Thursday, August 9, 2012

Βιβλιο-νέα


Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε στο αγγλοσαξωνικό λογοτεχνικό στερέωμα η τοποθέτηση του Πάουλο Κοέλιο ότι βιβλία όπως ο Οδυσσέας του Τζέιμς Τζόις κάνουν κακό στη λογοτεχνία. Ο γνωστός λαϊκιστής συγγραφέας υποστήριξε ότι βιβλία όπως το πιο πάνω απωθούν τους αναγνώστες και ότι ο ίδιος γνωρίζει μεγάλη επιτυχία επειδή κάνει το δύσκολο να μοιάζει απλό. Τώρα, για το από πόσους συγγραφείς έκλεψε διάφορα δύσκολα (ανάμεσά τους και ο Καζαντζάκης) για να τα προσφέρει απλά μέσα από τα βιβλία του, δεν λέει λέξη. Ήδη κάποιοι επώνυμοι του απάντησαν, λέγοντάς του ευγενικά να... κάτσει στ' αυγά του.

Οι αμερικανοί συγγραφείς τσακώνονται με την Google στα δικαστήρια στις ΗΠΑ. Κατηγορούν την εταιρία ότι αποκόμισε κέρδη ψηφιοποιώντας χωρίς τη συγκατάθεσή τους τα βιβλία τους και απαιτούν αποζημίωση 750 δολαρίων για το κάθε βιβλίο. Αν δικαιωθούν, που χλωμό το βλέπω, η εταιρία θα αναγκαστεί να καταβάλει ούτε λίγο ούτε πολύ 900 εκατομμύρια δολάρια.

Τον Λένι Σμολ, ήρωα του Τζον Στάινμπεκ στο βιβλίο Of Mice and Men χρησιμοποίησαν σαν παράδειγμα οι διωκτικές αρχές στο Τέξας (πού αλλού;) για να καταδικάσουν έναν άντρα με δείκτη νοημοσύνης 61 στην εσχάτη των ποινών. Ο Μάρβιν Γουΐλσον εκτελέστηκε προχθές, γεγονός που προκάλεσε την οργή του γιου του Στάινμπεκ, Τόμας, που σε δηλώσεις του στον τύπο ανέφερε ότι αν ο πατέρας του ζούσε για να δει αυτό που συνέβηκε θ' αντιδρούσε μ' αγανάκτηση και ντροπή. Και εις ανώτερα, λέμε σε διώκτες και δικαστές.

Ένα νέο βιβλίο του Άρθρουρ Κόναν Ντόιλ θα εκδοθεί από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη. Ο εν λόγω τόμος θα περιλαμβάνει τα ημερολόγια του νεαρού τότε συγγραφέα, που δούλευε σαν γιατρός πάνω σ' ένα φαλαινοθηρικό καράβι που ταξίδευε στον Αρκτικό Ωκεανό.

Θα κλείσουμε με την τακτική μας αναφορά στο Fifty Shades of Grey. Το εν λόγω βιβλίο λοιπόν, έχει ήδη καταφέρει να καταρρίψει ένα ακόμη ρεκόρ: αυτό του πιο επιτυχημένου βιβλίου στη Βρετανία, τόσο σε έντυπες όσο και σε ηλεκτρονικές εκδόσεις. Οι πωλήσεις του έφτασαν τα 5.3 εκατομμύρια αντίτυπα. Στο μεταξύ ανακοινώθηκε η τελική λίστα με τους τέσσερις υποψήφιους σεναριογράφους για την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου. Από τη λίστα απουσιάζει ο Μπρετ Ίστον Έλλις, που είχε προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του, και που στη συνέχεια απέρριψε την ιδέα να υποδυθεί τον βασικό ρόλο ο Ματ Μπόμερ από το White Collar, επειδή είναι ομοφυλόφιλος. Για να δούμε τι άλλο θα σκεφτεί από βδομάδας ο κουτσομπόλης συγγραφέας.

No comments: