Monday, September 19, 2011

Stephen King – Mile 81

Αγορά από το Άμαζον

Πάντα λέω ότι τα μικρά σε μέγεθος κείμενα του Στίβεν Κινγκ είναι καλύτερα από τα μεγαλύτερα. Όσο κι αν απολαμβάνω τη γραφή του μερικά από τα μεγάλα μυθιστορήματά του τα βρίσκω κάπως κουραστικά. Αυτό φυσικά δεν συμβαίνει εδώ μια και το Μίλι 81 είναι ένα διήγημα, το οποίο κυκλοφορεί μοναχά σε ηλεκτρονική μορφή.
     Όλα αρχίζουν όταν μια καλή μέρα ο πιτσιρικάς Πιτ Σίμμονς το σκάει απ’ το σπίτι με προορισμό τον εγκαταλειμμένο σταθμό ξεκούρασης των οδηγών, που βρίσκεται στο 81ο μίλι του αυτοκινητόδρομου Τέρνπαϊκ του Μέιν. Ο Πιτ θέλει να ζήσει μια μεγάλη περιπέτεια, κι έτσι με μοναδικό του όπλο ένα μεγεθυντικό φακό, καταφθάνει στο ερειπωμένο εστιατόριο μπροστά από το σταθμό και αρχίζει να τον εξερευνά. Το μόνο που δεν υπάρχει και τίποτα εκεί για να ανακαλύψει κανείς. Άδειοι χώροι, σκιές, ο θόρυβος από τα αυτοκίνητα που διασχίζουν με μεγάλη ταχύτητα τον αυτοκινητόδρομο: αυτός είναι ο κόσμος όλος. Μέχρι που ανακαλύπτει ένα μισοάδειο μπουκάλι βότκα και θέλοντας να νιώσει μεγάλος λέει να δοκιμάσει να πιει. Η πρώτη γουλιά δεν του κάθεται, αλλά η δεύτερη τον κάνει ν’ αλλάξει γνώμη, ενώ η τρίτη πια τον οδηγεί ν’ ανακαλύψει όλες τις χαρές και τις χάρες του ποτού. Σύντομα όμως θ’ ανακαλύψει και τις παρενέργειές του, θα μεθύσει. Μη θέλοντας να επιστρέψει έτσι στο σπίτι λέει να ρίξει ένα υπνάκο – ή μάλλον δεν λέει, το ζαλισμένο του κεφάλι του το επιβάλλει. Κι έτσι δεν αντιλαμβάνεται ότι έξω ακριβώς από την πόρτα του εστιατορίου συμβαίνουν πράγματα και θαύματα. Καταρχήν φτάνει ένα καταλασπωμένο βανάκι, κι ας έχει χρόνια και ζαμάνια να βρέξει στην περιοχή. Ακριβώς πίσω του παρκάρει ένας ασφαλιστής και πάστορας, που πρόσφατα έχει ξεφύγει από το δαίμονα του αλκοόλ, θέλοντας να παίξει τον καλό Σαμαρείτη. Και λίγο πιο κάτω σταματά, θέλοντας να προσφέρει τη βοήθειά της αν τη χρειάζεται κανείς, μια καουμπόισσα, που κουβαλά στην καρότσα το άλογό της. Για τον ίδιο λόγο σταθμεύει και μια οικογένεια. Κι όλη αυτή την ώρα ο Πιτ κοιμάται του καλού καιρού, χωρίς να αντιλαμβάνεται το κακό που παραμονεύει. Λέτε να ζήσει την περιπέτεια που επιθυμεί ή μήπως θα ξοδέψει όλο το χρόνο του στον ύπνο, κι έτσι όταν επιστρέψει στο σπίτι δεν θα έχει κάτι για το οποίο να κοκορευτεί στον αδελφό του;
     Το Μίλι 81 είναι μια καλογραμμένη ιστορία που σίγουρα θα ικανοποιήσει τους φίλους του καλού συγγραφέα. Μετά το τέλος της περιλαμβάνεται και ένα απόσπασμα από το επόμενο μεγάλο βιβλίο του Κινγκ, ένα μεγαθήριο 960 σελίδων με τίτλο 11.22.63. Σ’ αυτό ένας άντρας επιστρέφει στο παρελθόν προσπαθώντας να αποτρέψει τη δολοφονία του Κένεντι.

No comments: