Thursday, August 30, 2012

Νέα Βιβλία: Steve Piacente – Bootlicker


Τα γεγονότα που περιγράφονται στο Bootlicker του Steve Piacente διαδραματίζονται το 1959 στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ, όπου τίθεται σε ισχύ μια «ανίερη συμμαχία» ανάμεσα σ’ ένα ρατσιστή αμερικανό γερουσιαστή και τον άντρα ο οποίος αναμένεται, κάποτε στο μακρινό μέλλον, να αναδειχθεί στο αξίωμα του πρώτου αφροαμερικανού βουλευτή από την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου.

Όλα αρχίζουν όταν ο έφηβος Άικ Ουάσιγκτον γίνεται μάρτυρας τυχαία, ενός λυντσαρίσματος κάποιου μαύρου άντρα από την Κου Κλουξ Κλαν, υπό τις οδηγίες ενός λευκού δικαστή. Ο νεαρός, ευρισκόμενος σε απελπιστική κατάσταση πρέπει να επιλέξει ένα από τους δύο δρόμους: να ακολουθήσει το θύμα της επίθεσης στον τάφο ή να βγάλει το σκασμό και ν’ αρχίσει να εργάζεται για λογαριασμό του δικαστή ώστε να εξασφαλίσει γι’ αυτόν την υποστήριξη της αφροαμερικανικής κοινότητας. Ο Άικ θέλει να ζήσει, κι έτσι επιλέγει το δεύτερο δρόμο, γεγονός που όχι μόνο κάνει την καθημερινότητά του πιο εύκολη κι απλή, αλλά του δίνει κιόλας μια θέση ισχύς ανάμεσα στους συντοπίτες του.

Δεκαετίες αργότερα, καθώς ο γεμάτος ενοχές Άικ ετοιμάζεται να αναδειχθεί στο αξίωμα του βουλευτή, ανακαλύπτεται νεκρός, να κρέμεται από ένα δέντρο στο ίδιο δάσος, όπου υπήρξε ο μοναδικός μάρτυρας εκείνου του στυγερού εγκλήματος. Ο θάνατός του αποτελεί άραγε εγκληματική πράξη ή μήπως έχει αυτοκτονήσει; Τα στοιχεία εισηγούνται τη δεύτερη εκδοχή, αλλά ως συνήθως τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά.


No comments: