Thursday, September 1, 2011

Evan Munday – The Dead Kid Detective Agency

Αγορά από το Book Depository

Αυτό το βιβλίο θα το αγαπήσουν, υποθέτω, οι οπαδοί του Νιλ Γκέιμαν, για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Καταρχήν ένα μεγάλο μέρος τω γεγονότων διαδραματίζονται σ’ ένα νεκροταφείο. Μετά η ηρωίδα του κάπου θυμίζει την Κοραλίν. Σε αρκετά σημεία γίνεται σκοτεινό και δεν του λείπει ούτε και το χιούμορ.
     Αυτή είναι η ιστορία της Οκτόμπερ Σουάρτζ, ενός κοριτσιού δεκατριών χρόνων που μετακομίζει με τον μανιοκαταθλιπτικό πατέρα της στην πόλη Στίκβιλ, στο σχολείο της οποίας ο τελευταίος προσλαμβάνεται σαν καθηγητής στον τομέα της επιστήμης.
     Η Οκτόμπερ είναι ένα μοναχικό κορίτσι, με πλούσια φαντασία και πολύ πολύ λυπημένο, από τότε που, δέκα χρόνια πριν, πέθανε η μητέρα της. Ουσιαστικά μεγαλώνει μόνη αφού ο πατέρας της είναι κλεισμένος στο δικό του κόσμο και μοναδική της συντροφιά και παρηγοριά είναι τα βιβλία. Της αρέσει να διαβάζει πολύ, ο αγαπημένος της συγγραφέας είναι ο Στίβεν Κινγκ, αλλά και να γράφει. Το πρώτο της μυθιστόρημα, που τώρα τελευταία κάπου έχει κολλήσει και δεν προχωρά, έχει τον τίτλο «Δυο μαχαίρια, χίλιοι δαίμονες».
     Ο αγαπημένος της χώρος στη νέα πόλη είναι το νεκροταφείο που βρίσκεται δίπλα από το σπίτι της. Πηγαίνει εκεί συχνά τα βράδια, σκέφτεται, θυμάται, διαβάζει. Μέχρι που κάποια φορά διακρίνει μια διάφανη μορφή να κινείται αέρινα στο σκοτάδι. Και μετά από καιρό άλλη μία. Ώσπου κάποτε θ’ ανακαλύψει ότι εκεί μέσα κόβουν κάθε νύχτα βόλτες τα φαντάσματα πέντε παιδιών. Μ’ αυτά ακριβώς τα παιδιά, τους νεκρούς της φίλους, θα δημιουργήσει την Εταιρία Ιδιωτικών Ντετέκτιβ του Νεκρού Παιδιού. Κι η πρώτη υπόθεση που θα κληθούν να διαλευκάνουν είναι αυτή της δολοφονίας του καθηγητή των γαλλικών, του αγαπημένου καθηγητή της Οκτόμπερ. Οι έξι τους, με τη βοήθεια επίσης των ζωντανών φίλων της, Γιούμι Τακέσι και Στέισι (αγόρι είναι αυτός) θα επιδοθούν σε μια έρευνα γεμάτη μυστήριο, πολλαπλά εμπόδια και αγωνία, που θα κάνει τη φιλία τους πιο δυνατή, αλλά και που θα αναδείξει κιόλας τις ικανότητες του καθενός. Η μοναχική Οκτόμπερ, χωρίς καλά καλά να το καταλάβει θα βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής, όχι μόνο των ανθρώπων που είναι γύρω της, αλλά και κάποιων άλλων, που κάθε άλλο παρά συμπάθεια τρέφουν προς το πρόσωπό της. Η κάθε μέρα θα της χαρίζει μία νέα έκπληξη, πολλές φορές δυσάρεστη, πού και πού ευχάριστη, η κάθε νύχτα μια νέα αγωνία. Κάποτε όμως θα φτάσει να πιστέψει ότι τελικά όλα όντως για κάποιο λόγο γίνονται, αφού σ’ εκείνον ακριβώς τον τόπο, στον οποίο πήγε απλά επειδή δεν είχε άλλη επιλογή, θα ανακαλύψει ένα νέο σκοπό στη ζωή της.
     Ο συγγραφέας μας περιγράφει ένα τοπίο ζοφερό, αλλά όχι τρομακτικό. Μιλά για το θάνατο και τ’ αχνάρια που αφήνει πίσω του, για τη μοναξιά, για τη φαντασία, που πολλές φορές είναι αυτή που μας κρατά ζωντανούς, και ρίχνει μια ουσιαστική ματιά στις εύθραυστες και περίπλοκες ψυχές των νεαρών ηρώων του. Η Οκτόμπερ είναι μια κοπέλα γενναία και φοβισμένη την ίδια ώρα, δυνατή και ευάλωτη, πεισματάρα και υποχωρητική, και φαίνεται να ανήκει ολοκληρωτικά στη γενιά και την εποχή της, κι ας πού και πού θυμίζει κάποια ηρωίδα από το χθες.
     Ένα καλογραμμένο βιβλίο, μια μεγάλη περιπέτεια σε μικρό χώρο, που μπορεί να χαρίσει αναγνωστική απόλαυση σε μικρούς και μεγάλους.

No comments: