Friday, November 4, 2011

Michael Connelly – Angle of Investigation


Αυτή η συλλογή ιστοριών, που κυκλοφορεί μονάχα σε eBook, είναι καλύτερη από το Suicide Run που παρουσιάσαμε πρόσφατα, αφού μέσα από αυτές μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε ακόμη καλύτερα έναν από τους αγαπημένους ήρωες του Μάικλ Κόνελι, τον γνωστό ντετέκτιβ Χάρι Μπος.
     Στο Christmas Even ο Μπος και ο συνεργάτης του Τζέρι Έντγκαρ, καλούνται να διερευνήσουν ένα παράξενο θάνατο. Η σκηνή του εγκλήματος είναι ένα ενεχυροδανειστήριο, το οποίο ανήκει σ’ έναν άντρα ρώσικης καταγωγής. Το μαγαζί του, όπως λέει ο τελευταίος στους ντετέκτιβ, έπεσε για τρεις ακόμη φορές θύμα ληστείας και είναι σίγουρος ότι αυτός ο άντρας, κρυβόταν πίσω από τα εγκλήματα. Πώς μπήκε μέσα όμως και τι ήταν εκείνο που τον σκότωσε; Ο Μπος δεν θα δυσκολευτεί να βρει τις απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα. Το μόνο που δεν του αρέσει ν’ αφήνει τη δουλειά στη μέση, κι ας είναι παραμονή Χριστουγέννων, κι ας όλοι οι συνάδελφοί του βιάζονται να πάνε στα σπίτια τους για τη γιορτή. Έτσι, επιστρατεύοντας το πείσμα και την επιμονή του, αρχίζει ένα οδοιπορικό που θα τον οδηγήσει πρώτα στην ανακάλυψη ενός σαξοφώνου, το οποίο θα ξυπνήσει μέσα του μνήμες από τον πόλεμο στο Βιετνάμ, και μετά στην ανακάλυψη του δολοφόνου, που είναι αποφασισμένος να οδηγήσει στη φυλακή, κι ας του είναι αδύνατο, προς το παρόν, να το κάνει αυτό.
     Η ιστορία στο Father’s Day που ακολουθεί θυμίζει CSI Miami, αφού μια παρόμοια υπόθεση απασχόλησε ένα από τα επεισόδια της σειράς (καθόλου απίθανο οι σεναριογράφοι να εμπνεύστηκαν από το διήγημα, αφού γράφτηκε πολλά χρόνια πριν). Ένα παιδί δεκαπέντε μηνών ανακαλύπτεται νεκρό μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο. Η αιτία του θανάτου του είναι θερμοπληξία και ο Μπος, μαζί με το συνεργάτη του, Ιγνάτιο Φέρρας, προσπαθούν να ανακαλύψουν κατά πόσο επρόκειτο για κακόβουλη πράξη, μια και το παιδί είχε διανοητικά προβλήματα.
     Ένα νοητικό ταξίδι στο παρελθόν κάνει στο Angle of Investigation ο Μπος. Η χρονιά είναι το 1972 και ο Μπος κάνει τα πρώτα βήματά του στο αστυνομικό σώμα του Λος Άντζελες, όταν αυτός και ο μέντορας-συνεργάτης του, Ρον Έκερσλι, παίρνουν την εντολή να επισκεφθούν το σπίτι μιας γυναίκας, που σύμφωνα με την κόρη της, που ζει σε άλλη πόλη, αγνοείται εδώ και μέρες. Όπως θα αποδειχτεί, η γυναίκα είχε κάθε λόγο να ανησυχεί, αφού οι δύο αστυνομικοί ανακαλύπτουν το πτώμα της μητέρας της, στη μπανιέρα, μαζί μ’ αυτό του σκύλου της. Ο δολοφόνος δεν θα βρεθεί ποτέ, γεγονός που θα χαραχτεί βαθιά στη μνήμη του Μπος. Τώρα, είκοσι τρία χρόνια μετά, καθώς δουλεύει στο τμήμα παλαιών, ή κρύων όπως τις αποκαλούν, υποθέσεων είναι αποφασισμένος να κάνει μία ακόμη προσπάθεια, με τη βοήθεια της ντετέκτιβ Κιζ Ράιντερ αυτή τη φορά, για να διαλευκάνει το παλιό εκείνο έγκλημα.
     Τρεις καλογραμμένες ιστορίες από έναν από τους καλύτερους αμερικανούς συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας.

No comments: