Thursday, August 16, 2012

Kevin Smith, Phil Hester, Alex Ross και Jonathan Lau – The Bionic Man. Volume 1: Some Assembly Required


Υποθέτω ότι ο τίτλος The Bionic Man. Volume 1: Some Assembly Required τα λέει όλα. Εδώ έχουμε τα δέκα πρώτα τομίδια του Βιονικού Άντρα, μαζεμένα σ’ ένα τόμο, που μας περιγράφουν την αρχή της ιστορίας του -το πώς έγινε δηλαδή αυτό που όλοι γνωρίζουν- αλλά και την αποστολή που καθόρισε τη μετέπειτα ζωή του.

Ο Στιβ Ώστιν εθεωρείτο ο καλύτερος πιλότος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ. Κάθε φορά που ο στρατός ήθελε να δοκιμάσει κάποιο νέο αεροπλάνο καλούσε αυτόν για να το πετάξει για πρώτη φορά. Έχοντας φτάσει στο αξίωμα του σμήναρχου, αποτελούσε ένα ζωντανό θρύλο για τα υπόλοιπα μέλη για του σώματος – ένα θρύλο τον οποίο απολάμβανε. Ήταν απείθαρχος, αλαζόνας και πάντα έκανε κάτι για να εκνευρίζει τους ανωτέρους του. Ωστόσο την έβγαζε καθαρή επειδή κανείς δεν μπορούσε να συγκριθεί μαζί του στον αέρα.

Στην αρχή της ιστορίας τον συναντάμε καθώς προετοιμάζεται για την, με καθυστέρηση φυσικά, δοκιμή ενός νέου μαχητικού αεροπλάνου με τεχνολογία Στελθ. Η φίλη του, Τζέιμι, τον οδηγεί στη βάση και του εύχεται καλή επιτυχία, ευχή την οποία φυσικά δεν χρειάζεται αφού είναι ο καλύτερος.

Τα πράγματα ωστόσο αυτή τη φορά δεν θα πάνε ακριβώς καλά, καθώς μια βλάβη στα συστήματα του αεροπλάνου θα τινάξει τα πάντα, περιλαμβανομένης της αυτοπεποίθησής του, στον αέρα. Το αεροπλάνο θα συντριβεί και αυτός θα βγει απ’ αυτή την περιπέτεια μετά βίας ζωντανός. Και όταν κάποτε θα ξυπνήσει, ένα μήνα σχεδόν μετά, η πρώτη του σκέψη θα είναι ότι θα ήταν καλύτερα αν είχε πεθάνει.

Γιατί; Μα επειδή έχει καταντήσει φυτό. Έχει χάσει ένα χέρι και τα δύο του πόδια, είναι πια ανήμπορος, κάποιος που παραμένει στη ζωή μονάχα χάρη στα μηχανήματα που διαπερνούν του κορμιού του τα απομεινάρια.

Ωστόσο, ίσως να υπάρχει κάποιου είδους σωτηρία γι’ αυτόν. Η τεχνολογία μπορεί να του προσφέρει τη λύση. Δεν θα του χαρίσει μόνο νέα μέλη, αλλά και κάποιου είδους υπερδυνάμεις: άπιαστη ταχύτητα, γερό και αλύγιστο κορμί, χέρια που μπορούν να σηκώσουν τόνους βάρους.

Ο Στιβ στην αρχή είναι δύσπιστος, ή μάλλον απλά δεν θέλει να κάνει αυτό που του λένε. Είναι άνθρωπος, ή τουλάχιστον ήταν, δεν θέλει να καταντήσει υβρίδιο. Θα επιμείνει σ’ αυτή του τη στάση για πολύ, αλλά αργά ή γρήγορα θα αντιληφθεί ότι από τη στιγμή που δεν θα πεθάνει, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το χρόνο του για να κάνει κάτι καλό.

Έτσι θα ξοδέψει ατελείωτες ώρες κάνοντας εγχειρήσεις και περνώντας από θεραπείες, μέχρι να γίνει ο στρατιώτης του μέλλοντος – ένας στρατιώτης που ρίχνεται από την αρχή στα βαθιά νερά καθώς πρέπει να αποτρέψει έναν άλλο Βιονικό Άντρα, τον πρωτότυπο που έχει αποστατήσει και τώρα ετοιμάζει την εκδίκησή του, από το να φέρει τον κόσμο στο χείλος της καταστροφής.

Ο Στιβ καθώς θα αρχίζει να αγκαλιάζει τον νέο του ρόλο θα νιώθει κάτι να αλλάζει μέσα του: την υπεροψία του να υποχωρεί, την ανάγκη του για αυτοπροβολή ν’ αργοπεθαίνει. Ναι, έχει μια αποστολή να φέρει εις πέρας, αλλά την ίδια ώρα νιώθει την ανάγκη να επιστρέψει στην αγκαλιά της Τζέιμι, της μοναδικής γυναίκας που έχει ίσως ποτέ αγαπήσει, και η οποία, πιστεύοντας τα λόγια των προϊσταμένων του, θεωρεί ότι είναι νεκρός.

Οι μάχες που θα ακολουθήσουν θα είναι επικές, η δράση από κάποιο σημείο και μετά ασταμάτητη, τα συναισθήματα αρχικά αντικρουόμενα αλλά στη συνέχεια όλο και πιο ξεκάθαρα, και μέσα από όλα τα πιο πάνω, ή μάλλον εξαιτίας αυτών, θα δούμε να γεννιέται ένας νέος άνθρωπος: ο Βιονικός Άντρας.

Εξαιρετικό σενάριο, καλογραμμένοι διάλογοι και ζωγραφιές που μοιάζουν τόσο ζωντανές που λες ότι από στιγμή σε στιγμή θα δραπετεύσουν απ’ τη σελίδα. Για να το θέσω απλά: ένα υπέροχο γκράφικ νόβελ.


No comments: