Thursday, August 2, 2012

Βιβλιο-νέα


Απώλειες. Δύο συγγραφείς της αλλοδαπής μάς πέθαναν αυτή τη βδομάδα. Ο ένας, που ήταν από τους ελάχιστους σελέμπριτις, όπως τους αποκαλούν στα ξένα, των γραμμάτων, συγκέντρωσε πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας. Η άλλη ελάχιστα, κι αυτά στη Βρετανία και την πατρίδα της Ιρλανδία. Ο λόγος για τους Γκορ Βιντάλ και Μίβι Μπίντσι (Maeve Binchy) φυσικά. Όλα τα αφιερώματα για τον πρώτο αναφέρονται στο πόσο ιδιοφυής υπήρξε αλλά και στις αμφιλεγόμενες προτάσεις του για διάφορα θέματα, ενώ αυτά για τη δεύτερη επικεντρώνουν την προσοχή τους στο γεγονός ότι ήταν προσιτή και ανθρώπινη όσο άλλος κανείς: μια μητρική φιγούρα για τους αναγνώστες της και όχι μόνο.

Το προϊόν Τζ.Κ. Ρόουλινγκ ξανακτυπά. Με απόφαση της ίδιας, που κρύβεται ωστόσο πίσω από ανακοίνωση των εκδοτών της, το νέο της βιβλίο δεν θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα σε αρκετές γλώσσες, μια και σ' αυτές το απειλεί ο μπαμπούλας της πειρατίας. Έτσι, αρκετοί από τους εκδότες που τα έχωσαν χοντρά για ν' αγοράσουν τα δικαιώματα του The Casual Vacancy, θα το πάρουν στα χέρια τους ταυτόχρονα με τους αναγνώστες, στις 27 Σεπτεμβρίου. "Τυχεροί" οι γάλλοι και οι γερμανοί, που φημίζονται για την αξιοπιστία τους, οι οποίοι θα το έχουν στις προθήκες ταυτόχρονα με τους αγγλοσάξονες.

Μια και αναφέρομαι στην Ρόουλινγκ να πω ότι, όπως ανακοινώθηκε, η τριλογία της E.L. James Fifty Shades of Grey κατάφερε μέσα σε τέσσερις μήνες να ξεπεράσει σε πωλήσεις τους εφτά τόμους του Χάρι Πότερ στη λίστα με τα μπεστ σέλερς του βρετανικού Άμαζον.

Αυτό που δημοσίευσα πρόσφατα σαν φήμη τώρα ανακοινώθηκε και επίσημα. Το Χόμπιτ του Τόλκιεν θα γίνει τρεις ταινίες. Για σκοπούς σύγκρισης να αναφέρω ότι το εν λόγω βιβλίο στις περισσότερες αγγλόφωνες εκδόσεις μόλις που ξεπερνά τις 300 σελίδες, ενώ ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών ήταν περισσότερες από χίλιες. Έχω αρχίσει να χάνω την εκτίμησή μου στο πρόσωπο του Πίτερ Τζάκσον.

Παραμένοντας στο χόλιγουντ να αναφέρω ότι άρχισαν οι προεργασίες για το γύρισμα ενός πρίκουελ (πώς το μεταφράζει κανείς αυτό;) του The Shining, που ήταν βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Στίβεν Κινγκ. Ο συγγραφέας, που αυτή τη στιγμή γράφει τη συνέχεια του πιο πάνω μυθιστορήματος, δεν θα έχει καμιά ανάμιξη στην ταινία.

Γράφετε ποιήματα στα αγγλικά; Θα θέλατε να τα υποβάλετε σε ένα διαγωνισμό όπου θα τα κρίνει η διάσημη συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ; Αν ναι επισκεφθείτε αυτή την ιστοσελίδα, ή, αν απλά ενδιαφέρεστε για την είδηση, διαβάστε ετούτο το ρεπορτάζ.

No comments: