Thursday, August 25, 2011

Camilla Läckberg – The Preacher

Αγορά από το Book Depository

Τα γεγονότα αυτής της ιστορίας διαδραματίζονται στην ειρηνική, κατά τα άλλα, παραθαλάσσια πόλη Fjällbacka στη Σουηδία. Εκεί, ένας μικρός, κάποιο χάραμα, ανακαλύπτει το γυμνό πτώμα μιας νέας γυναίκας και τρέχει να ενημερώσει τους γονείς του, οι οποίοι ειδοποιούν την αστυνομία. Λόγω των θερινών διακοπών, το τμήμα υπολειτουργεί και μη έχοντας άλλη επιλογή ο αρχηγός της Αστυνομίας παρακαλεί τον ντετέκτιβ Πάτρικ Χέντστουμ, που είναι με άδεια αλλά δεν έχει εγκαταλείψει την περιοχή, να μεταβεί στη σκηνή του εγκλήματος. Εκείνος το κάνει σχεδόν διστακτικά, αφού η φίλη του είναι έγκυος οκτώ μηνών, αλλά με το που φτάνει στον προορισμό του αντιλαμβάνεται ότι έκανε το σωστό, αφού εκτός από το πτώμα της νεαρής στο χώρο ανακαλύπτουν επίσης τα κόκαλα δύο ακόμη γυναικών, που μάλλον είχαν πεθάνει χρόνια πριν.
     Καθώς το μυστήριο βαθαίνει και κάποια φαντάσματα από το παρελθόν βγαίνουν και πάλι στην επιφάνεια, παρακολουθούμε τη φίλη του Πάτρικ Έρικα, μια άλλοτε υπερκινητική γυναίκα να προσπαθεί απεγνωσμένα να τα βγάλει πέρα με την καθημερινή πλήξη αλλά και με κάποιους συγγενείς που όπως πάντα τη θυμούνται όταν φτάνει η εποχή των διακοπών, αλλά και τις ζωές των μελών μιας διασπασμένης οικογένειας, που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο έχουν πολλά μυστικά να κρύψουν, ενώ απασχολούν κιόλας συχνά πυκνά την αστυνομία με τις ενέργειές τους.
     Ο Πάτρικ, παρόλη την ανησυχία του για την Έρικα, πέφτει με τα μούτρα στη δουλειά, αφού λόγω των πιέσεων από τους πολιτικούς, τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και τους ντόπιους επιχειρηματίες -που βλέπουν τις δουλειές να πέφτουν καθώς οι τουρίστες αρχίζουν να αναχωρούν εσπευσμένα- αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να λύσει την υπόθεση το συντομότερο δυνατό. Η ζωή όμως, ή μάλλον τα γεγονότα, δεν θα του κάνουν το χατίρι, αφού προτού περάσει και πολύς καιρός ένα νέο κορίτσι θα εξαφανιστεί από προσώπου γης και όλοι θα υποθέσουν ότι πίσω από την απαγωγή κρύβεται ο δολοφόνος. Όπως είναι φυσικό, τα αίματα ανάβουν ακόμη περισσότερο, η πίεση αναβαίνει, και η αστυνομία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Αυτά τα δύο εγκλήματα συνδέονται, όπως φαίνεται, κατά κάποιο τρόπο με κάποια που συνέβησαν εικοσιπέντε χρόνια πριν, αλλά πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό από τη στιγμή που για εκείνα ο βασικός ύποπτος είναι εδώ και χρόνια νεκρός;
     Μέσα από σκέψεις, έγγραφα, αναμνήσεις, η συγγραφέας μας ταξιδεύει μπρος πίσω στο χρόνο αποκαλύπτοντάς μας κάποια αποτρόπαια μυστικά, μιλώντας για το θρησκευτικό φανατισμό και τις απάτες που συνήθως τον συνοδεύουν, για την αδυναμία κάποιων να ξεφύγουν από το παρελθόν τους και να συμβιβαστούν με τις νέες πραγματικότητες.
     Αυτή δεν είναι τόσο μια ιστορία δράσης όσο μια ιστορία μυστηρίου. Η συγγραφέας της διεισδύει στα μυαλά και στις ψυχές των ηρώων της, για να μας τους παρουσιάσει γυμνούς, με όλα τα ψεγάδια τους. Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο μοιάζει να θέλει να μας πει και στη διάρκεια της αφήγησης το αποδεικνύει κιόλας, αφού πλέκοντας περίτεχνα τα διάφορα νήματα μας οδηγεί στην τελική λύση. Αλλά δεν την απασχολεί μόνο το έγκλημα, μα και ο έρωτας. Ειδικά ο απαγορευμένος έρωτας, αλλά και ο έρωτας που μόνο μέσα από κάποιες περίπλοκες διαδρομές μπορεί να φτάσει στην κορύφωσή του.
 «Όλα είναι δίκαια στον έρωτα και στον πόλεμο», λένε κάποιοι. Η καλή συγγραφέας μάλλον συμφωνεί μ’ αυτό το ρητό, αλλά από την άλλη φαίνεται να μας υποδεικνύει ότι και στα δύο υπάρχουν γκρίζες ζώνες.
     Ένα ακόμη αξιόλογο αστυνομικό μυθιστόρημα από τη Σκανδιναβία.

No comments: