Saturday, January 21, 2012

Βιβλιο-νέα


Πριν λίγες μέρες συμπληρώθηκαν εβδομήντα χρόνια από το θάνατο του Τζέιμς Τζόις, κάτι που πάει να πει ότι τα πνευματικά του δικαιώματα έπαψαν να ισχύουν. Προτού αλέκτωρ λαλήσει ανακοινώθηκε από ελληνικό εκδοτικό οίκο ότι κυκλοφορεί σε νέα έκδοση ο «Οδυσσέας» του. Είναι όντως σε νέα έκδοση, ή απλά πρόκειται για παλαιότερη που στόλιζε τα ράφια κάποιας αποθήκης μέχρι να έρθει η ευλογημένη η στιγμή; Πάντως στον αγγλοσαξονικό κόσμο το μόνο που δεν έκαναν ήταν να ανοίξουν σαμπάνιες για να γιορτάσουν το γεγονός, αφού ο εγγονός του συγγραφέα και διαχειριστής μέχρι τότε του έργου του, έκανε τη ζωή δύσκολη σε όλους όσοι προσπαθούσαν να κάνουν οτιδήποτε που είχε σχέση με τον παππού του.

Μια και μιλάμε για πνευματικά δικαιώματα που λήγουν να πούμε ότι στις 28 Μαρτίου συμπληρώνονται επίσης εβδομήντα χρόνια από το θάνατο της Βιρτζίνια Γουλφ. Όσοι πιστοί, λοιπόν, προσέλθετε.

Συνεχίζοντας με το ίδιο θέμα, όπως μαθαίνουμε οι ξένοι εκδότες γίνονται όσο περνά ο καιρός όλο και πιο διστακτικοί στα πάρε δώσε τους με τους έλληνες. Κι αυτό επειδή οι περισσότεροι από τους τελευταίους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αποδώσουν τα δικαιώματα για τους τίτλους που έχουν αποκτήσει. Όπως πάνε τα πράγματα σύντομα προβλέπω το κλείσιμο κάποιων εκδοτικών οίκων, κάτι που σημαίνει ότι αυτοί που ήδη πάνε καλά θα γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι.

Ο διάσημος αμερικανός συγγραφέας Κόρμακ ΜακΚάρθυ παρέδωσε στους ατζέντηδές του, στα 78 του χρόνια το πρώτο κινηματογραφικό σενάριο, που φέρει τον τίτλο The Counselor. Η σχέση του συγγραφέα με τον κινηματογράφο δεν θα μπορούσε να περιγραφεί σαν στενή μέχρι τώρα αφού αν και κάποια βιβλία του -Ο Δρόμος, Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους και Όλα τα Όμορφα Άλογα- μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη, τα σενάρια τα είχαν αναλάβει άλλοι. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Μόλις επανακυκλοφόρησε στις ΗΠΑ «Η Βίβλος του Τζέφερσον». Ο τρίτος αμερικανός πρόεδρος απλά δεν μπορούσε να χωνέψει κάποια από τα εδάφια των Ευαγγελίων και έτσι αποφάσισε να φτιάξει τη δική του εκδοχή. Και το έκανε, κόβοντας και ράβοντας. Το 1803. Διακόσια χρόνια μετά την προεδρία στις ΗΠΑ κατείχε ο συνομιλητής του θεού Τζορτζ Μπους ο νεώτερος. Αυτό πάει να πει πρόοδος.

No comments: