Tuesday, August 23, 2011

Wilbur Smith – Those in Peril

Αγορά από το Book Depository

Ο Γουίλμπουρ Σμιθ είναι ένας από τους πλέον αγαπημένους μου συγγραφείς. Ταξίδεψα ξανά και ξανά μέσα από τα βιβλία του στην κεντρική και στο νότιο Αφρική, καθώς και στην αρχαία Αίγυπτο. Οι Κόρτνις, οι Μπάλανταϊνς και ο Μάγος Τάιτα είναι μερικοί από τους πιο αξιομνημόνευτους λογοτεχνικούς ήρωες και μπορώ να πω ότι μου χάρισαν ατελείωτες ώρες αγωνίας και αναγνωστικής απόλαυσης.
     Στο νέο του μυθιστόρημα δεν πρωταγωνιστεί κάποιος από αυτούς, αλλά δύο φαινομενικά εντελώς αντίθετοι μεταξύ τους χαρακτήρες: ο Χέκτορ Κρος, που διευθύνει μια μεγάλη ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας και η Χέιζελ Μπάννοκ, πρώην τενίστρια και επικεφαλής μιας μεγάλης πετρελαϊκής επιχείρησης.
     Η Χέιζελ δεν συμπαθεί και δεν εμπιστεύεται τον Χέκτορ, κι ας της είπε τα καλύτερα γι’ αυτόν ο μακαρίτης ο άντρας της. Από τότε που πέθανε ο τελευταίος, προσπαθεί μόνη να επιβάλει τον εαυτό της σ’ έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, και τα καταφέρνει μια χαρά. Για να πάει ακόμη καλύτερα ωστόσο πρέπει να ξεφύγει από  τη βαριά σκιά του άντρα της κι από ένα παρελθόν που λίγο πολύ εκείνος όρισε. Σ’ αυτό το παρελθόν θεωρεί ότι ανήκει και ο Χέκτορ. Ωστόσο, εκεί που ετοιμάζεται να τον ξαποστείλει, συμβαίνει κάτι που ανατρέπει όλα τα σχέδιά της: το πολυτελές της γιοτ καταλαμβάνεται από πειρατές στα ανοικτά ύδατα ανατολικά της Σομαλίας και η κόρη της Κέιλα, που βρίσκεται σ’ αυτό, συλλαμβάνεται και κρατείται σαν όμηρος. Τώρα η πανίσχυρη αυτή γυναίκα πρέπει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση της. Έτσι επισπεύδει την αναχώρησή της από το εμιράτο του Άμπου Ζάρα, όπου βρίσκεται μία από τις βάσεις της, και επιστρέφει στις  ΗΠΑ, όπου επικοινωνεί με τις διωκτικές και μυστικές υπηρεσίες της χώρας, και ακόμη και με τον ίδιο τον πρόεδρο ώστε να τη βοηθήσουν. Με μεγάλη της απογοήτευση θα ανακαλύψει ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι’ αυτήν, έτσι, με μισή καρδιά, θ’ αναγκαστεί να πέσει από το εγώ της και να ζητήσει τη βοήθεια του Χέκτορ. Ο τελευταίος θα αρχίσει να σχεδιάζει αμέσως μια επιχείρηση διάσωσης, η οποία όμως για να πραγματοποιηθεί θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός, καθώς οι πειρατές έχουν σαν βάση τους μιαν κράτος εν κράτει περιοχή της Σομαλίας, όπου ο μοναδικός νόμος που επικρατεί είναι αυτός που επιβάλλει ο γηραιός σεΐχης της. Καθώς οι πληροφορίες θα αρχίσουν να μαζεύονται και ο σχεδιασμός της επιχείρησης διάσωσης θα φτάνει στα τελικά του στάδια, η Χέιζελ θ’ αρχίσει όλο και πιο πολύ να δένεται με τον Χέκτορ, και να νιώθει την απέχθεια προς το πρόσωπό του σιγά σιγά να μεταμορφώνεται σε κάτι άλλο, κάτι πρωτόγνωρο, κάτι που δεν περίμενε να νιώσει ποτέ ξανά.
     Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να διαβαστεί σαν μια περιπέτεια, αλλά και σαν μια ιστορία αγάπης. Οι βασικοί ήρωές του είναι πλούσιοι αλλά κατά βάθος μοναχικοί άνθρωποι, που προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν αυτό το κάτι που θα τους γεμίσει τα ανομολόγητα κενά στη ζωή. Η δράση σε πολλά σημεία είναι καταιγιστική, το αίμα ρέει άφθονο και η βία παρουσιάζεται ωμή, μα σε κάποια άλλα κυλάει σαν ένα γαλήνιο ρυάκι, κι η αφήγηση γίνεται τρυφερή, βαθιά ανθρώπινη. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι η αγάπη, μοιάζει να λέει ο συγγραφέας και προσπαθεί να αποδείξει ότι αυτή μπορεί να υπερπηδήσει όλα τα εμπόδια. Κάποτε τα καταφέρνει, άλλοτε όχι.
     Στα ατού του βιβλίου θα λέγαμε ότι είναι και οι καλά σκιαγραφημένοι χαρακτήρες, αφού εκτός από τον Χέκτορ και την Χέιζελ, καλή εντύπωση μας προκαλούν ο τρελοϊρλανδός Πάτι η ρωσίδα σούπεργουμαν Ναστίγια και ο λιγομίλητος Ταρίκ, καθώς και οι κακοί της υπόθεσης. Ωστόσο δεν θα έλεγα ότι αυτό είναι ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα του συγγραφέα, αφού παρόλη τη δράση κάτι μοιάζει να του λείπει. Το τι ακριβώς δεν μπορώ ακριβώς να το καθορίσω, απλά θέλω να πω ότι στο τέλος ένιωσα την αίσθηση του ανικανοποίητου. Αυτό βέβαια ίσως και να οφείλεται στο γεγονός ότι ο Σμιθ, με τα προηγούμενά του βιβλία, έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη, και αυτή τη φορά απλά δεν έφτασε στο ύψος των προσδοκιών μου.

Διαβάστε επίσης

Assegai  
When the Lion Feeds 
The Quest 
The Triumph of the Sun
Blue Horizon

No comments: