Sunday, June 14, 2009

Wilbur Smith – When the Lion Feeds

 
 Αγορά από το Book Depository

Το μυθιστόρημα αυτό το πρωτοδιάβασα πριν μερικά χρόνια και σαν πρωτάρης που ήμουνα τότε στον κόσμο του Ουίλμπουρ Σμιθ ένιωσα να με συναρπάζει. Τώρα, σαν παλαίμαχος αναγνώστης του εξαιρετικού αυτού συγγραφέα, μπορώ να πω ότι εκείνη η πρώτη αίσθηση ενθουσιασμού που ένιωσα δεν μ’ έχει εγκαταλείψει. Ο Σμιθ γράφει μυθιστορήματα γεμάτα δράση, αγωνία και πολλές ανατροπές, που ξεχωρίζουν τόσο για την αναγνωστική απόλαυση που χαρίζουν, όσο και για τον πλούτο πληροφοριών που τα διατρέχουν απ’ άκρη σ’ άκρη.
Στο παρόν πρωταγωνιστεί ένας από τους αγαπημένους ήρωές του, ο Σον Κόρτνι, αλλά και ο ασθενικός αδελφός του Γκάρικ. Ένα τραγικό ατύχημα στα νεανικά τους χρόνια καθορίζει τη μοίρα και τις σχέσεις των δύο αδελφών. Ο πρώτος πυροβολεί κατά λάθος στο πόδι τον δεύτερο, με αποτέλεσμα να του ακρωτηριάσουν το πόδι, κι από τότε ζει κυνηγημένος απ’ τις ενοχές του. Ενοχές που θα τον αναγκάσουν ξανά και ξανά να υποχωρήσει μπρος στα καπρίτσια του δύστροπου αδελφού, που θα τον κάνουν να του συγχωρεί το ένα μετά το άλλο όλα τα ατοπήματα, που θα τον οδηγήσουν μέχρι και την εξορία. Ο Σον είναι ένας άνθρωπος της τιμής, αλλά και της δράσης, και είναι ικανός για το καλύτερο, αλλά και για το χειρότερο.
Παρακολουθώντας τη διαδρομή του από μάχη σε μάχη, από επιχείρηση σε επιχείρηση, από ταξίδι σε ταξίδι, κι από πτώση σε πτώση, ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με ένα από τους πιο αξιομνημόνευτους χαρακτήρες που πήραν ζωή απ’ τη γραφίδα του Σμιθ (μαζί με τον μάγο Τάιτα των αιγυπτιακών επών), κάποιον που μοιάζει, λες, ικανός να τα βάλει με όλους και με όλα και να βγει θριαμβευτής. Το μόνο που ξανά και ξανά ο θρίαμβός του θα αποδειχτεί εφήμερος, μια νίκη λειψή και πολύ πολύ οδυνηρή.
Όπως όλα τα αφρικανικά μυθιστορήματα του Σμιθ έτσι κι αυτό είναι ένα βιβλίο τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τους τόπους: για την αφρικανική ζούγκλα, για τα ζώα, για τα ορυχεία, για τη γεωγραφία των νέων πόλεων, για τη Νότιο Αφρική των λευκών αποίκων που γεννιέται με αίμα, πόνο και δάκρυ. Ο συγγραφέας δεν χαρίζεται σε κανένα. Λέει τα πράγματα με το όνομά τους και με τον τρόπο του εξηγεί τα γιατί των μεγάλων παθών του πιο μακρινού από εμάς άκρου της τυραννισμένης ηπείρου. Ο μύθος είναι μόνο η αφορμή.
Όσοι λατρεύουν τα μεγάλα συναρπαστικά αναγνώσματα θ’ αγαπήσουν αυτό το μυθιστόρημα που προσφέρεται για ανάγνωση καλοκαίρι και χειμώνα, με ήλιο και βροχή.

No comments: