Tuesday, August 30, 2011

Amanda Kyle Williams – The Stranger You Seek

Αγορά από το Book Depository

Ένας δολοφόνος σκορπίζει πτώματα και σπέρνει τον πανικό στην πόλη της Ατλάντα, πόλη όπου ζει και εργάζεται η Κέι Στριτ, μια ιδιωτική ντετέκτιβ που είχε στο παρελθόν δουλέψει στη Μονάδα Ανάλυσης Συμπεριφοράς του FBI και η οποία θα μπορούσε να έχει ένα λαμπρό μέλλον στην υπηρεσία, αν δεν ήταν αλκοολική.
     Τώρα, έχοντας πια κάνει αποτοξίνωση, η Κέι ξοδεύει το χρόνο της κυνηγώντας μικροεγκληματίες που παρέλειψαν να εμφανιστούν στο δικαστήριο, παραδίδει εντάλματα και κάνει τα θελήματα κάποιων μεγαλοδικηγόρων, που παρά το παρελθόν της της τρέφουν τυφλή εμπιστοσύνη. Ωστόσο, όσο και αν προσπαθεί να γεμίζει τις μέρες της, ώστε να μην έχει το χρόνο να σκέφτεται το παρελθόν, νιώθει ότι κάτι λείπει από τη ζωή της. Τι; Το να κυνηγά τα μεγάλα ψάρια, εγκληματίες που πραγματικά θα μπορούσαν να της προκαλέσουν το ενδιαφέρον. Έτσι, όταν ο δολοφόνος, τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης βαφτίζουν Wishbone, πιάνει δουλειά, η Κέι αποδέχεται την πρόταση της αστυνομίας της πόλης να εργαστεί σαν σύμβουλος σ’ αυτή την υπόθεση. Φυσικά εκείνο που περιμένουν από αυτήν δεν είναι να κυνηγήσει τον εγκληματία, αλλά να φτιάξει το προφίλ του, κάτι που δεν αποδεικνύεται και τόσο εύκολο. Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τα φονικά μοιάζει να είναι ένα πολύ συγκροτημένο άτομο, αφού σχεδιάζει τα πάντα ως την παραμικρή λεπτομέρεια και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, οπότε δεν αφήνει και κάποιο ίχνος πίσω του. Τίποτα εκτός από την υπογραφή του δηλαδή, που συνίσταται σε διάφορες πληγές στα κορμιά των θυμάτων του.
     Όσο περνά ο καιρός, τόσο πληθαίνουν τα θύματα και έτσι ανεβαίνει και η πίεση των πάντων προς το αστυνομικό σώμα της πόλης. Κάποιος πρέπει να θυσιαστεί για να κατευναστούν, προσωρινά έστω τα πνεύματα, κι αυτός δεν θα μπορούσε φυσικά να είναι άλλος από την Κέι. Τα μέσα ενημέρωσης, με τη βοήθεια γνωστών και «φίλων» θα ανασκαλίσουν το παρελθόν της και θα τη διασύρουν στη λάσπη και η αστυνομία θα προσλάβει στη θέση της έναν πρώην αναλυτή του FBI και παλιό γνώριμό της, που τώρα βγάζει τα προς το ζην καταθέτοντας σε διάφορες δίκες σαν ειδικός μάρτυρας και κάνοντας βόλτες στα τηλεοπτικά πάνελ. Η Κέι ακούει τις γενικολογίες του και θέλει να πάει να του ρίξει καμιά σφαλιάρα, αλλά φυσικά δεν θα το κάνει. Δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς φαίνονται, αλλά προς το παρόν δεν μπορεί να κάνει κάτι για να το αποδείξει αυτό. Εξάλλου, έχει πολλή δουλειά μπροστά της, οπότε αυτοί που την σταύρωσαν μπορούν να παν στα τσακίδια. Ωστόσο, όσο κι αν θέλει να ξεφύγει απ’ αυτή την υπόθεση δεν θα τα καταφέρει, αφού ο δολοφόνος, για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο, τη θέλει εκεί. Και θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να την κρατήσει στη θέση της.
     Καθώς συμβαίνουν όλ’ αυτά ρίχνουμε κλεφτές ματιές και στην προσωπική ζωή της ντετέκτιβ. Μια ζωή που έμοιαζε από την αρχή προορισμένη για την καταστροφή, αφού ο θάνατος την ακολουθούσε από μικρή παντού. Μια ζωή γεμάτη φαντάσματα, με μεγάλες πτώσεις και μικρές ανόδους, μια ζωή σε αδιέξοδο. Η Κέι είναι μία από εκείνες τις ψυχές που φαίνεται να τους είναι αδύνατον να ευτυχίσουν, κι ας το θέλουν πολύ.
     Ο κόσμος που μας περιγράφει η συγγραφέας είναι ένας κόσμος λίγο ζοφερός, αλλά την ίδια ώρα και ωμά ρεαλιστικός. Το έγκλημα, η ομοφυλοφιλία, η αδυναμία κάποιων να ερωτευτούν, οι σαν τεντωμένο σχοινί πολλές φορές οικογενειακές σχέσεις, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται. Και η ηρωίδα της, που όπως διαβάζουμε θα πρωταγωνιστήσει στη συνέχεια και σε άλλα μυθιστορήματα, είναι μια ηρωίδα βαθιά ανθρώπινη, συνηθισμένη κι ασυνήθιστη την ίδια ώρα. Μια ηρωίδα της διπλανής πόρτας.
     Ο ξένος που αναζητείς είναι ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα, που θα μπορούσε να διαβαστεί τόσο σαν θρίλερ όσο και σαν ένα οδοιπορικό στους τόπους και στις ψυχές, και που σίγουρα θα ικανοποιήσει κάθε φίλο της αστυνομικής λογοτεχνίας. Κυκλοφορεί σήμερα στην Αμερική.

2 comments:

Mana said...

Σε ευχαριστώ για τις πάντα ενδιαφέρουσες προτάσεις σου. μακάρι να είχα χρόνο να διάβαζα όπως και εσύ. Να σαι καλά.

lakis said...

Μάνα, σ' ευχαριστώ κι εγώ για τις επισκέψεις. Διαβάζω για να μαθαίνω και για να μοιράζομαι στιγμές. Καλή σου μέρα