Friday, November 25, 2011

Kathy Reichs – Seizure

Αγορά από το Book Depository

Αυτό είναι το δεύτερο μυθιστόρημα σε μια σειρά από αυτούσια μυθιστορήματα που απευθύνονται στο εφηβικό κοινό. Το πρώτο ήταν το Virals, το οποίο δεν έχω διαβάσει ακόμη, και το οποίο αφηγείτο το πώς οι ήρωές μας έγιναν αυτοί που είναι: δηλαδή κάποιου είδους ανθρώπινα υβρίδια, των οποίων το DNA τρελάθηκε, χαρίζοντάς τους υπεράνθρωπες ικανότητες, μετά από την έκθεσή τους σε κάποιον σούπερ ιό, που αναπτύχθηκε σε κάποιο εργαστήριο.
     Στο Seizure παρακολουθούμε τη συνέχεια των περιπετειών των Virals, όπως αποκαλούνται μεταξύ τους τα μέλη αυτή της ομάδας. Η Τόρι, που είναι ανιψιά της γνωστής Τεμπ Μπρένναν, ο Μπεν, ο Χάι και ο Σέλτον, από την ημέρα που έγινε το κακό ή το καλό, ανάλογα όπως το βλέπει κανείς, βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Και τώρα που επιτέλους «απελευθερώνονται» από τους γονείς τους, που δεν έχουν ιδέα για τις δυνάμεις τους, αντί να νιώσουν ανακούφιση νιώθουν να τους τυλίγει το πέπλο της απελπισίας. Κι αυτό επειδή μαθαίνουν ότι σύντομα θ’ αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να σκορπιστούν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, αφού το ερευνητικό κέντρο στο οποίο εργάζονται οι γονείς τους, στο νησί Λόκερχεντ, θα κλείσει λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου του Τσάρλεστον, στο οποίο ανήκει.
     Η Τόρι, που λίγους μόλις μήνες πριν είχε χάσει τη μητέρα της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, και η οποία μόλις τώρα αρχίζει να γνωρίζει το βιολογικό της πατέρα, τον Κιτ, την ύπαρξη του οποίου μέχρι πρόσφατα αγνοούσε, δεν θέλει με τίποτα να φύγει από κει. Όχι μόνο επειδή της αρέσει ο τόπος, αλλά και γιατί αν συμβεί αυτό θα χάσει τους φίλους της, και δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή της χωρίς αυτούς. Ειδικά μετά το μοιραίο γεγονός που έμελλε να αλλάξει τα πάντα στην καθημερινότητά τους, νιώθει ότι η απουσία τους θα ισοδυναμούσε γι’ αυτήν με πολλούς μικρούς θανάτους. Το ίδιο άλλωστε νιώθουν κι εκείνοι, που σχεδόν σιωπηλά την έχουν αποδεχτεί σαν αρχηγό της αγέλης τους. Και λέω αγέλης, αφού αυτό ακριβώς αποτελούν οι τέσσερις τους, μια και έχουν αποκτήσει κάποιες από τις αισθήσεις των ζώων, και πιο συγκεκριμένα των λύκων. Το μόνο που στον έναν είναι δυνατή η μία αίσθηση και στον άλλον η άλλη. Μοναχά δηλαδή όταν είναι όλοι μαζί μπορούν να λειτουργήσουν σαν ένα σώμα.
     Η αγέλη λοιπόν, οι Βάιραλς, αποφασίζουν να βρουν πάση θυσία ένα τρόπο για να κρατήσουν το ερευνητικό κέντρο ανοικτό και τις οικογένειές τους εκεί. Πώς όμως να το κάνουν αυτό; Η Τόρι βρίσκει τη λύση: Πρέπει να ανακαλύψουν το χαμένο θησαυρό της Ανν Μπόνι, μιας πειρατή που διέπρεψε τρακόσια χρόνια πριν, και ο οποίος πιστεύεται ότι είναι θαμμένος κάπου στην περιοχή. Αν η αξία του είναι τόσο μεγάλη όσο λέγεται τότε όλα τα προβλήματά τους θα λυθούν. Το σχέδιό της, στις αρχές, ακούγεται τρελό στ’ αυτιά των φίλων της, αλλά μη έχοντας άλλη επιλογή, αποφασίζουν να κάνουν μία προσπάθεια για να το πραγματοποιήσουν και όπου τους βγάλει. Και τότε θα αρχίσει η μεγάλη περιπέτεια. Μια περιπέτεια που θα τους αναγκάσει να παραβούν το νόμο επανειλημμένα, που θα τους φέρει πολλές φορές πρόσωπο με πρόσωπο με το θάνατο, και που θα δοκιμάσει αλλά τελικά θα κάνει πιο δυνατή τη φιλία τους. Η Τόρι και οι άλλοι ξέρουν ότι αγωνίζονται για το σωστό, αλλά τα συνεχή αδιέξοδα μα και τα φαντάσματα από το παρελθόν δεν τους αφήνουν ν’ ανασάνουν. Η περιπέτειά τους θα τους οδηγήσει σε επικίνδυνα, απάτητα μονοπάτια, αλλά ίσως και σε κάποιου είδους ωριμότητα και αυτογνωσία. Όσο κι αν είναι έφηβοι νιώθουν έτοιμοι να σηκώσουν τα βάρη που τους αναλογούν ώστε να σώσουν το νησί από την ηλιθιότητα των ενηλίκων.
     Καλογραμμένο, με νότες χιούμορ και πλήθος πληροφοριών για τη χλωρίδα και την πανίδα και για τη σύγχρονη επιστήμη, διαβάζεται γρήγορα και ευχάριστα. Και μπορούμε να πούμε δίχως δισταγμό ότι είναι καλύτερο από τα πρόσφατα αστυνομικά βιβλία της συγγραφέως.

Άλλα βιβλία της ίδιας που παρουσιάσαμε:

Flash and Bones 
Devil Bones
Break no Bones
Cross Bones

No comments: