Monday, November 21, 2011

Βιβλιοπαρουσιάσεις: Karin Fossum – The Caller, Kwei Quartey – Children of the Street, Michael Ondaatje – The Cat’s Table

Δύο αστυνομικά βιβλία, το ένα από τη Νορβηγία και το άλλο από τη Γκάνα και ένα μυθιστόρημα που μοιάζει με αυτοβιογραφία σας παρουσιάζω σήμερα.

Karin Fossum – The Caller


Αγορά από το Book Depository

Η Κάριν Φόσουμ είναι μια πρόσφατη ανακάλυψη κι έτσι αυτό είναι μόλις το δεύτερό της βιβλίο που διαβάζω. Προηγήθηκε το καταπληκτικό Bad Intentions (διαβάστε την παρουσίαση εδώ). Τα γεγονότα αυτού του μυθιστορήματος, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι αγαπημένοι ντετέκτιβ της συγγραφέως, Κόνραντ Σέγερ και Γιάκομπ Σκάρρε, διαδραματίζονται σε μια επαρχιακή πόλη στη Νορβηγία. Όλα αρχίζουν όταν κάποιος χύνει αίμα στην κούνια ενός μωρού, κάποια στιγμή που αυτό μένει αφύλακτο, με αποτέλεσμα να τρομοκρατήσει τους γονείς. Θ’ ακολουθήσει μια σειρά από γεγονότα της ίδιας ή παρόμοιας φύσης που θα σπείρει τον τρόμο σε ολόκληρη την περιοχή, γεγονότα που άλλοτε μοιάζουν αστεία και άλλοτε απλά τρομακτικά: κάποιος βρίσκει τα πρόβατά του βαμμένα πορτοκαλί, μια γυναίκα διαβάζει στην εφημερίδα τη νεκρολογία της, κάποια άλλη γυναίκα δέχεται μια κλήση σύμφωνα με την οποία η κόρη της είναι βαριά τραυματισμένη στο νοσοκομείο και σπεύδει εκεί. Οι επιθεωρητές Σέγερ και Σκάρρε καλούνται ν’ ανακαλύψουν ποιος κρύβεται πίσω απ’ αυτές τις πράξεις, κάτι που δεν θα αποδειχτεί και τόσο εύκολο αφού όπως όλα δείχνουν ο υπαίτιος είναι ένα ψυχολογικά διαταραγμένο άτομο, με υψηλή ωστόσο νοημοσύνη. Καθώς όμως θα δίνουν τη μάχη τους με το χρόνο, ο εχθρός θα αρχίζει να καταστρώνει κάποια άλλα, πιο σκοτεινά σχέδια. Για μια ακόμη φορά η συγγραφέας ρίχνει το βάρος της αφήγησης στον ψυχικό κόσμο των ηρώων της και μας χαρίζει ένα βιβλίο που διαβάζεται τόσο σαν αστυνομικό αφήγημα όσο και σαν κοινωνικό-ψυχολογικό σχόλιο.

Kwei Quartey – Children of the Street

Αγορά από το Book Depository

Αυτό είναι ένα από εκείνα τα βιβλία που πολύ εύκολα θα μπορούσε να πει κανείς ότι διαβάζοντάς το ένιωσε σαν να του έριχνε κάποιος μια γροθιά στο στομάχι. Ή όχι μόνο μία, αλλά πολλές. Αν μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε με μια μόνο λέξη αυτό το μυθιστόρημα θα λέγαμε ότι είναι ντοκουμέντο. Το ντοκουμέντο μιας σκληρής πραγματικότητας σε μια άκαρδη πόλη. Πρωταγωνιστής σ’ αυτή την ιστορία είναι ο επιθεωρητής Ντάρκο Ντόουσον, που δουλεύει στην αστυνομία της πρωτεύουσας της Γκάνας, Άκρα. Ο καλός αστυνομικός ξοδεύει τον περισσότερό του χρόνο στους δρόμους της πόλης, προσπαθώντας να τους κρατήσει όσο γίνεται πιο ασφαλείς. Φυσικά αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο να συμβεί από τη στιγμή που η φτώχεια είναι διάχυτη παντού, οι αρρώστιες θερίζουν και η πορνεία αποτελεί τρόπο ζωής. Ο Ντάρκο νιώθει μια ιδιαίτερη αδυναμία στα παιδιά του δρόμου, έτσι όταν ανακαλύπτεται ένα από αυτά, ο δεκαεφτάχρονος Μούσα, νεκρός είναι αποφασισμένος να ανακαλύψει πάση θυσία ποιος είναι ο δολοφόνος του. Οι έρευνές του θα τον οδηγούν για αρκετό καιρό από το ένα αδιέξοδο στο άλλο, αλλά στη διάρκεια της διαδρομής θα μάθει πολλά μα και φοβερά πράγματα για την πόλη του -πιο πολλά και φοβερά απ’ αυτά που ήδη γνωρίζει δηλαδή- καθώς θα συναντηθεί με πόρνες, μαστροπούς και μαυραγορίτες και θα έρθει και σε επαφή με τους συνήθεις… φιλάνθρωπους, που κρύβουν πολλά σκοτεινά μυστικά πίσω από τα φωτεινά χαμόγελά τους. Ένα μυθιστόρημα εξαιρετικό για την Αφρική που αντιστέκεται, μα πιο πολύ υποφέρει.
 
Michael Ondaatje – The Cat’s Table

Αγορά από το Book Depository

Τις περιπέτειες τριών αγοριών στη διάρκεια ενός ταξιδιού με καράβι από το Κολόμπο της Σρι Λάνκα στην Αγγλία στις αρχές της δεκαετίας του ΄50 περιγράφει στο τελευταίο του βιβλίο ο συγγραφέας του Άγγλου Ασθενή, Μάικλ Οντάατζε. Το ταξίδι θα διαρκέσει τρεις μόλις βδομάδες, αλλά στη διάρκειά του θα συμβούν πολλά και συνταρακτικά. Οι τρεις μικροί φίλοι θα γνωρίσουν διάφορους, ενδιαφέροντες και μη χαρακτήρες, θ’ ανακαλύψουν φοβερά μυστικά, θα κάνουν ένα σωρό μπαγαποντιές και θα δουν να λαμβάνει χώρα μπρος στα έκπληκτα μάτια τους ένα φοβερό έγκλημα. Ο Μάικλ, ο Ραμαντίν και ο Κάσιους, η Έμιλι, η δεσποινίς Λασκέτι και ο κύριος Μάζαπα, ο κύριος Νέβιλ και ο Περέρα, είναι όλοι τους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, συναρπαστικοί χαρακτήρες που χαρίζουν ιδιαίτερο χρώμα σε ένα ήδη πλούσιο μύθο. Ο συγγραφέας υιοθετώντας τη φωνή του εντεκάχρονου Μάικλ όταν μιλά για το χθες και του ενήλικα εαυτού του όταν αναφέρεται στο σήμερα, καταφέρνει από την πρώτη στιγμή να αποσπάσει την προσοχή του αναγνώστη, να τον κάνει να νιώσει τις χαρές και τις λύπες, τους φόβους και τα διλήμματα των ηρώων του. Τα πρώτα ξυπνήματα του έρωτα, οι μεγάλες της ζωής απογοητεύσεις, τα όνειρα που έγιναν πραγματικότητα κι αυτά που καταποντίστηκαν στη δίνη του χρόνου και η ξενιτιά είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται αυτό το μυθιστόρημα, το οποίο πού και πού θυμίζει τρυφερή ελεγεία. Καλογραμμένο, κάπως νοσταλγικό και με πολλή χιούμορ, θα λέγαμε ότι αυτό είναι ένα βιβλίο για τη μεγάλη περιπέτεια του ανθρώπου. Μια περιπέτεια που τις περισσότερες, θα λέγαμε, φορές δεν έχει ευτυχισμένο τέλος. Αξίζει να διαβαστεί από κάθε φίλο της καλής λογοτεχνίας.
 

No comments: