτι στο βουνό, αλλά το κορίτσι δεν είναι ευτυχισμένο όπως συνήθως. Κι αυτό επειδή για πρώτη φορά μαζί τους είναι και το μωρό, η νεογέννητή της αδελφή, την οποία πολύ ζηλεύει. Μόνο ένα πλάσμα μπορεί να καταλάβει πώς νιώθει, κι αυτό δεν είναι άλλο από μια γκρίζα γάτα.
     Την ιστορία δύο αδελφών, του Έντγκαρ και του Έντουαρντ, διαβάζουμε στο Fossil-Figures. Οι δυο τους διαφέρουν όσο η γη από τον ουρανό, όσο ο παράδεισος απ’ την κόλαση. Ο ένας είναι δυναμικός, αλαζόνας, αποφασιστικός. Ο άλλος είναι ήσυχος, καλοπροαίρετος, ικανός να επιτύχει πολλά, αλλά ανίκανος να ζήσει ανάμεσα στους ανθρώπους, να επικρατήσει μέσα σ’ ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Οι δρόμοι τους κάποτε αναγκαστικά θα χωρίσουν και ο καθένας θα διαγράψει τη δική του πορεία στο μονοπάτια της ζωής. Αλλά κάποτε θα συναντηθούν και πάλι. Το μόνο που μέχρι τότε οι ρόλοι θα έχουν πια για τα καλά αντιστραφεί.
     Δύο αδέλφια πρωταγωνιστούν και στο Death-Cup, ο Λάιλ και ο Άλαστορ. Οι δυο τους συναντώνται για πρώτη φορά μετά από χρόνια λίγο πριν από την κηδεία του πλούσιου θείου Γκάρτνερ και ο Λάιλ δεν έχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι ο αδελφός του επέστρεψε στην πόλη επειδή μυρίστηκε το χρήμα. Κι εκείνος ουσιαστικά δεν κάνει καμία προσπάθεια για να τον διαψεύσει. Η σχέση τους μοιάζει με τεντωμένο σκοινί που σίγουρα κάποτε θα σπάσει. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί όταν και όπως θα το περίμενε κανείς.
     Μια γυναίκα μένει χήρα και θέλοντας να απελευθερωθεί από τις αναμνήσεις της, αλλά και ν’ αρχίσει σιγά σιγά, όπως μπορεί, να ζει μια καινούρια ζωή, αποφασίζει να ξεφορτωθεί τα ρούχα του μακαρίτη του άντρα της. Επισκέπτεται λοιπόν ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα για τους βετεράνους πολέμου, για να τα παραδώσει, κι εκεί γνωρίζει έναν άντρα που της κινεί το ενδιαφέρον. Αυτά στο Helping Hands.
     A Hole in the Head τιτλοφορείται η ιστορία με την οποία κλείνει η συλλογή. Ο Λούκας Μπρέτε είναι ένας γιατρός που ειδικεύεται στην κοσμητική χειρουργική. Τώρα τελευταία έχει οικονομικά προβλήματα και οι δουλειές είναι πεσμένες έτσι, θέλοντας και μη, αναλαμβάνει να χειρουργήσει μια γυναίκα χρησιμοποιώντας κάποια εναλλακτική μέθοδο που είναι πολύ της μόδας. Το μόνο που τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς καλά και τώρα έχει ένα ακόμη πρόβλημα να λύσει.
     Μια εξαιρετική συλλογή διηγημάτων από μια από τις κορυφαίες αμερικανίδες συγγραφείς.

No comments: