Wednesday, August 31, 2011

Τα βιβλία του φθινόπωρου

…Και λίγα ακόμη. Αυτό είναι το τέλος μιας εποχής και η αρχή μιας άλλης, έτσι είπα να σας δώσω κάποιες ενδείξεις για τα βιβλία που θα παρουσιάσω εδώ τους επόμενους μήνες. Τα περισσότερα από αυτά θα κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο, κάποια το χειμώνα, ένα την άνοιξη. Όπως θα διαπιστώσετε ένα-δυο απ’ αυτά ήδη κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Δυστυχώς ή ευτυχώς ακολουθώ το αμερικανικό πρόγραμμα έκδοσης, αφού εκείνοι με τροφοδοτούν με βιβλία, και έτσι όσο και να το ήθελα δεν θα μπορούσα να ανεβάσω κάποιες παρουσιάσεις εδώ πριν από την ώρα τους. Τα ακόλουθα βιβλία θα παρουσιαστούν την ημέρα ακριβώς που θα κυκλοφορήσουν στις ΗΠΑ, ή μια μέρα πριν ή μία μετά, σε περίπτωση που δύο απ’ αυτά βγαίνουν ταυτόχρονα στα ράφια, ηλεκτρονικά και μη:

The Dead Kid Detective Agency – Evan Munday. 1η Σεπτεμβρίου. Θα το απολαύσουν οι φίλοι του Νιλ Γκέιμαν. Οι περιπέτειες μιας μικρής ντετέκτιβ που ακούει στο όνομα Οκτόμπερ και των νεκρών και μη φίλων της.
Nairobi Heat – Mukoma Wa Ngugi. 13 Σεπτεμβρίου. Αστυνομικό που διαδραματίζεται στην Κένυα. Διαφορετικό και πολύ ενδιαφέρον.
Lennon – Tim Riley. 20 Σεπτεμβρίου. Η απόλυτη, λένε, βιογραφία του Τζον Λένον. Ελπίζω να προλάβω να το διαβάσω μέχρι τότε, αφού αυτές τις μέρες διαβάζω ένα ακόμη εξαιρετικό… τούβλο. (Διαβάστε πιο κάτω)
Theodora: Actress, Empress, Whore – Stella Duffy. 26 Σεπτεμβρίου. Μια καλογραμμένη μυθιστορηματική βιογραφία της αυτοκράτειρας Θεοδώρας.
Penguin Lost – Andrey Kurkov. 27 Σεπτεμβρίου. Η ξεκαρδιστική συνέχεια των περιπετειών του πιγκουίνου Μίσα και του ιδιοκτήτη του.
Shards – Ismet Prcic. 4 Οκτωβρίου. Το μυθιστορηματικό ταξίδι ενός πρόσφυγα από την πρώην Γιουγκοσλαβία στη δύση.
Cain – Jose Saramago. 6 Οκτωβρίου. Μια ανατρεπτική ματιά στην Παλαιά Διαθήκη από τον καλό πορτογάλο συγγραφέα, που βγάζει πολλή γέλιο.
The Wandering Falcon – Jamil Ahmad. 13 Οκτωβρίου. Ένα μυθιστόρημα που εξελίσσεται έχοντας σαν φόντο τους μύθους των φυλών του Πακιστάν.
Scenes from Village Life – Amos Oz. 18 Οκτωβρίου. Μια συλλογή με ιστορίες που διαδραματίζονται σ’ ένα ανύπαρκτο χωριό στο Ισραήλ και οι οποίες συνδέονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μεταξύ τους.
The Corn Maiden – Joyce Carl Oates. 1 Νοεμβρίου. Μία ακόμη συλλογή με (μεγάλα σε μέγεθος) διηγήματα.
Murder in Mount Holly – Paul Theroux. 6 Δεκεμβρίου. Όπως θα ανέμενε κανείς, ένα ακόμη αστυνομικό μυθιστόρημα.
The Retribution – Val McDermit. 10 Ιανουαρίου. Ένα ακόμη θρίλερ από την καλή σκοτσέζα συγγραφέα, που καταπιάνεται με τα έργα και τις ημέρες ενός καθ’ εξακολούθηση δολοφόνου.
The Spy who Jumped off the Screen – Thomas Kaplan. 5 Ιανουαρίου 2012. Οι των δημοσίων σχέσεων του εκδότη αποφάσισαν να τυλίξουν το βιβλίο αυτό σε ένα πέπλο μυστηρίου. Απαγόρευσαν τη δημοσίευση κάθε κριτικής πριν από την ημερομηνία κυκλοφορίας, έτσι πέτυχαν ήδη αυτό που ήθελαν: να προκαλέσουν συζητήσεις για το βιβλίο μήνες προτού κυκλοφορήσει. Μου έρχεται να καθίσω να το διαβάσω σήμερα και να το παρουσιάσω αύριο, αλλά δεν θα το κάνω. Α, ναι, το βιβλίο είναι ένα θρίλερ, τον πρόλογο του οποίου έχει γράψει ο Μπιλ Κλίντον.
Ragnarok – A.S. Byatt. 30 Ιανουαρίου. Η καλή συγγραφέας καταπιάνεται με τους σκανδιναβικούς μύθους.
Me and You – Niccolo Ammaniti. 31 Ιανουαρίου. Μια ιστορία για τη μοναξιά και την αποξένωση από τον επιτυχημένο ιταλό συγγραφέα με πρωταγωνιστές δύο έφηβους.
Budapest Noir – Vilmos Kondor. 1η Φεβρουαρίου. Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα από την Ουγγαρία.
The Reconstructionist – Nirk Arvin. 13 Μαρτίου. Αστυνομικό μυθιστόρημα και πάλι.

Τα ακόλουθα βιβλία τα έχω ήδη διαβάσει και θα τα παρουσιάσω σε ακαθόριστες ακόμη ημερομηνίες:

Kokoro – Sōseki Natsume. Ένα μυθιστόρημα από έναν από τους πιο γνωστούς γιαπωνέζου συγγραφείς.
Pinball, 1973 – Haruki Murakami. Το δεύτερο βιβλίο που έγραψε ο διάσημος συγγραφέας.
Villain – Suichi Yoshida. Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα από την Ιαπωνία.
Salmonella Men on Planet Porno – Yasutaka Tsutsui. Διηγήματα από έναν όχι και τόσο γνωστό γιαπωνέζο συγγραφέα.
The Kid – Sapphire. Η συνέχεια του μυθιστορήματος Push που γνώρισε τεράστια επιτυχία μετά την κυκλοφορία της ταινίας Precious που στηρίχτηκε πάνω του.
The Snowman – Jo Nesbo. Ο Χάρι Χολ, ένας από τους πιο γνωστούς σκανδιναβούς ήρωες της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας, επιστρέφει με μια νέα περιπέτεια, όπου καταπιάνεται με το κυνήγι ενός αδίστακτου, αλλά πανέξυπνου δολοφόνου, αλλά δίνει και τη δική του προσωπική μάχη με το δαίμονα του αλκοόλ.
The Train – Georges Simenon. Μια καλογραμμένη ερωτική ιστορία από έναν από τους προπάτορες της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας.
Havana Real – Yoani Sanchez. Το συστήνω σε όλους αυτούς που στηρίζουν ακόμη τον σύντροφο Φιντέλ Κάστρο. Μια μαρτυρία για το πώς είναι η καθημερινή ζωή στο (δήθεν) σοσιαλιστικό (δήθεν) παράδεισο.
Anatomy of a Disappearance – Hisham Matar. Ο λίβυος συγγραφέας περιγράφει με μυθιστορηματικό τρόπο την εξαφάνιση του αντιφρονούντα πατέρα του.
On Canaan’s Side – Sebastian Barry. Ένα μυθιστόρημα τόσο λυρικό και τόσο νοσταλγικό που σχεδόν σου ραγίζει την καρδιά. Ο ιρλανδός παραμυθάς χτυπάει τα ρέστα του. Υποψήφιο για το φετινό Μπούκερ.
The Unit – Ninni Holmqvist. Μια γυναίκα σ’ ένα μικρόκοσμο φαινομενικά πανέμορφο, αλλά που θυμίζει πολύ τα σκοτεινά ψυχικά τοπία του Κάφκα. Εξαιρετικό.
The Sense of an Ending – Julian Barnes. Ένα ακόμη υποψήφιο για Μπούκερ μυθιστόρημα. Υπέροχη γραφή, δυνατές εικόνες και περίτεχνη πλοκή. Μια νουβέλα που σε λίγες σελίδες λέει πάρα πολλά.
A Dance With Dragons – George R.R. Martin (Η πέμπτη συνέχεια της σειράς A Song of Ice and Fire που ξεκίνησε με το A Game of Thrones.Το άλλο τούβλο που έλεγα πιο πάνω. 1040 σελίδες στην αμερικάνικη πανόδετη έκδοση, οπότε στα ελληνικά υποθέτω θα κυκλοφορήσει σε τρεις τόμους και θα είναι γύρω στις 1800 σελίδες. Έχω διαβάσει περισσότερο απ’ το μισό και η γραφή του, που γίνεται πολλές φορές ποιητική, είναι σκέτη απόλαυση, ενώ δεν λείπουν και οι ξεκαρδιστικές σκηνές).
Pearl in the Sand – Tessa Afshar. Μια ερωτική ιστορία με θρησκευτικό-ιστορικό φόντο. Διαδραματίζεται στην Παλαιστίνη, λίγο καιρό μετά το θάνατο του Μωυσή.
Lucia’s Eyes and Other Stories – Marina Sonkina. Εξαιρετικές ιστορίες, γραμμένες σε πλούσια γλώσσα, και οι οποίες μιλούν για τις ψυχές – κυρίως τις βασανισμένες.

Επίσης, τους αμέσως επόμενους μήνες αναμένω τα ακόλουθα:

IQ84 – Haruki Murakami. Μια γυναίκα ακολουθώντας τις συμβουλές ενός οδηγού ταξί, αρχίζει να παρατηρεί διερευνητικά τον κόσμο γύρω της και σύντομα βρίσκει τον εαυτό της να ταξιδεύει σε ένα παράλληλο σύμπαν.
Zero Day – David Baldacci. Με μια ακόμη συνομωσία καταπιάνεται στο νέο του μυθιστόρημα ο καλός συγγραφέας. Κι αφού έχει βγάλει στη σύνταξη τον Όλιβερ Στόουν του Κάμελ Κλαμπ, δημιουργεί ένα νέο ήρωα για να τον αντικαταστήσει, που ακούει στο όνομα Τζον Πούλερ.
The Drop – Michael Connelly. Ο Χάρι Μπος, ένας από τους αγαπημένους ήρωες του Κόνελι, βρίσκεται πολύ κοντά στη συνταξιοδότηση. Έχοντας μόνο τρία ακόμη χρόνια στη διάθεσή του, προσπαθεί να αναλάβει όσες περισσότερες υποθέσεις μπορεί – δύο σ’ αυτό τον τόμο.
The Affair – Lee Child. Με το πώς όλα άρχισαν για το βασικό πρωταγωνιστή του Τζακ Ρίτσερ, καταπιάνεται σ’ αυτό το μυθιστόρημα ο συγγραφέας.
Shelter – Harlan Coben. Πρωταγωνιστής σ’ αυτό το βιβλίο, είναι ο ανιψιός του γνωστού μας Μίρον Μπολιτάρ, Μίκι, που προσπαθεί να συνηθίσει τη ζωή σε μια νέα πόλη, κάτω από διαφορετικές συνθήκες.
Heat Rises – Richard Castle. Η τρίτη συνέχεια των περιπετειών της ντετέκτιβ Νίκι Χιτ και του δημοσιογράφου Τζέιμσον Ρουκ. Η κυκλοφορία του βιβλίου συμπίπτει, όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια με την επιστροφή της σειράς Castle στη μικρή οθόνη.
Explosive Eighteen – Janet Evanovich. Η Στέφανι Πλαμ ακροβατεί και πάλι σ’ ένα τεντωμένο σκοινί και έρχεται ξανά φάτσα φάτσα με το θάνατο, στη συνέχεια της γνωστής σειράς μυθιστορημάτων της συγγραφέως.
Red Mist – Patricia Cornwell. Η γνωστή μας, Κέι Σκαρπέτα, βγαίνει στο κυνήγι, αναζητώντας το δολοφόνο κάποιου φίλου της.

Φυσικά κάποιοι άλλοι τίτλοι θα βρουν επίσης αργά ή γρήγορα το δρόμο τους προς τα εδώ. Το κάθε πράγμα όμως στον καιρό του. Καλή ανάγνωση σε όλους εύχομαι και ένα όμορφο φθινόπωρο.

No comments: